I Vardø blev vi både besvikna och positivt överraskade

Av | 7 september, 2022

Efter en natt i Vadsø hade vi tänkt köra till Hamningberg, men då det blev riktigt dimmigt väder och vägen skulle vara både smal och spektakulär, bestämde vi oss för att göra ett stopp Vardø innan vi åkte den spektakulära sista biten ut till Hamningberg. Det kändes rätt så onödigt att åka en vacker väg utan att se den. Hela vägen ut till Vardø är ju också ”Nasjonal Turistveg” och sevärd i sig, men vi hade dimma en stor del av den sträckan också, så det var inte mycket vi såg av vyerna där heller tyvärr.

Väl framme i Vardø parkerade vi på en av platserna på ställplatsen som ligger bakom Vardø hotell och gick till Turistinformationen ett par hundra meter bort för att betala. Då upptäckte vi att det även fanns några platser där som tillhörde samma ställplats. De såg trevligare ut, så efter att vi hade betalat, flyttade vi dit.

Ställplatsplatserna vid Turistinformationen i Vardø.

Efter att vi installerat oss, bestämde vi oss för att ta en promenad till skulpturen Drakkar som ligger lite för sig själv ungefär 2,5 kilometer från sentrum av Vardø. Träskulpturen byggdes i 2016 av en grupp från Arkhangelsk/Severodvinsk som kallar sig Taibola. Enligt skylten på platsen, så är den ”en historia om havet, folkvandring, myter, skepp, historiska händelser, trä och valar”. Det var fortfarande dimmigt när vi kom dit, så vi fick inte se Bussesundet som den vakar över, men det det gav en lite mystisk stämning över platsen.

Skulpturen Drakkar

Dagen efter var planen att se oss omkring i de mera centrala delarna i Vardø, och vi började med Vardøhus Festning. Det är Norges östligaste fästning och den stod färdig redan på 1300-talet. På tal om östligaste, så är Vardø Norges östligaste stad, och den ligger lika långt österut som Istanbul!

På 1700-talet tillkom de åttakantade fästningsvallarna. Det var ingen kassa för att komma in, men det stod en skylt om at man gärna villa ha 50 kr/person som stöd till verksamheten. Detta kunde bland annat betalas kontant i en låda vid skylten. Vi strosade runt i byggnaderna och uppe på vallen och läste och föreställde oss hur livet har varit här.

Inne på området skulle även Vardøs enda träd, en rönn, finnas. Det såg lite annorlunda ut där än vad vi sett på foton, men vi tror det är den vi har fotograferat nedan. Vardø ligger i arktisk klimatzon och genomsnittstemperaturen om sommaren ligger på endast 10 grader, så det växer inga träd där i övrigt. Rönnen vid Vardøhus Festning tas väl om hand och packas in inför varje vinter så den ska klara sig. Nu kan det vara så att det finns ett och annat träd i nån trädgård också, men det sägs alltså att det är Vardøs enda träd.

Vardøs enda träd? En rönn.

Från fästningen tog vi genvägen över ängen bort till minnesplatsen Steilneset även kallat ”Heksemonumentet”. Steilneset är en minnesplats över 1600-talets häxprocesser. Själva minnesplatsen består av två byggnader, ”Minnehallen” och ”Flammehuset”. I ”Minnehallen” går man genom en lång gång där alla 91 personer som dött antigen genom tortyr eller efter att dom dömts som följd av häxprocesserna, har en skylt som beskriver deras öde. Vid varje beskrivning finns även en lampa och ett litet fönster. Alla skyltar är på norska, men det finns broschyrer på åtminstone engelska som man kan plocka med sig i båda ändar av gången. Det var rätt så gripande att läsa om alla dessa öden, och vi fick även lära oss en del om själva häxprocesserna.

Minnesplatsen Steilneset i Vardø

”Flammehuset” är en byggnad i med väggar i sotad glas. Där inne finns en evig flamma som brinner i en stol som står mitt i rummet. Från taket hänger speglar som ska symbolisera domarna i häxprocesserna. En mycket gripande installation tyckte vi!

Eviga flamman.

Efter en liten paus i husbilen blev det ytterligare en promenad lite senare på dagen. Ni som hängt med oss ett tag vet att jag är ett stort fan av gatukonst, och i Vardø finns det en hel del. Det finns en karta som visar alla, men Turistinformationen hade bara ett exemplar, så jag fick fota av denna så vi skulle hitta. Ett par guldkorn och ett par fina skulpturer hittade vi, men tyvärr så blev vi rätt så besvikna över helheten. Många av väggmålerierna var rätt så slitna, ett par kunde man knappt se vad det skulle föreställa. Både på grund av detta och för att vi redan varit ute på promenad tidigare på dagen, så letade vi inte reda på alla som fanns på kartan.

Gatukonst i Vardø.

På grund av vädret, så blev detta allt vi hann med under detta besök. Vi har med andra ord anledning att komma tillbaka även till Vardø vid en senare anledning! Vi ville gärna åka vidare till Hamningberg innan det skulle komma ett rejält regnväder, men det får ni läsa mera om i nästa blogginlägg.

Har du varit i Vardø? Berätta gärna i en kommentar vad vi inte får missa nästa gång vi åker dit!

Länkar till sånt som nämns i detta blogginlägg:

I Vadsø hittade vi en luftskeppsmast! (blogginlägg från Vadsø)

Häftiga och gripande sevärdheter i Vadsø och Vardø (Filmen som motsvarar detta och förra blogginlägget)

Fantastisk fricamping i Hamningberg (Filmen som motsvarar nästa blogginlägg)

Nasjonale Turistveger i Norge

Alla sätt att följa och stödja oss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.