En fantastisk sommar med husbilen är över!

Av | 10 november, 2018

Ja, precis så är det, en fantastisk sommar med husbilen är över!    Vi har gjort vårt livs långresa till Tyskland under sommaren och några helgutflykter innan och efter det.  I dag har vi tvättat husbilen och kört den till vinterförvaring, så då är det väl dags att summera lite.

Husbilen har har redan hittat en kompis på vinterförvaringen!

Säsongen började med en liten resa i Sverige med huvudmål att göra service och installera lite säkerhet i husbilen innan vår långresa.  Vi ville även kolla att allt fungerade som det skulle efter vinterförvaringen.  Det blev övernattningar i Örebro, Sala Silvergruva och Gävle och vi fick oss några lärdomar!

Ställplatsen i Gävle där på andra sidan!

Två veckor senare var det dags för vår fyra månader långa Europaresa som slutade med att vi, förutom ett par nätter i Sverige på väg söderut, stannade i Tyskland under hela resan.  Efter att ha återupplevt Baumblütenfest i Werder an der Havel spenderade vi hela första månaden i vår favoritstad Berlin där jag pluggade tyska.  Berlin är lite som hemma för oss och vi besökte både gamla favoriter och utforskade nya områden.  Vi passade även på att gå på några träffar med geocachare.  Geocaching är en hobby som vi gillar att kombinera med resandet och vi har sen tidigare en hel del bekanta inom hobbyn i Berlin och Potsdam och dessa träffar var perfekta tillfällen att praktisera tyskan!

Spionernas bro var en av platserna där vi träffade andra geocachare i somras!

Efter Berlin åkte vi runt i Tyskland resten av tiden.  Vi besökte stora geocachingevent i Thüringen och Kassel, vi träffade husbilande släkt i Oberstdorf, vi fick se vackra Bastei, världens högsta kallvattengejser vid Andernach, Alper, flera ställen längs Romantiska vägen, vi åkte gondol och åt inlagd gurka i Spreewald, vi kollade på krigshistoria och den mysiga stadskärnan i Nürnberg.  Ja, detta är bara några av höjdpunkterna.  Om ni klickar här, så får ni upp en karta med länkar till alla blogginlägg vi skrivit från långresan.  Ni får gärna höra av er om ni har några frågor eller vill veta mera om någon av platserna.  Allt får inte plats i blogginläggen!

Linbanan i Rüdesheim var en av höjdpunkterna på sommarens resa!

125 nätter totalt i husbilen och 1 natt i en skön säng på färjan hem blev facit på vår långresa.  På färjan hem hade vi sån tur att få sällskap av Helena och Peter från FREEDOMtravel som var på väg hem från sin två månader långa resa i Europa.  Det blev ett härligt avslut på vår långresa.

Vi håller fortfarande på att smälta alla intryck och det kommer att komma flera inlägg här på bloggen både om hur vi gjorde det möjligt att genomföra resan, reflektioner om det enkla husbilslivet, fakta om ställplatser och campingar och hur det funkar i Tyskland, praktiska saker runt att resa i Tyskland, att vara borta så länge från sitt hem och mycket mera.  Om det är något du är speciellt intresserat av att veta om något av detta eller något annat, så får du gärna lämna en kommentar, så vet jag vart jag ska börja!

Det är nu drygt två månader sen vi kom hem, och förutom att vi har återinstallerat oss i vardagen och börjat jobba igen, har vi hunnit träffa släkt och vänner och arrangerat en släktträff hemma hos oss.  Vi har även smitit i väg på några härliga helger i husbilen.  Vi har varit vid Dalälven, Roslagskusten x 2 och en långhelg med två nätter i Sverige och två i Norge.

Höst I Sverige är inte så tokigt det heller!

Totalt har det alltså blivit 138 nätter på resande fot med husbilen i sommar.  Vi har även sovit ett par nätter i husbilen på uppfarten hemma (det är väl helt normalt??), samt att vi använde den som gästrum vid släktträffen.  Husbilen har verkligen utnyttjats till max denna säsong.  Lite vemodigt var det att komma hem till en tom uppfart efter att ha lämnat den i dag, men vi har mycket roligt på programmet framöver och det ska bli skönt att vara lite hemma också!  Som nämnt längre upp kommer det flera blogginlägg från långresan och vi har tusentals foton att ta hand om, så vi kommer kunna leva på sommarens upplevelser ett bra tag!

