Framme i Norge – Kirkenes och Grense Jakobselv

Av | 13 juli, 2022

Om ni följer oss på flera ställen, så har ni säkert sett att vi redan varit i Norge ett par veckor. Filmen som motsvarar detta blogginlägg kom för någon vecka sen, och nu ska ni som gillar att läsa äntlig få ta del av våra första dagar i Norge också!

Vi kom till Norge efter tre nätter med fricamping, bland annat i Finland, som överraskade med fina fricampingplatser. Även om vi hade hittat och nyttjat lite service i Finland, var det dags för en ställplats med ström och full service, så vi tog in på den i Kirkenes.

Ställplatsen i Kirkenes. Bilen till vänster står och tömmer.

Ställplatsen i Kirkenes har två ytor man kan stå på, en mindre asfalterad yta med 10 strömplatser (bilden ovan), och en större grusyta med ytterligare cirka 20 platser, varav 2 med el. Vi betalade 250 kr för vår plats med el. Tömningsstationen, som ligger mitt på den mindre delen, är en kommunal tömningsstation som är tillgänglig för alla som vill använda den, så det var en del trafik. I Norge är alla kommuner skyldiga att ha en tömningsstation (även om inte alla har det än). Vi länkar en lista som är uppdelat per fylke (län) längst ner. Dessa finns på rastplatser, ställplatser, mackar, reningsanläggningar och så vidare. Under våra två veckor har vi både sett och besökt flera stycken och alla har funkat fint och legat bra till.

Precis bredvid ställplatsen i Kirkenes har Hurtigruten sin terminal, och vi hann precis se den lämna efter att vi hade parkerat. Jag är lite orolig för sjösjuka och dåligt väder, men skulle mycket gärna göra en kryssning hela vägen från Kirkenes till Bergen någon gång.

Hurtigruten och tömningsstationen i Kirkenes.

Sen blev det en promenad in till centrum som ligger ungefär en kilometer bort. Vi ville ta ut lite norska kontanter i fall det skulle behövas på enklare ställplatser och vi hade ett par andra ärenden. När allt var fixat, kollade vi in ett par sevärdheter. Bland annat Andersgrotta, som är en bunker från andra världskriget dit befolkningen rymde under bombningarna. Enligt skylten, så görs det en guidad tur varje dag, men vi var för sena, och det passade inte heller de andra dagarna, så det får vi spara till en annan gång.

Andersgrotta

Vi fortsatte i stället upp til det ryska krigsmonumentet som tronar på ”toppen av stan”. Det är till minne om de ryska krigshjältarna som friade Kirkenes från tyskarna ungefär ett halvår innan kriget var över i resten av Norge. Detta har legat till grund för ett mycket bra samarbete i gränsregionen helt till nyare tid. Det har funnits ett gränspass som gjort att boende i gränsområden har kunnat korsa gränsen fritt. Det drogs dock in i samband med corona, och med dagens läge så är det väl osäkert när det kommer tillbaka.

Ryska monumentet i Kirkenes

Efter detta kände vi oss nöjda och gick förbi en affär och handlade lite innan vi gick tillbaka till husbilen. Med i ryggsäcken kom även varsin temariktiga ”kommaframöl” som vi tyckte var på sin plats nu som vi äntligen kommit till Norge. Detta är trots allt en resa vi pratat om att göra sen innan det där viruset kom och satte stopp för den ett par somrar… Väntan på Pärs starroperation gjorde att den hängde lite i en tunn tråd i år också, men allt blev som tur var avklarat precis i rätt tid för att resan skulle bli av i år.

Temariktig kommaframöl.

Dagen efter var allt fulladdat och vi tömde och fyllde våra tankar innan vi åkte till affären för lite proviantering, så vi var klara för några dagars fricamping. Husbilen styrdes sedan mot ryska gränsen. Cirka 300 meter innan gränsöverången svängde vi av mot Grense Jakobselv. Ungefär fyra mil på rätt skumpig väg, varav sista milen på grusväg längs ryska gränsen. Tar man det lugnt, så är det dock inga problem att köra sträckan. Flera ställen längs vägen har man bara älven mellan sig och Ryssland.

