Efter ett par fantastiske dagar vid Grense Jakobselv och museumsbesök, sightseeing och fix i Kirkenes, så rundade vi Varangerfjorden för att utforska Varangerhalvön i några dagar. Vägen var omväxlande, med en hel del vackra sträckor. En bra försmak på alla vackra vyer Norge har att bjuda på.
Efter att ha kört E6:an från Kirkenes till Varangerbotn, som ligger längst in i Varangerfjorden, påbörjade vi ”Nasjonal Turistveg Varanger”, som är en av många vägsträckor i Norge som ska vara extra fina. På hemsidan, som ni hittar länk till längst ner, finns alla dessa sträckor och rekommenderade stopp beskrivna.
I och med att vi började dagen med museumsbesök och vädret var lite ostadigt, så bestämde vi oss för att köra direkt till målet på dagens etapp och heller stanna lite mera på väg tillbaka. Ja, just det, på väg tillbaka. Om ni kollar på en karta över Finnmark i Norge, så ser ni att det kan bli mycket fram och tillbaka längs samma sträckor om man åker till orterna på de olika halvöarna. Vi började vårt besök på Varangerhalvön i Vadsø. Där finns det en stor grusyta som var utmärkt i Ställplats-appen och en lutande asfaltparkering på samma yta som den kommunala tömningsplatsen för husbilar att välja på. Vi valde grusytan, då den inte lutade, låg närmare centrum och hade kortare till mataffären.
Efter att vi installerat oss, så blev det en promenad i centrum i det blåsiga vädret. Vi hittade den fina kyrkan, där det flaggades för Drottning Sonja på hennes födelsedag.
Vi hittade ett monument som skulle illustrera den finska invandringens betydelse på Finnmark fylkes utveckling och växt och vi hittade ett litet torg med en regnbåge, en staty av en ren och en lek- och spelyta.
Vadsø är en ingen stor stad, så det blev en snabb runda, och innan vi återvände till husbilen, passade vi på att handla lite. Tyvärr var inte vädret helt på vår sida, så vi tog det lugnt i husbilen resten av kvällen, tills vinden gungade oss i sömn.
Morgonen efter fyllde vi vatten på platsen där vi stod. Där fanns det vatten och soptunnor. Sen åkte vi upp till den kommunala tömningsplatsen en bit bort och parkerade för en promenad. Kvällen innan hade vi fått syn på en skylt om en Luftskeppsmast och efter att ha läst upp oss lite, kände vi att denna ville vi kolla närmare på. Den ligger i Vadsøya Kulturpark, ett friluftsområde med fina promenadstigar. Där fanns godt om skyltar om gamla bosättningar och allt annat som finns och har funnits i området, med andra ord en lärorik promenad på många vis.
Själva luftskeppsmasten är i princip en flygplats, en plats att mellanlanda för just luftskepp. Masten byggdes för Roald Amundsens färd över Nordpolen med luftskeppet Norge i 1926. Två år senare användes den av italienaren Umberto Nobile med luftskeppet Italia. Amundsens expedition var lyckat, men Nobiles expedition gick tyvärr inte lika bra. Tyvärr omkom även Amundsen när han deltog i räddningsaktionen efter Nobiles haveri. Mera historia om expeditionerna kan ni läsa (på norska) i en av länkarna längst ner. Verkligen en lärorik och annorlunda sevärdhet.
Till historian hör att vi även stannade i Vadsø för att tömma och fylla på vår väg tillbaka en del dagar senare. Då var det en gruppresa med typ 12 italienska husbilar som hade gjort ett stopp här. Och även om Finnmark är stort, så kan vi också nämna att ytterligare en del dagar senare, så mötte vi detta följe av husbilar när vi åkte över Sennalandet.
Det finns så klart mera att se och göra i Vadsø, men vi nöjde oss med detta för denna gång. Mycket nöjda över att ha lärt oss uttala tungvrickaren luftskeppsmast och överhuvudtaget at det finns något som heter så!
Länkar till sånt som nämns i detta blogginlägg:
Kirkenes och Grense Jakobselv (Filmen)
Kirkenes och Grense Jakobselv (Blogginlägg)
Häftiga och gripande sevärdheter i Vadsø och Vardø (Filmen som motsvarar detta och ett kommande blogginlägg)
Hela historien om luftskeppsmasten (på norska)
Pingback: I Vardø blev vi både besvikna och positivt överraskade - ReiseLinda