Sightseeing i Holmestrand

Av | 28 oktober, 2018

Holmestrand är närmsta lilla stad till där jag kommer ifrån i Norge.  Specielt i gymnasietiden spenderade jag mycket tid där.  Nu som jag inte bor i närheten längre blir det mest snabba ärenden och i bland ett restaurangbesök när vi är hemma och hälsar på.  Jag har både via nyheter, sociala medier och vad jag har sett under våra snabba besök observerat att det har hänt mycket i staden de senaste åren, och nu var det dags att kolla närmare på detta!!

Holmestrand Centrum ligger på en smal remsa längs med Oslofjorden, medan större delen av kommunen och dess invånare bor ”uppe på fjället” runt 100 meter högre upp.  Järnvägen har tidigare gått precis utanför centrum längs med fjället, men flyttades för två år sen in i fjället.   Den nya stationen var en av de sakerna vi ville kolla på.  Det var lite kyligt där inne, men annars tycker jag det var ett jättelyft och ett spännande bygge.

Stationsingången, utsiktspunkten finns där uppe på kanten

Spår 4

Nästa sevärdhet var ”Fjellheisen” en hiss som går 70 meter upp till kanten av fjället.  Den kommer upp i ett bostadsområde och bara ett par hundra meter ifrån en utsiktspunkt där man kan se utöver fjorden och studera staden från ovan.  Hissen öppnades samtidigt som järnvägsstationen och jag är säker på att det underlättar för att få folk att åka tåg.  Efter att vi kollat klart på utsikten valde vi att ta gångvägen tillbaka ner till järnvägsstationen.  Med tanke på antal höjdmeter så kanske ni förstår att det var brant??

Hisshuset uppe på fjället

Utsikten. Om sommaren finns det en ställplats längst ut på bryggorna till vänster i bilden

Nu var det dags för fika och vi hamstrade russinbullar, läsk och varm choklad på bensinstationen innan vi gick ner på bryggan där vi hittade en bänk att pausa på.  Även bryggområdet har fått en rejäl ansiktslyftning senaste åren och har blivit ett rätt trevligt område både för en paus och en promenad.  Efter avslutat fika och fågelmatning promenerade vi längs bryggan tillbaka till bilen.  Vi var inte ensamma ute och speciellt mycket folk hade samlat sig på vågbrytaren utanför hamnen för att fiska!

Bryggan. Mitt sällskap sitter på bänken där borta! Hej Pär och mamma!

Marinan

Vågbrytaren

Nästa gång kanske det klaffar med en varm sommardag så man kan sitta på en av uteserveringarna en stund?

10 svar på ”Sightseeing i Holmestrand

  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, utsikten är flott og det är en trevlig stad!

   Svara
 1. BP

  Otroligt fint! Stationshuset är fantastiskt vackert och står i en slående kontrast till berget, läckert! Sedan gillar jag utsikten från hisshuset är magnifik och bilderna du tog på marknivå är superfina. Gillar speciellt marinan som är som är typiskt norsk, så som jag föreställer mig bebyggelser i Norge som jag sett bland annat på tv. Charmigt är ju bara förnamnet.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Jag gillade verkligen både stationen och hissen. Utsikt över havet är ju aldrig fel och staden har verkligen fått en ansiktslyftning senaste åren!

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Holmestrand är en liten stad och ingen typisk turiststad, så jag förstår att du inte känner till den. För mig är det ju nästan som hemma. En bra blandning av gammalt och nytt har gjort det till en trevlig stad tycker jag!

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Norge har mycket att bjuda på och Holmestrand ligger bara en kort tågresa därifrån!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.