Backpacker eller suitcaser: ännu en lista om resor

Av | 21 januari, 2019

I går hittade jag denna roliga lista med frågor om resenärstyper i bloggen Resfredag.  Att ta ställning till vilken resenärstyp man är kanske inte alltid är så enkelt, man gör olika typer av resor och det är ju inte så att allt alltid är svart eller vitt.  Här kommer i alla fall mina svar,

Vem är du när du reser? En lista om resenärstyper:

1. Dyka i från poolkanten eller smyga i från badstegen/poolkanten?

Svar: De senaste åren har jag i stort sätt endast badat, eller det vill säga simmat, i simhallar och då använder jag badstegen.  I somras badade jag utomhus för första gång på flera år, och där var det också badstege som gällde.  För ordningens skull har jag inget emot utomhusbad och badar gärna både i havet och sjöar, men det är inget stort intresse och jag brukar välja andra aktiviteter. 

BIldbevis på sommarens bad i Laacher See

2.  Backpacker eller “suitcaser”?

Svar: «Suitcaser» var ett nytt begrepp för mig, och det handlar om att resa med stor resväska på hjul och att program och boende på resan är bokade på förhand.  En backpacker reser i stället lätt och har inte så mycket planerat.   

De resor där jag rest runt har som oftast varit roadtrips med bil, och när det kommer till packning är ju det ännu mera bekvämt än endast en stor resväska.  Planeringsmässigt har jag provat både bokat, obokat och delvis bokat och skulle säga att så kommer det fortsätta vara när jag åker med bil.  Senaste två somrarna har vi dock åkt med husbilen och då har vi planerat eftersom och endast haft enstaka bokningar. 

På weekendresor och jobbresor utan bil försöker jag dock alltid att packa så lätt som möjligt, gärna i en ryggsäck eller endast en liten kabinväska. 

Den här packningen hade vi med oss för tre veckors resa till Tyskland ett år.

3. Packa kvällen före eller packa i god tid?

Svar: Här beror det lite på vilken typ av resa som är på gång.  Är det en längre roadtrip eller resa med husbilen gör jag gärna packlistor och börjar plocka fram saker ett par veckor i förväg.   

För kortare resor är det mera vanligt att jag springer en runda och plockar ihop i sista minuten.

4. Sladda in på tågstationen/flygplatsen precis på håret eller vara där 1 timme innan deadline?

Svar: Helt klart vara där en timme innan deadline. För det första tycker jag inte om att stressa och jag tar gärna höjd för att något händer längs vägen.  För det andra så gillar jag att sitta på en flygplats eller en tågstation och känna på förväntningarna och studera olika resenärstyper.

5. Paketresor eller sy ihop själv?

Svar: Förutom några resor i skoltiden har jag aldrig varit på en paketresa.  Det stora nöjet är ju att få planera och läsa på själv! Det finns dock destinationer och resor jag skulle kunna tänka mig att göra som paketresa/gruppresa för att det skulle kännas enklare. 

6.  Foodie eller naturjunkie?

Svar: Junkie kanske är att överdriva, men en härlig naturupplevelse minns jag som oftast längre än en måltid.  Men jag tycker om mat och att testa lokal mat och dryck när jag är ute och reser.

Härliga vyer vid Europas djupaste sjö, Hornindalsvattnet i Norge

7.  Skidsemester eller sandstränder?

Svar: Nu gillar jag höst och vår bäst när det kommer till resor.  Då är det som oftast mindre trängsel, ingen snö och inte allt för höga temperaturer.  Måste jag välja mellan skid- och badsemester så blir det nog skidorna som vinner.

8.  Återkommande favoriter eller nya destinationer varje gång?

Svar: En bra mix skulle jag säga.  Om jag åker tillbaka till en plats så är det för att jag gillade den och då vet man lite vad man får.  Då blir det dessutom ett lugnare tempo och trevligt att ta sig tid att ta sig utanför turiststråken.   Men det är alltid spännande att komma till en ny stad, ett nytt land eller ett nytt fjäll att njuta utsikten ifrån.

