Äntligen årets första husbilsresa och några lärdomar

Av | 15 april, 2018

I torsdags kom vi äntligen i väg på årets första husbilsresa!  Det har varit en jättehärlig helg och trots runt 30 dygn förra året blev det en lärorik helg.  Vi började med att åka till Örebro där husbilen skulle på service i fredags.  I Örebro valde vi att övernatta på Gustavsviks Camping då den verkade vara det närmsta alternativet.  Då vi kom fram rätt sent blev det lite mat och en lugn kväll innan det var dags för årets första övernattning i husbilen.  Husbilen verkar ha effekten att vi sover bättre och längre än hemma, men vi kom oss upp i tid och fick lämnat in den på service till avtalat tid.

Husbilen står och myser i solskenet!

Under tiden husbilen var på verkstaden åkte vi runt mellan gallerior och köpcenter kring Örebro och införskaffade en del saker som vi behövde både till oss och till husbilen inför vår fyra månaders husbilsresa.   Det var skönt att pricka av lite saker från listan!  På eftermiddagen kunde vi sedan hämta husbilen som förutom service, trycktestning av gasolen och fuktmätning fått gas- och narkoslarm samt ny ventil med krocksensor på gasolen.  På shoppingrundan köpte vi en ny brandvarnare som vi monterat själv.  Det känns riktigt bra att den är nyservad och att den har lite mera säkerhet installerad inför långresan.

Efter att husbilen fått sin makeover var det dags att vända näsan mot Västerås.  Där hade vi tänkt övernatta på ställplatsen i gästhamnen, men här kom första lärdomen.  Inte något som borde överraska på en solig fredagskväll, men där var det tyvärr fullt.  Även om vi hade tänkt tanken att det kunde vara fullt, så hade vi ingen plan B.  Vi kollade dock lite snabbt i våra ställplatsappar och bestämde oss för att åka vidare till ställplatsen vid Sala Silvergruva.

Vi står längst till vänster vid Sala Silvergruva

Andra lärdomen dök upp på väg dit.  Vår plan hade varit att gå ut och äta i Västerås, så vi hade inte planerat för att göra mat i husbilen.   Det enda som fanns var mackor.  Efter lite diskussion kom vi fram till att vi handlar om det dyker upp nåt lämpligt ställe längs vägen, annars får det bli en macka.  Det slutade med macka.  Vi hade ju trots allt ätit lunch på stan, så det gick ingen nöd på oss.

Framme vid Sala Silvergruva var det bra skyltat till ställplatsen, men det fanns ingen information på platsen.  Det stod dock en husbil där redan som kunde berätta att det var för tidigt på säsongen med tanke på vatten och el.  Jaha, hur gör vi nu? Lärdom nummer tre får bli att se till att åka runt med mera vatten i tanken, åtminstone när det är lågsäsong.  Vi kom fram till att vi nog skulle klara oss till nästa ställe om jag hoppade morgonduschen som jag normalt är så beroende av.  Detta blev faktiskt vår första natt med fricamping överhuvudtaget, och det var ju också en bra erfarenhet att ta med sig.  Jag överlevde lite oväntat utan min morgondusch också…

På vägen till Sala såg vi en massa skyltar mot Gävle och siktade in oss på att det skulle bli nästa stop.  Efter en lugn morgon i Sala åkte vi vidare mot Gävle.  Längs vägen passade vi på att fylla upp vattentanken då vi visste att det endast finns el i Gävle på denna tiden av året.   När vi fyllt vatten och åkt vidare kom vi även på att det skulle vara bra att få tömt toan så vi inte skulle få nån kris mitt i natten mitt i stan..   Närmsta ställe att tömma på väg till Gävle visade sig vara rastplatsen vid Näsbysjön utanför Sandviken.  Hade vi tänkt på detta lite tidigare kunde vi åkt ett par kilometers omväg i Sala i stället för en dryg halvtimmes omväg som det blev.  Detta får bli husbilsresans fjärde lärdom.

Väl framme i Gävle fanns det gott om platser och vi installerade oss och gjorde en god lunch av det vi handlat längs vägen, förutseende för en gångs skull på denna husbilsresa! Sen blev det en skön promenad i solen i centrala Gävle där vi tittade på fina gamla byggnader, Gavleån och en massa vårtecken.  När vi kände oss nöjda letade vi reda på ett sushiställe som fått mycket bra recensioner och handlade med oss takeaway att äta i husbilen lite senare.

Vårtecken i Gävle

Husbilsresan avslutades sedan med lite socialt umgänge då vi fick besök både lördag kväll och söndag morgon i Gävle.  Sen åkte vi vidare till Uppsala och hälsade på några släktingar innan det var dags att vända näsan hemåt.  Årets första husbilsresa blev med andra ord mycket lyckat och förutom våra lärdomar så funkade allt som det skulle och vi känner oss väl förberedda för nästa äventyr om mindre än två veckor!

6 svar på ”Äntligen årets första husbilsresa och några lärdomar

 1. Anna

  Visst är det härligt med alla dessa nya upptäckter och lärdomar man gör 🙂 Allt ordnade ju sig bra till slut. Det där med fulla ställplatser är något vi också märkte i fredags, då vi tänkte stå i Askersund. Men det ville sig inte alls det.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det löste sig bra, vi är ju flexibla 🙂 .

   Svara
 2. Tia

  Välkomna till husbilsvärlden! Och det är verkligen genom att testa och göra fel som man hittar sitt sätt vilket då blir ens eget rätt sätt ? Vi tex har så gott vatten hemma att vi lever helt på det så länge vattnet räcker ? alltså måste vi fylla fullt. Vi har klarat oss mestadels utan el (i början pga att elplatserna var fulla?) och efter fem år satte vi in en extra solcell och batteri för morgonkaffet/vattnet. Som sagt var Ni lär er på vägen ???

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack! Vi är redan frälsta! Men det finns lite kvar att lära och erfara. Räknar med en och annan lärdom på sommarens långresa! ???

   Svara
 3. Husisblogg

  Ja sådana lärdomar fick mina ägare också men som tur är lärde de sig lite av detta. Numera åker jag oftast med full vattentank i början av resan och det fylls på när möjlighet ges. Mina tankar töms också när möjlighet ges. Har dessutom en extra toakasset med mig i garaget, ifall om

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Har funderat på en extra toakasset vi också, får se hur det utvecklar sig på sommarens långresa!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.