Tio Höjdpunkter från 2018

Av | 13 januari, 2019

Det har varit full fart in i det nya året, men innan jag riktar full fokus framåt så gör vi ett litet återblick till några av förra årets höjdpunkter.  Med tanke på allt vi fick vara med om förra året, så är det svårt att begränsa sig när det gäller att välja höjdpunkter, så innan jag började på detta inlägget gjorde vi därför var sin lista med tio höjdpunkter.  Vi har rätt lika smak och efter ett par små justeringar så landade vi på platserna och upplevelserna här nedan.

Några av höjdpunkterna har jag redan nämnt när jag summerade husbilsåret 2018 och när jag visade upp mina mest gillade foton på Instagram 2018.  Vill ni kolla runt på allt annat vi gjort under året, kan ni bläddra bakåt i bloggen eller kolla på kartan från våra fyra månader i Tyskland, där finns även länkar till blogginlägg om platserna.

Here we go!

Tio höjdpunkter från förra året, utan inbördes ordning!

Berlin

Berlin har haft en speciell plats i våra hjärtan i drygt tio år nu, och efter runt 30 besök längtar vi fortfarande ofta dit!  Lite som hemma, men fortfarande så mycket nytt att uppleva!  Det blev faktiskt två besök bara i somras, först en månad i början av resan och sedan en dryg vecka till mot slutet av resan.  Med andra ord är det självklart att Berlin finns med på listan!

Det blev inte så mycket bloggat från Berlin, mycket för att vi hade rätt mycket vardag där, då jag pluggade tyska första månaden.  Men från första vistelsen är det absolut värt att nämna karnevalsparaden under festivalen Karneval der Kulturen och utflykten vi gjorde till Potsdam och Spionernas bro.  Från andra besöket passar jag på att nämna att vi äntligen fick besökt en Bundesligamatch på Olympiastadion, något vi pratat om i flera år.

Från Karneval der Kulturen, färgglatt

Gondol i Spreewald

Alltså den gondolturen! Lugnt och skönt, delvis genom urskog med fåglarnas sång som bakgrundsmusik.  Vi var glada att vi valde en av de lite längre turerna så vi fick med oss sträckorna genom denna orörda natur.  Stoppen längs vägen var turistfällor, men vi var där innan turistsäsongen dragit igång på riktigt så det var överkomligt med folk och köer.

Lübbenau som vi hade som utgångspunkt var en trevlig liten stad och ni får absolut inte missa Spreewald-gurkan om ni åker hit!

Visst ser det härligt ut?

Nebelhorn

Jag älskar fjäll! Både att stå vid foten av fjället och titta upp, men ännu mera att komma upp på toppen för att kolla på vyerna.  Några hundra meter från ställplatsen i Oberstdorf kan man ta linbanan upp till Nebelhorn som är en Alptopp 2224 moh.  Det vill säga man får ta tre olika linbanor för att ta sig till toppen.  Vi åkte direkt upp till toppen och på väg ner tog vi oss tid att se oss omkring vid varje station.  Nästa gång blir det vandringskängor på och vandring uppifrån och ner.  Troligen med lunchpaus på en Almhütte.

Gondolen på Nebelhorn

Att stå vid vatten

Näst efter fjäll så är det vatten som står på listan.  Det spelar inte så stor roll om det är en flod, havet eller en sjö.  Flera gånger under förra året hade vi fina vyer över vatten från husbilen och andra gånger hade vi vatten inom gångavstånd.  Soluppgångar och solnedgångar i vatten, trafiken på Tysklands floder, ljudet av vågorna och ja, vatten har nån sorts lugnande effekt.

En riktigt fin flodutsikt hade vi här, mitt emot Deutsche Eck i Koblenz, där Rhen och Mosel flyter ihop.

Deutsche Eck, Rhen, Mosel och campingen där vi stod precis i höger bildkant

Burg Eltz

Burg Eltz gjorde sånt intryck på oss första gång vi var där för ett par år sen, att det blev ett besök till förra året.  För att komma till borgen måste man först gå en trevlig promenad genom skogen (om man inte väljer shuttlebussen).  Sen kommer man fram till en kurva ett par hundra meter innan man är framme och får denna fantastiska vy.

Åk dit!

Moseldalen

Bara att åka Moseldalen bjuder på många härliga vyer över floden och sluttningarna med slott och vinodlingar.  Tar man sig tid att stanna finns det många trevliga små städer med korsvirkeshus, trevliga torg, vinförsäljare och härliga ställplatser längs med Mosel.  Tyvärr avbröt vi vår Moselvistelse i somras för att vi ville lösa ett problem som dykt upp, men vi hann besöka ett par städer med dubbelnamn innan dess.  Även hit kommer vi helt säkert tillbaka!

Flott stadsport i Traben-Trarbach

Bastei

Basteibron och sandstensformationerna i nationalparken Sächsische Schweiz ner mot gränsen till Tjeckien öster om Dresden var verkligen vackert!  Vi hade sett bilder på Basteibron tidigare, men både den och naturen runt ikring bjöd på så mycket mera än vi föreställt oss.  Flera utsiktspunkter med vackra vyer och häftiga fjällformationer.  Visst det var mycket folk där, men åk dit ändå! Nästa gång ska vi planera in tid för en vandring också!