Väl framme vid Grense Jakobselv, finns det en relativt stor parkering nedanför kapellet där man säkert kan övernatta, men vi valde att åka helt till vägs ände. Där finns det en rastplats/parkering och en jättefin sandstrand. Första raden var upptagen, men vi hittade en bra plats på andra raden, och passade i stället på att flytta fram dagen efter. Parkeringen var rätt så trafikerad hela dagarna vi var där, speciellt under dagen den andra dagen då det var bröllop i kapellet. Då var vi glada att vi flyttat fram och kunde sitta relativt ostörda framför husbilen, på klipporna.

Under våra två dygn vid Grense Jakobselv promenerade vi bort till Kung Oscar II´s kapell, som var öppet några timmar varje dag och vi strosade även runt lite kring parkeringen för att fotografera.

Kung Oscar II´s kapell.
Playa del Grense Jakobselv.

Men mest satt vi ute och njöt av de fina vyerna över Barents Hav. Flera gånger kom en stim, eller säger man flock, med vitvalar förbi. Vi såg sälar, tumlare och vi tror även en späckhuggare, förutom fågellivet och den fina midnattssolen då. Det blev även trevliga samtal med grannar från Sverige, Tyskland och Österrike, och världen (Finnmark..) är verkligen inte stor, för flera av dom har vi träffat igen på andra ställen efter att vi åkt vidare.

Midnatssolen vid Grense Jakobselv.

Militären, ungdomar som gör sin militärtjänst, var ständigt närvarande och informerade om vad vi som besökare skulle tänka på vid vår vistelse här längs gränsen. Det fanns även en skylt med information om detta. Området är med andra ord speciellt på många sätt och vis. Att vi hade otroligt, oväntat härligt väder under våra dagar här gjorde vårt besök helt perfekt, men vi kan tänka oss det är en rätt så häftig plats när det stormar lite också.

Parkeringen i Grense Jakobselv.

När vi lämnade Grense Jakobselv, hade vi bestämt oss för en natt till i Kirkenes för att besöka Grenseland Museet dagen efter. Vi tog in på ställplatsen igen och dagen efter körde vi till museet. Museet var inte så stort, men det var intressant. Det handlade om livet nära gränsen till Finland och Ryssland, från tiden då det var gränslöst, via krig, gott samarbete, flyktingskrisen för några år sedan med mera. Väl värt ett besök tycker vi!!

Innan resan hade vi en liten idé om att besöka treriksröset där Ryssland, Finland och Norge möts, det enda treriksröset i världen där tre tidszoner möts, men den planen skrotade vi på grund av formen. Fram och tillbaka blir det ungefär en mils vandring i oländigt terräng, och det blir för långt just nu. Vi får helt enkelt komma tillbaka.

Med detta kände vi oss klara för denna gång här borta vid gränsen och åkte vidare med andra sidan av Varangerfjorden i sikte, men det får ni läsa mera om i nästa inlägg. Filmen finns redan på YouTube om ni inte sett den redan.

Länkar till sånt som nämns i detta blogginlägg:

Kirkenes och Grense Jakobselv (Filmen som motsvarar detta blogginlägg)

Finland överraskar som husbilssland (Blogginlägg)

Finland överraskar som husbilsland (Filmen)

Tömningsstationer i Norge

Vi besöker Vadsø och Vardø (Filmen som motsvarar kommande blogginlägg)

4 svar på ”Framme i Norge – Kirkenes och Grense Jakobselv

  1. bmlarsreseblogg

    Så vackert ni hade det vid Grense Jakobselv och vilken häftig resa ni gör! Vi kommer kanske inte så långt norrut i år heller, men inspiration har vi fått!

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Ja, det var underbart! Vädret hjälpe ju till en hel del! Så glada att resan äntligen blev av och att vi har god tid! 👍🏼😍

      Svara
  2. Pingback: I Vadsø hittade vi en luftskeppsmast! - ReiseLinda

  3. FREEDOMtravel

    Vilken spännande och exotisk plats! Jag läste nyligen om detta ställe, så kul att läsa om det här också! Det finns mycket att se och upptäcka i Norden, men det är också långa sträckor att köra … 😉

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.