Färjan är bokat och vad är bästa vägen till Europa?

Av | 5 april, 2018

Resan närmar sig och nu har vi äntligen bokat färja till Tyskland.  Det innebär att allt som ska bokas innan resan har bokats!  Skönt att allt börjar falla på plats.  Förutom färjan så har vi bokat två campingar och tyskkursen jag ska gå.  I övrigt kommer vi ta det som det kommer och eventuellt boka eftersom om vi ser att det finns behov för det.

Vi har rest till Tyskland och Europa med bil de senaste tio åren och vi har testat flera olika vägar och färjor både på resan dit och på resan hem.  Denna gång blir det lite otippat färjan från Trelleborg till Sassnitz som får ta oss till Tyskland.  Vi har tidigare åkt denna åt andra hållet en gång och vi har även tagit färjan från Trelleborg till Rostock vid ett par tillfällen.

För oss innebär resor via Trelleborg en extra övernattning eller en dagsetapp i bilen som är längre än vad vi gillar.  Vi har även provat nattfärjan, men då hann vi inte få tillräckligt med skönhetssömn.  Med andra ord är inte Trelleborg någon favorit för oss.  Denna gång har vi mera tid än vi brukar och vi kommer ju ha huset på ryggen, så när jag fick nyhetsbrevet med erbjudanden på denna sträcka och dessutom insåg att jag kunde använda poäng som vi samlat på tidigare resor med samma bolag för att delbetala resan så var det ingen tvekan längre.  368 kronor för två personer i en husbil på färja till Tyskland är ett mycket bra pris!

Hur man väljer färja är så klart individuellt och beror på vart man bor, vart man ska åka, vad man är villig att betala och så vidare.    Vår utgångspunkt är på Upplandskusten ett par timmar norr om Stockholm.  Vi har inget emot en lång transportetapp då och då, men vi väljer hellre kortare etapper om vi kan.  Vi försöker hålla kostnaderna nere, men kan även lyxa till det i bland och vi betalar heller lite mera för att få avgångs- och ankomsttider som passar med dygnsrytmen,

Färjan vi tagit flest gånger och som passar bäst med våra krav är den från Göteborg till Kiel.  Vi har även använt den för hemresan några gånger, men på vägen hem brukar vi variera oss lite mera.  Det vi gillar med denna färja är avgångs- och ankomsttiderna.  Den har samma tider i båda riktningar och går på tidig kvällen.  Det innebär att vi hinner åka hemifrån utan att behöva gå upp jättetidigt och vi kan till och med ta det lugnt på vägen.  Vi har några gånger lyxat till det med lite dyrare hytter för att få en bra start på semestern.  Det är faktiskt rätt trevligt att sitta i en privat bubbelpool med jordgubbar, choklad och champagne och titta ut när färjan lämnar Göteborg!   Färjan kommer fram 09.30 dagen efter, vilket innebär att vi hunnit vakna och få i oss frukost innan det är dags att köra i land.

Den sista färjan vi tagit till Europa var från Oslo till Kiel.  En semester för några år sen började med ett kalas hemma i Norge och sen fick det bli denna färja vidare.  Denna färja tar av naturliga orsaker lite längre tid än den från Göteborg, men det finns så mycket mera att göra om bord att detta inte är något problem.  Oslofärjan är ett riktigt kryssningsfartyg med barer, restauranger, shoppar, underhållning och så vidare.

På vägen till Europa har vi även kört genom Danmark vid ett par tillfällen.  Detta innebär minst en övernattning mera än om man tar färja, men vi brukar ofta planera in något så att detta inte bara blir en köra och sova sträcka.  Värt att tänka på är att denna rutt innebär ett par avgiftsbelagda broar och flera mil i bilen i tillägg till nån övernattning.  Om kostnaden har betydelse kan det vara värt att räkna lite på det.

På vägen hem från Europa  har vi testat lite flera varianter.  Förutom färjan från Oslo så har vi åkt färjorna ovan även hem från Europa.  Vi har dessutom åkt med färjan från Puttgarden till Rödby i Danmark några gånger.  Denna är snabb och man behöver inte boka, så om man vill ha flexibilitet så är detta ett bra alternativ.  I högsäsong kan det dock bli lite väntetider om man inte har bokat.   Efter att ha tagit denna färjan har vi antigen valt att åka över Öresundsbron tillbaka till Sverige eller vi har åkt vidare upp i Danmark och tagit färjan från Helsingør till Hälsingborg.  Man kan köpa en biljett som gäller för båda dessa färjor.

Nåt år passade vi på att se lite mera av Danmark på vår semester och åkte enda upp till Fredrikshavn där vi tog färja över till Göteborg.  Förutom de färjor jag har nämnt här så finns det även flera att välja på och vi får se vilken väg vi väljer på väg hem från vår resa i Augusti.  Vilken färja är din favorit?

Utsegling från Göteborg

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.