Maffiga Basteibron

Nürnberg

Det har blivit många besök i Nürnberg genom jobbet och det mysiga centrumet börjar bli rätt så bekant.  Återuppbyggt i härlig medeltidsstil efter kriget, med fina möjligheter att strosa längs floden Pegnitz.  Jag tror inte jag behöver säga mera.

Mysiga Nürnberg.

Brocken

Jag gillar som sagt fjäll och ett besök på norra Tysklands högsta topp var en höjdare det med.  Att vi åka med museijärnvägen Brockenbahn upp till toppen var också en upplevelse.  Brocken bjöd på härliga vyer och det var fina vandringsvägar runt toppen.   Nästa gång blir det en längre vandring i området.

Härlig promenadrunda på toppen av Brocken

Romantische Strasse

Av diverse anledningar, huvudsakligen vår GPS, åkte vi inte så många kilometer på vägsträckan som kallas Romantiska vägen, men vi besökte i alla fall 6 av de 29 städerna som ligger mellan Würzburg och Füssen.  Vi besökte mysiga Nördlingen och Bad Mergentheim, där det inte var så mycket turister.  I Nördlingen strosade vi till exempel runt helt ensamma på stadsmuren.  I Rothenburg ob der Tauber däremot var det stora turistmängder och det var också lätt att förstå.  Würzburg är en lite större stad, men med ett trevligt torg och ett flott residensslott.  Augsburg tyckte vi tyvärr var lite rörigt, men det berodde nog delvis på att man håll på att montera ner massa scener och bodar efter ett arrangemang.  Mycket möjligt att vi gör ett nytt försök här.  Avslutet med vackra Schloss Neuschwanstein i Schwangau blev som pricken över i:t på denna trevliga sträcka.

Vägen kallas Romantiska vägen av en anledning, det är mysiga städer att besöka och även om vi gjorde lite omvägar så var det trevliga  vägsträckor mellan städerna.  Vi kommer fortsätta pricka av städerna längs Romantiska vägen på framtida resor och det är inte omöjligt att vi gör återbesök till några av de vi varit i heller.

Residensslottet i Würzburg.

20 svar på ”Tio Höjdpunkter från 2018

 1. Maria/ Magnolia Magis

  Jovisst har vi varit vid några och det vi gillar bäst är ju att stå vid vatten!!.. Som vi gör nu.. Och kommer göra hela året.. Kul kolla tillbaka vad man gjort!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det tar ibland tid att smälta alla intryck och då är det kul att kolla tillbaka.

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Kul om du hittar nåt du gillar! Hör gärna av dig om du har frågor om några av platserna!

   Svara
 2. Mette Støtterud

  Så fin 10 på topp og flotte beskrivelser ! Rykker i reise foten.

  Svara
 3. Katarina

  Tack för fina tips ? Vi besökte Wernigerode i höstas just av anledningen att få åka Brockenbahn. Vi hade lite otur med vädret uppe på toppen, halv storm o iskallt regn. Nästa gång hoppas vi på lite bättre väder så vi kan vandra lite ?

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Trevligt att du gillde tipsen Vi funderar på att parkera i Drei Annen Höhe, åka tåg upp och sedan gå tillbaka eller nåt sånt nästa gång. Hoppas båda ni och vi har tur med vädret! ??

   Svara
 4. Britt-Marie Lundgren

  Vilken härlig topplista!
  En del av de här platserna har vi också upplevt och speciellt Moseldalen har en speciell plats i vårt hjärta.
  Burg Eltz är ett riktigt sagoslott och Berlin en toppenstad.
  Sächsiche Schweiz ligger högt upp på vår att-göra-lista och Spreewald hamnar väl också där.
  Det är så kul att få nya uppslag till härliga resmål från olika bloggare.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Kul att inspirera! Bloggar är ett bra ställe att hämta inspiration tycker jag med! ??

   Svara
 5. BP

  Vilken härlig bildkavalkad med dina/era favoriter. Förstår helt och hållet att du valde så många höjdpunkter från Tyskland. Berlin är en absolut favo även här. Den staden har ”det” och hade det till och med innan muren föll enigt mig. Å att se en match på Olympiastadion är ju ett minne för livet såklart, speciellt om man älskar fotboll som jag gör.
  Tack för fantastiskt fina bilder som är så typiskt tyska (i positiv bemärkelse alltså).

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack för din fina kommentar! Vi gillar Tyskland och det var faktiskt svårt att välja ut dessa höjdpunkter bland allt vi fick vara med om förra året!

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tyskland inspirerar alltid till återbesök :-D.

   Svara
 6. Renates Reiser

  Så mange vakre steder! Nå fikk jeg lyst til å reise til Tyskland med én gang. Moseldalen kjørte jeg gjennom da jeg var yngre, men det frister veeeldig med et gjensyn. Skulle gjerne sett Nurnberg og Burg Eltz med egne øyne også – og ikke minst vandret i det flotte landskapet rundt Bastei.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, Tyskland har mye fint å se og oppleve! Det er kanskje på tide med et nytt besøk?

   Svara
 7. Marianne - Glimt av verden

  Så mange fine steder! Berlin og Nürnberg er de eneste av disse stedene jeg har besøkt selv. Bastei har jeg aldri hørt om, men stedet suste rett inn på ønskelisten min nå, altså!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Bastei var virkelig fantastisk och vi regner med å legge mer tid der neste gang! Ta oss tid til å vandre litt mer i området!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.