Tillbaka i Berlin

Av | 24 augusti, 2018

Vi är tillbaka i Berlin! Vår favoritstad och platsen där vårt fyramånaders sommaräventyr startade för snart fyra månader sen!  Lite vemodigt att det hela snart är över, men vi har haft en otroligt fin resa och  samlat på oss en massa fina minnen.  Det bestämdes först för ett par veckor sen att vi skulle göra ett återbesök i Berlin innan vi åker hem, och även om det är nån vecka kvar, så känns det som helt rätt plats att avrunda det hela!

Denna gång har vi tagit in på ställplatsen Wohnmobilpark Berlin som ligger i stadsdelen Tegel.  Den ligger lite centralare än campingen vi bodde på i maj och har allt vi behöver för en vecka.  Vi har även fått utforska ett nytt närområde då vi har shoppat, handlat mat och ätit på restaurang i Alt Tegel.  För att ta oss till centrum är det tunnelbana som gäller.  Det tar 5-15 minuter att cykla eller gå till närmsta station och sedan runt 20 minuter på tåget.

Nästan själva på tunnelbanan

Om ni har låst tidigare inlägg, så vet ni att detta inte är första gång vi är i Berlin.  Många undrar vad man gör trettionde gången man är i Berlin och vi kan rapportera att vi aldrig har något problem att fylla vår tid när vi är här.  Vi återbesöker gamla favoriter, besöker nya platser,museum, stadsdelar också vidare, vi deltar på olika arrangemang och vi gör utflykter ut av staden.  Lite shopping brukar vi hinna med också, då vi tycker det är trevligare här än hemma!

Här är några foton från något av det vi hunnit med denna vecka:

Vi har varit vid Alexanderplatz.  I och för sig syns TV-tornet från många platser i stan, men här är en närbild tagen efter vi ätit lunch på på en bänk i parken vid Neptunbrunnen.

TV-tornet i Berlin.

Vi har varit på Bebelplatz och tittat på glasrutan där man kan se ner i ett rum med tomma bokhyllor.  Detta är ett minnesmärke för bokbålet där 20 000 böcker, huvudsakligen av judiska författare brändes i 1933.  Detta skedde på initiativ av Hitlers propagandaminister, Goebbels.  Här hade vi faktiskt aldrig stannat till tidigare.

Glasrutan på Bebelplats. Ser ni bokhyllorna nedanför?

Vid Schloss Charlottenburg har vi varit flera gånger på julmarknad och i samband med en festival som öltillverkaren Duckstein arrangerade.   Arrangemangen har varit trevliga, men vi har aldrig tagit oss tid att kolla särskilt noga på slottet.  Denna gång blev det en runda utanför slottet, både på framsidan och i den trevliga slottsträdgården.

Schloss Charlottenburg.

Schloss Charlottenburg sett från trädgården.

Redan för 18 år sen, när jag bodde i Potsdam tänkte jag att Pfaueninsel, eller påfågelön på svenska, lät som ett trevligt utflyktsmål.   Det tog alltså 18 år och runt 30 besök i området innan det blev av.  På ön är det både parker, trevliga promenadvägar, gamla byggnader och ett litet serveringsställe.  Vi började med att gå en runda innan vi pausade vid serveringen.  Där dök det även upp ett par påfåglar, men tyvärr var det en tjej där som trodde hon ägde dom, och till slut jagade bort dom.  Det blev därför inga riktigt bra foton.   Det fanns även påfåglar och olika hönsarter i burar.

Inte så pampigt som det ser ut…

Påfågel på påfågelön!

Vattenbufflar på påfågelön

Vi har strosat runt i mysiga Nikolaiviertel.  Där tänkte vi äta på restaurangen Georg Bräu då det var länge sen förra gången, men det var dåligt med personal verkade det som, så vi gick vidare till zum Paddenwirt dit vi säkert kommer tillbaka.

Trevlig restaurang i Nikolaiviertel.

Förutom detta har vi även hunnit med lite shopping då vi tycker det är mycket trevligare här än hemma.  Annars har vi mest bara strosat runt och haft trevligt här i favoritstaden!

Det kommer mera detaljerade inlägg om några av dessa upplevelserna framöver, detta är en sammanfattning av hur några dagar i Berlin kan se ut när man är här för trettionde gången!

Vi har massor av Berlinupplevelser och erfarenheter från alla våra resor som vi kommer att dela med oss av framöver, men som jag redan har efterfrågat på vår Facebooksida så får ni gärna lägga en kommentar med vad ni vill veta om Berlin så vi vet vart vi ska börja.

8 svar på ”Tillbaka i Berlin

  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Inte så mycket Berlin på bloggen än, men det kommer. Ni får höra av er på annat sätt annars.

   Svara
 1. Veiken

  Oj så fina bilder. Jag har tyvärr aldrig varit i Berlin. Det har blivit så mycket annat. Berlin ligger ju rätt nära så det kanske blir av. 🙂
  Min förra kommentar försvann- ska ta bort min bloggadress veikenpunktse. Hoppas det funkar då!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack för det. Berlin är värt ett besök och enkelt att ta sig till. Hoppas det blir av för dig! Hör av dig för tips!

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Kul att du gillade inlägget! Båda städerna går fint att besöka med husbil!

   Svara
 2. Resfredag

  Åh, Nikolaiviertel! <3 Nej, Berlin kan man inte åka till för många gånger… finns mycket att fylla tiden med!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Så är det och man hinner aldrig återbesöka alla platser på en helg, så det krävs verkligen regelbundna besök!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.