På promenad i (Park) Babelsberg och över Spionernas Bro

Av | 12 maj, 2018

Park Babelsberg är en härlig park som ligger i stadsdelen Babelsberg i Potsdam.  Den ligger vid Tiefen See, en insjö i floden Havel, men har även kuperat terräng som bjuder på fina vyer.  I parken finns Babelsberg slott och flera andra gamla fina byggnader.  Vid vårt förra längre resa i området hade vi hyrt en lägenhet genom Airbnb.  Den låg inom gångavstånd från Park Babelsberg och då jag hade en personlig stegutmaning som pågick på den tiden blev det några rundor där.  Faktisk så gick vi så mycket att värden vi bodde hos skrev så här om oss efter besöket:

”These guests are made for walking …, they discover things in Potsdam-City, even we don’t know about … so we would enjoy to host them again and to exchange together not yet discovered places … on foot of course.”

Den förra resan var över jul och nyår och vädret var ok vid nåt tillfälle när vi var ute och gick, men som oftast hade vi både blåsigt, kyligt och i bland blött väder.  Även om vi i bland bara gick för att få ihop till min stegutmaning så gillade vi området mycket.  Gamla byggnader, fina vyer och siluetterna av gamla lövträd blir liksom aldrig fel.  Park Babelsberg är dessutom så stor att man gott kan göra flera besök och gå olika rundor utan att hinna se allt som finns där.

Inte lika grönt och fint som vid årets besök!

Denna gång hade vi en gott om tid när vi anlände till Babelsberg med S-Bahn nummer S7 som går mellan Berlin och Potsdam.  Bara nåt kvarter från från S-Bahn-stationen ligger Ratskeller Babelsberg, en mycket trevlig restaurang som blev vårt förste möte med stadsdelen innan vi checkade in i lägenheten vid förra besöket.  Denna gång var uteserveringen öppen och vi slog oss ner för lunch.  Det blev var sin schnitzel, resans första! Det är ju dessutom spargelzeit (sparrissäsong) så Pär passade på att njuta av det vita guldet.

Ratskeller med den lilla mysiga uteserveringen under markisen

Denna gång var det definitivt inte kallt och blött, det var däremot varmt och kvavt, men inte värre än att det blev en skön promenad.  Det var helgdag och det märktes att parken är ett populärt utflyktsmål för både tyskar och turister.  Det badades, man lekte på gräsmattorna, bara låg i solen eller gjorde som vi och gick eller cyklade.

Vi följde gångvägen längs vattnet och gjorde avstickare till ett av parkens högsta punkt vid Flatowturm och till Babelsberg slottet.  Förutom att byggnaderna är fina så har man från Flatowtornet man fin utsikt och i området närmast slottet finns det fina anlagda trädgårdar.

Flatowturm

 

Babelsbergslottet

Efter att vi lämnat Park Babelsberg gick vi vidare till Glienicke Brücke.  Bron är kanske bättre känd som Spionernas bro från filmen Bridge of Spies.  Mitt på bron gick gränsen mellan Västberlin och Östtyskland i tiden mellan andra världskriget och fram till Berlinmurens fall.  Bron har fått sitt smeknamn från de utbyten av agenter som skedde här under den tiden.  Är man som vi intresserade av historia från denna period så är ett besök här ett måste.

Bridge of Spies, Agentenbrücke, Spionernas bro eller Glienicke Brücke

 

Helt på gränsen

Innan vi lämnade Spionernas bro hade vi ett litet utbyte med ett gäng lokala geocachare på ett event som arrangerades vid ena brofästet.  Visst är min språkkurs bra och nyttig, men att umgås och prata tyska med tyskar är också mycket nyttigt!  Även i dag har vi varit på en sån träff och det känns bättre för varje gång med språket.  Vi ska definitivt se till att hitta flera möjligheter at umgås med de lokala!

2 svar på ”På promenad i (Park) Babelsberg och över Spionernas Bro

    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Ja, den är bra, har sett den flera gånger’???

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.