Historiska och mysiga Nürnberg

Av | 22 juli, 2018

De senaste femton åren har jag varit till Nürnberg på tjänsteresa cirka en gång om året.  De flesta besöken har inneburit en kväll med möjlighet att se sig om lite i stan, något jag så klart har utnyttjat.  Dessa korta besök ledde till att vi för fem-sex år sen gjorde ett stopp i Nürnberg på en av våra roadtrips.   Vi fick då möjlighet att djupdyka lite mera i stan tillsammans, men det var ett par saker vi inte fick prickat av på listan och nu var det dags för ett nytt försök!

Vi checkade in på Knaus Campingen som ligger nära stan.  Där hittade vi en lummig plats under träd som skuggade skönt i värmen och och även om det är en stor camping med relativt mycket aktivitet så kände vi att det var lugnt och skönt i vår lilla hörna.  Från campingen var det en dryg kilometer att cykla till tunnelbanan som tog oss in till centrum.  Vi köpte dagskort som hette ”Tageskarte +”, det kostade ungefär det samma som fyra enkelbiljetter och då hade vi friheten att åka obegränsat.

Nürnberg blev nästan helt förstört under kriget, men har byggt upp den igen i medeltida stil.  Detta tillsammans med floden Pegnitz som flyter genom stan och alla broar som korsar den gör att jag tycker det är en riktigt trevlig stad att strosa runt i.  Och det gjorde vi faktiskt en dag också.  Se bara hur fint det är!

Mysiga Nürnberg

Saal 600

Saal 600, eller rättegångssal 600, är rättegångssalen där Nürnbergrättegångarna hölls efter andra världskriget.  Saal 600 är en del av museet Memorium Nürnberger Prozesse och var en av sakerna vi inte fick gjort på förra besöket.  Då var vi inte tillräckligt förberedda och det var faktiskt stängt den dagen vi hade möjlighet att göra ett besök.  Vi var inte så förberedda denna gång heller, men vi hade tur!  Rättegångssalen används fortfarande och det garanteras bara att det går att besöka den på lördagar och söndagar.  Även fredag och måndag försöker man hålla den tillgänglig för besökare.  För oss blev det aktuellt med besök på måndag och som tur var så var det inga aktiviteter där den dagen.

Saal 600

Efter att ha betalat inträdet fick vi en audioguide för att guida oss genom utställningen och rättegångssalen.  Vi började med rättegångssalen och tyckte det var intressant att få se den live.  Allt var inte riktigt som den gång då, men det fanns foton och en modell i utställningen så man kunde få hela bilden.

Efter Saal 600. gick vi en runda i utställningen.  Mycket av världskrigshistorian känner vi till sen tidigare, så vi lyssnade oss inte igenom hela audioguiden.  Vi kollade på utställningen som mest bestod av text, foton och några filmer och sen stannade där vi hittade något vi var intresserad av och lyssnade på audioguiden och tittade närmare.  Vi tycker det var en bra utställning och är glada att besöket här äntligen blev av! 

Dokumentationszentrum, Reichparteitagsgelände och Dutzentecih

Bara nån kilometers cykelväg från campingen ligger Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände och rekreationsområdet Dutzenteich.  Reichsparteitagsgelände är ett 16,5 kvadratkilometer stort område i sydöstra Nürnberg där nazisterna höll sina årsmöten på 1930-talet.  Området blev aldrig riktigt färdigställt och en del är i dag rätt så förfallet.  Området är en gigantiskt ”Lost place” som i dag till stor del används för rekreation.

Dutzenteich och Dokumentationszentrum

Det finns 23 platser att besöka och första platsen (enligt den numrerade listan) är precis utanför ingången till Dokumentationszentrum.  Vid varje plats står det stora informationstavlor med text som beskriver platsen (kolla även baksidorna!) och en karta som visar vart du är.  Vi använde cykel och tog oss runt med hjälp av kartan.  Det går även bra att promenera, men området är som sagt gigantiskt!  

Dokumentationszentrum ligger i en av de gamla byggnaderna.  Denna byggnaden var ursprungligen tänkt som kongresshall för 55000 personer!Dokumentationszentrum har olika utställningar som visar historian runt om Reichsparteitagsgelände och det som utspelade sig i Tyskland på den tiden.  De arrangerar även guidade turer på området.  Vi bestämde oss för att spara ett besök här till nästa gång och nöjde oss med att se oss runt i uteområdena.

Stora delar av Reichsparteitagsgelände används i dag till rekreation, men området runt Dutzenteichsjöarna är nog mest besökt.  Det går fina cykelvägar runt, det finns en roddklubb här, möjlighet att hyra trampbåtar, stora gräsmattor, korvkiosker och så vidare.   Det märktes att Nürnbergarna gillade att hänga här i solen, speciellt på söndagen när vi var där var det otroligt mycket folk och faktiskt svårt att ta sig fram med cykeln på vissa ställen.

Reichsparteitagsgelände

Lost Place.

Mysiga Nürnberg

Som jag har skrivit längre upp så njöt vi av en promenad längs Pegnitz.  Vi stannade även på torget och köpte Lebkuchen.  Lite julkaka över det hela, men dom är ju så goda!! Jag hann faktiskt inte fotografera innan dom tog slut… Vi gick även upp till slottet och kollade på utsikten.  Själva slottet och parken där har vi kollat närmare på tidigare.

Även om jag försöker variera mig och prova olika restauranger när vi är ute och reser så brukar nästan alla Nürnbergbesök sluta med att jag har varit på restaurangen Barfüsser.  Det är en klassisk tysk ölhall med eget bryggt och mycket god öl.  Servicen kan tyvärr vara lite långsam i bland då det ofta är fullt, men maten och stämningen brukar vara på topp! 

Barfüsser

Schweinehaxe und Knödel – mmmm

På vårt förra besök i Nürnberg besökte vi Leksaksmuseet och Albrecht Dürer Haus och detta kan vi verkligen rekommendera.  Förutom Dokumentationszentrum som vi hoppade över denna gång så finns det även ett modelljärnvägsmuseum här som ska vara värt att besöka.  Nürnberg är dessutom känt för sina julmarknader och jag är känd för att gilla julmarknader, så jag ser för mig att det även kan bli ett vintrigt besök nån gång i framtiden.  

Det finns alltså saker kvar att göra för ytterligare besök för vår del och jag tror inte ni heller får problem med att fylla några dagar oavsett vilken årstid ni väljer att åka till Nürnberg!

6 svar på ”Historiska och mysiga Nürnberg

  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Om du vill på racerbana får su åka till Nürburg på Nürburg Ring, lätt att ta fel, men det är två olika ställen.

   Svara
   1. Anna / Boihusbil

    Men åh så dumt! Helt säkert på att Roger har koll på stavning och uttal, men för mig har det alltid varit Nürnberg, men då vet jag att det är två olika platser. Tack för ny kunskap 🙂

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

     Så lite så, vill ju inte att ni ska åka fel heller!

     Svara
 1. FREEDOMtravel

  Nurnberg är en fin stad tycker jag! Vi har varit där en gång, men kanske inte sett jättemycket. Kanske blir det fler tillfällen! Knödel har jag lite svårt för faktiskt 😉

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det är en fin stad och när man har varit där några gånger så blir det till att man djupdyker lite mera!!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.