Olympiastadion och Bundesligamatch

Av | 29 augusti, 2018

Olympiastadion är en riktigt pampig byggnad och absolut värt ett besök även om du inte är intresserad av sport.  Vi tycker det är kul att se sport live och nu passade det äntligen att se en Bundesligamatch på Olympiastadion.

Pampiga Olympisstadion i Berlin

Olympiastadion

Olympiastadion är Tysklands största friidrottsarena och hemmaplan för Bundesligalaget Hertha Berlin (fotboll).  Stadion byggdes inför OS i 1936 och har sedan byggts om och ut i omgångar, senast i samband med fotbolls-VM i 2006.  Nu rymmer den nästan 75 000 åskådare.

Tomt på läktarna när vi var här på turistbesök

Jag var här för första gång i 1993 i samband med en guidad busstur på en skolresa.  Det var endast ett kort stopp, men jag kommer ihåg wow-känslan när jag kom upp för trapporna och kollade in på stadion.

För ett par år sen blev det återbesök.  Vi gick runt och kollade en del på egenhand, och följde även med på en guidad tour.  På den guidade touren fick vi se omklädningsrum, träningsrum, lounger och vi fick höra mycket historier och anekdoter både om stadion och om lagen och spelarna som varit här.

Gången runt stadion utomhus.

”Olympiaglocke”

Matchen

Vi har pratat om att gå på fotbollsmatch i Berlin i några år.  Vi är inte så fotbollsintresserade att vi skulle åka enkom för det, och trots att vi varit öppna för matcher både med Herta Berlin och med Union Berlin som spelar en division längre ner, så har det så långt inte klaffat.  Nu passade det äntligen med säsongens första match för Hertha Berlin som mötte Nürnberg på Olympiastadion.

Vi hade tänkt köpa biljetter på nätet, men då vi råkade går förbi Hertha Berlins fan-shop i Europacenter gick vi in där och kollade.   Där fick vi tag på biljetter på en sponsrad del av läktaren för endast 10 euro per person, så vi slog till på det.  Bra platser visade det sig vara också!

Uppvärmning pågår.

Vi åkte i god tid till matchen då vi tänkte att det skulle vara mycket folk i rörelse.  Det var det också, men det gick faktiskt jättesmidigt både med tunnelbana och lokaltåg.  Sista biten till fots från stationen var som en stor förfest med korvmojar, ölförsäljning och försäljning av fanartiklar.  Detta fanns både utanför och innanför grindarna.  Bra stämning och trots mycket folk ingen större trängsel eller köande.

Matchen var bra och det var toppen stämning på läktarna.  Lite extra kul för oss med norsk målvakt i Hertha Berlin och svensk straffskytt i FC Nürnberg mot slutet av matchen.  Norrmanen räddade och blev matchhjälte i Hertha Berlin, och jag kunde gotta mig lite extra på hemresan.  Trots 55 000 som skulle ut från stadion och hem samtidigt, så kom vi med första tåget och även om vi fick stå som sill i tunnor så gick det mycket smidigt!

Fullt i ”Ostkurve” där fanklubben står.

Supportrarna till Nürnberg både hördes och syntes de också!

Sport är kul live och vi kommer sannolikt se mera sport live både i Berlin och andra platser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.