Tyska alpvägen, Oberstdorf och dåligt väder!

Av | 3 juli, 2018

Efter midsommar och VM-kamp i Wangen, var det dags att fortsätta resan.   Tyska Alpvägen, eller Deutsche Alpenstrasse som den heter på tyska, var nästa mål.  Tyska Alpvägen går från Lindau vid Bodensee till Schönau vid Königsee, det vill säga längs alperna i öst-västlig (eller tvärs om) riktning.  Vi åkte från Wangen till Lindau där vi svängde in på Tyska Alpvägen.  Vi hade inte åkt långt innan en serpentinväg tog oss lite upp i höjden och sen fick vi härlig utsikt mot Alperna!

Härliga vyer längs Tyska Alpvägen

Målet för dagen var Oberstdorf, som egentligen inte ligger längs Tyska alpvägen, så vi gjorde en avstickare.  Även om stan inte ligger längs Tyska alpvägen, ligger den i högsta grad vid Alperna och rykten på Facebook sa att den var värt ett besök!  Då staden är en vintersportort som man ofta ser i TV under vinterhalvåret så känner man ju igen namnet, men så mycket mer visste vi inte innan vi kom dit.

En av vintersportanläggningarna i Oberstdorf

I Oberstdorf träffade vi Pärs bror och fru för att spendera ett par dagar tillsammans.  De är också ute på husbilsresa och detta blev en bra plats att träffas.  Ställplatsen i Oberstdorf tar runt 200 husbilar och man står rätt tätt när det är fullt, men de dagarna vi var där var det bara runt halvfullt.   Vi hittade platser med gräs i utkanten av ställplatsen och parkerade för ett par sociala och trevliga dagar.

Trevligt möte Oberstdorf

Mysig Sportort

Det blev ett par promenader på stan, både under öppettid och på kvällstid när allt utom restaurangerna hade stängt.  Så mysigt med alla balkonger med bågnande balkonglådor, väggmålerier och träsniderier.  Det var lite trafik inne i centrum och tempot var relativt lågt.  Det märktes att det är en sportort, då butikerna med vandringsskor och sportkläder duggade tätt.  Det enda vi handlade dock, var en påse med sex olika lokalproducerade ostar.  När vi kom hem upptäckte vi att ostarna var omärkta, så vi vet inte vilken ost som är vilken, men de vi har smakat på har smakat bra!

Flotta balkonlådor

Väggmålerier i Oberstdorf

Första morgonen blev några av oss väckta av kobjällror vi sextiden, vi tyckte detta var lite udda då vi bodde vid en bilväg utanför ställplatsen.  På väg hem från stan senare på dan gick vi dock förbi en lada lite i utkanten av centrum och sa att där bor dom säkert.  Sen gick det mindre än en minut innan vi mötte flocken på väg hem för mjölkning.   Flocken vallades hem på bilvägen av två bönder på cykel, en i början och en längst bak i flocken.  Vi hörde eller såg sedan kossorna varje morgon och kväll under resten av vistelsen.  Riktigt pittoreskt och trevligt!

Kossor på gatan i Oberstdorf!

Upp til toppen!

Ett par hundra meter fra ställplatsen gick det en kabinbana upp till Nebelhorn, en topp på 2224 meter, som vi fått tips om via Facebook.  Nu hade jag gått och dreglat på fjällen på håll ett par dagar, så det var dags att komma upp och kolla på vyerna också!  Kön till biljettförsäljningen gick smidigt, men sen var det nästan en timmes kö för att få plats i en kabin.  Resan upp till toppen var uppdelat på tre etapper och det var smidig att byta banor.  Om man ville kunde man pausa vid varje station och det gick även att köpa billigare biljetter om man inte ville åka helt upp.  Vi valde att åka direkt till toppen och pausade sedan på väg ner i stället.

Kabinbana och flott utsikt på väg till Nebelhorn

Helt på toppen började vi med att äta dyr fika vid ett fönsterbord med härlig utsikt i den moderna restaurangen.  Styrkt av de stora tårtbitarna besteg vi sedan toppen och tog det obligatoriska fotot.  Sen gick vi runt och kollade på utsikten åt alla håll.  Vi stod även ett tag och tittade på alla som startade med paraglider och även gjorde tandemflygningar från de två översta stationerna.  Det ser rätt härligt ut, men det är inget för oss!

Fika with a view

Inte för att jag kommer från ett speciellt bergigt området i Norge, men lite höjdskillnader är faktiskt något jag saknar då och då ute vid Upplandskusten.  Att få komma hit och knalla runt på 2000 meters höjd gör verkligen gott i själ och sinn.  Nästa gång vi kommer hit, för det blir helt säkert en nästa gång, då blir det vandring kombinerat med kabinbana.  Det finns slingor av olika svårighetsgrader och längder att välja på.  Det finns även trevliga ”Almhütten” där man kan stanna för en paus och lite förfriskningar längs vägen.

Från Oberstdorf var tanken att åka vidare till Garmisch Partenkirchen.  Vi hade dock behov av att tvätta kläder och vädret såg ut att skulle bli dåligt i flera dagar Garmisch Partenkirchen.  Vi rymde därför en liten bit norrut för att förhoppningsvis få bättre väder och tvätta och torka våra kläder.  Vi hamnade på en jättestor och trevlig camping Lechbruck där vi fick tvättat kläder, men det med vädret lyckades vi inte med…. Vi kunde med andra ord ha stannat i Oberstdorf eller åkt vidare till Garmisch Partenkirchen för att tvätta kläder!  Jaja, nu är i alla fall kläderna rena och vi har även hunnit med några fina dagar i Garmisch Partenkirchen.  Mera om det i nästa inlägg.

4 svar på ”Tyska alpvägen, Oberstdorf och dåligt väder!

 1. FREEDOMtravel

  Vilka vackra vyer! Jag har alltid varit rädd för att åka kabinlift, men på senare år har jag tvingat mig, så nu går det bättre 😉

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Här gick det i och för sig fina vandringsleder helt till topps, så om man inte vill åka liften…

   Svara
 2. Anna / Boihusbil

  Så vackert! Och härligt med lite sällskap i några dagar, perfekt när en bor på hjul och kan träffas på olika ställen i världen. Men det blir ju inte så mkt tyska snackat då 😉

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det var trevligt att umgås lite. Blev inte så mycket tyska snackat, men lite tolkhjälp kunde jag bistå med :-D.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.