Werder (Havel) och Baumblütenfestivalen

Av | 4 maj, 2018

För 18 år sen besökte jag Werder och Baumblütenfestivalen och även om jag inte minns så mycket, så har jag ett trevligt minne av att vi satt på halmbalar i en fruktträdgård och drack fruktvin.  Jag minns även marknadsstånden och att det var tivoli.  Det var dessutom den gång jag köpte popcorn, ett av mina favoritsnacks, och fick lära att här i Tyskland kan popcorn lika gärna vara sött som salt…

Fruktviner i fruktträdgården!

Vi har besökt Berlin och Potsdam många gånger de senaste tio åren, men det har aldrig passat tidsmässigt med Baumblütenfestivalen.  När det visade sig att det skulle passa att lägga in ett besök i början av denna resa skulle mitt återbesök äntligen bli av!  Det är tidigt på campingsäsongen, men då det skulle vara festival, passade vi på att boka några nätter redan innan avresa.  Som det såg ut med beläggningen hade det gått bra utan att boka också.  Det är en stor och trevlig camping cirka tre kilometer från centrum av Werder och en dryg kilometer från de närmsta affärerna.  Det gick bussar vid vägen utanför campingen men vi valde att gå och cykla.  Om ma inte bor i Werder, men i Potsdam eller kanske Berlin så går det att ta sig till festivalen med S Bahn.

Härlig campingplats i grönskan!

Vi hade en eftermiddag och två hela dagar att utforska Werder och Baumblütenfestivalen och det blev två besök i området runt bron över till Werder ön och Werder Altstadt.   I detta område finns det tivoli, underhållning från flera scener, mat- och dryckesbodar och några försäljningsbodar.  Vi vandrade även lite utanför de centrala delarna av festivalen och såg oss runt på den delen av ön som inte var avstängd under festivalen.  Här hittade vi ett mycket trevligt restaurangområde där rökt fisk verkade vara specialiteten.  Det fanns även lite lugnare ”festivalserveringar” som låg mysigt placerade vid vattnet.

Gammal väderkvarn i Werder

Den sista dagen passade vi på att besöka gatan Hoher weg.  Längs Hoher weg är det lite lugnare än i centrum.  Även här finns det serveringsstånd för både mat och dryck längs hela gatan, men man kan även smita in i nån bondes fruktträdgård och dricka lite vin.   Här hittade jag faktiskt min halmbal i en fruktträdgård! Jag tror till och med att det var samma trädgård som för arton år sen!  Vi smakade på en persika- och en rabarbervin och jag kunde återuppleva lite gamla minnen.

Jag fick mitt fruktvin på en halmbal!

Längs Hoher weg kan man även göra en avstickare till Bismarckhöhe.  Där var rätt lugnt när vi var där, men det fanns möjlighet att få sig en matbit och det var dans till live musik.  Tack vara turistskatten vi betalat på campingen hade vi gratisbiljetter så vi kunde gå upp på utsiktsplattformen och utställningarna i en av byggnaderna.  Gratis är gott, så vi passade på att utnyttja detta.  Tyvärr var det en del träd som skymde utsikten ner till Werder, men det var en av de högsta punkterna i omgivningen så man kunde se rätt långt.

Rätt lugnt som sagt, men dans hela tiden!

Förutom att se oss runt på festivalen passade vi på att ta det lugnt på campingen.  Efter nästan en vecka med förflyttning och aktiviteter varje var det rätt skönt att varva ner lite.

2 svar på ”Werder (Havel) och Baumblütenfestivalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.