Just nu finns inga konkreta planer för nästa sommar.  Jag som egentligen är en kontroll- och planeringsmänniska har blivit totalt omvänt med husbilen! Visst samlar jag hela tiden på idéer, gör listor och försöker tänka ut bra rutter, men jag har kommit till insikten att det går fint att vara spontan när det gäller att resa med husbil, så det får växa fram under vintern!

Vad har ni för planer på kommande husbilsresor?

14 svar på ”En fantastisk sommar med husbilen är över!

 1. Linda

  Men så stötte ni på dem med, vad roligt! Vi funderar skarpt på att köpa husbil, dels för att sonen kör gokart så vi behöver en med större lastutrymme, ni kanske har koll på någon bra modell?

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det var kul att träffa dom! Vi har rätt stort lastutrymme, men plats med en gocart tror jag inte det är! Ni måste nog upp i en större modell.

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, plötsligt är det vår! Tror det går att hitta på roliga saker utan husbil också!

   Svara
 2. Britt-Marie Lundgren

  Vilken härlig husbilssäsong ni haft. Det är även för oss det ultimata sättet att resa.
  Vi har verkligen tänkt utforska Tyskland ordentligt vid tillfälle. I somras stannade vi på några längs Rhen och tidigare har vi varit flera gånger vid Mosel, men för övrigt har våra husbilsfärder mest passerat detta land som har så mycket intressant att erbjuda.
  Naturligtvis har vi besökt Berlin och en del av de äldre städerna men inte med husbil.
  Så fort som tiden går är det nog strax dax att plocka ut våra bilar ur vinteridet igen.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det har varit en helt otrolig sommar! Nästa gång vi åker söderut ska vi se om vi kan komma oss till några andra länder också! Men det är ju även mycket kvar i Tyskland!

   Svara
 3. Anna / Boihusbil

  En härlig säsong! Och intrycken behöver få smälta, vi håller på för fullt – men fyller på med nya samtidigt. Ser fram emot att läsa mer om era reflektioner från långresa och säsongen. Och kanske även planer för nästa säsong?

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Svårt ibland att smälta alla intryck när det hela tiden fylls på, men det uppvägs ju av att man har det så bra på resa! Vi jobbar fortfarende med alla intryck två månader senare!

   Svara
 4. BP

  Då ser jag framemot fler inlägg om er sommarresa till Tyskland:-) Å vilket sammanträffade att ni mötte Helena och Peter på hemresan. Snacka om att världen är liten.

  Spontanresor är de bästa enligt mig. Varje gång vi planerar nåt så går det fel. Å det har det gjort i flera decennier nu;-) Detsamma gäller för listor;-)

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vi hade ju koll på att vi skulle vara på väg hem cirka samtidig, men att det skulle bli samma båt! Trevligt var det! Insamling av idéer kommer jag nog fortsätta med! Blir ofta bättre när vi är lite pålästa. Men planeringen får bli mera dag till dag.

   Svara
 5. World by Tina

  Snäppet fler än oss då i vår lilla camper van (omgjord toyota yaris) vi fick ihop ett 50-tal nätter – fast i imponerande 11 länder =) Nu har vi plockat ner inredningen för att kunna besiktiga den, problemet när den är klassad som personbil. Nästa sommar planeras en norge-roadtrip!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   50 nätter låter som vad som kommer vara normalt för oss när jag inte har extra lång ledighet som i sommar. Tråkigt att behöva bygga om, men vad gör man inte!! Norrut finns med på vår lista för nästa år, men vi har lite beslutsångest och det är ju ett tag kvar, så vi får se vad det blir!

   Svara
 6. FREEDOMtravel

  Verkligen spännande och intressant resa ni gjorde! Vi har inte heller några konkreta planer för nästa sommar, ännu. Vi har massor av ideer dock … 😉

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Kul att bolla idéer! Plötsligt blir dom en plan!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.