9.  Roadtrip eller tågresa?

Svar: Jag reser gärna med tåg när möjligheten finns, och har nån dröm om att göra nån variant på tågluff gång gång, men jag är nog en roadtrip-person.  Friheten att kunna åka dit man vill, stanna när det passar, ha med sig allt man behöver och inte vara beroende av tågtider och vart spåren går slår det mesta!  Detta var en av anledningarna att vi blev med husbil.

Vår semestermaskin sen ett par år tillbaka

10.  Systemkamera eller mobilkamera?

Svar: Jag har alltid mobilkameran beredd, men lånar systemkameran av min sambo ibland.  Här på bloggen hittar ni bilder som vi båda tagit. 

11.  Morgonmänniska eller kvällsmänniska?

Svar: Jag är nog egentligen en kvällsmänniska, men har skapat mig rutiner där jag går upp tidigt i vardagen

Här trotsade jag kvällsmänniskan i mig och gick upp tidigt för att fotografera soluppgången!

12.  Spanien eller Italien?

Svar: Norra Italien lockar lite mera än någon annan del av dessa länder, i övrigt är länderna ganska jämställda på min önskelista.  Jag har även en diskussion med mig själv om vilket av språken jag ska börja lära mig när tysken sitter lite bättre.

13.  Läsk eller alkohol?

Svar: Tar gärna en god öl eller vin till maten eller en läskande drink, men väljer också min stora last Cola Zero rätt så ofta. 

Dricker lokal fruktvin i en fruktträdgård i Werder an der Havel

Funderade på att lägga upp en roadtrip efter inköpt dricka ett år, men det blev inte så.

14.  Äkta böcker eller ljudbok?

Svar: Det blir inte mycket läst nuförtiden, men när jag läser blir det som oftast i en äkta bok.  Lyssnar annars mycket på poddar när jag åker till och från jobbet eller när jag reser själv. 

Det var lite om mina preferenser på resa.  Gör gärna din egen lista eller svara på några av frågorna i kommentarsfältet nedan.  Lägg gärna igen länk till din lista om du gör en, så jag kan bli lite bättre känt med dig också! 

20 svar på ”Backpacker eller suitcaser: ännu en lista om resor

  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Det var en rolig lista, så klart kag hakade på! Många bra poddar där ute, så du hittar säkert nåt om du vill testa! Annika har ju en bland annat! ???

   Svara
 1. BP

  Här har vi ett och annat gemensamt kan jag säga. Måste dock medge att mina resevanor har förändrats ganska mycket under åren. Har en känsla av att man ändå blir aningen klokare med åren;-)

  Vilken himla fin bild på dig och din sambo:-) Försöker alltid föreställa mig hur bloggare som inte visat upp bilder på sig själva ser ut. I ditt fall hade jag helt fel. Så tusen tack för att du visar upp den fina bilden:-)

  PS. Om jag någonsin dricker läst, vilket är ytterst sällan, så är det också Coca Cola Zero som gäller;-) DS.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Jo, man blir väl mera bekväm med åren! Jobbar på att synas oftare på bild, men jag är som oftast på andra sidan av kameran… ?

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Får kolla hur lika listorna blir när du skrivit den! ??

   Svara
 2. Resfredag

  Cola Zero, Cola light eller Pepsi Max – det skulle kunna bli ett helt eget inlägg om preferenser, haha! Fint att få läsa din lista, roligt sätt att ”lära känna” andra bloggare.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det där med cola-varianter kan bli en lång diskussion… Här är det bara ola zero eller till nöd en med socker som gäller!

   Listor är absolut ett bra sätt att bli bättre känt med alla bloggare! ???

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tror det berodde på tiden att vi inte gjorde den rundan… nästa gång Cola har en sån kampanj kanske….

   Svara
 3. Pingback: I´m a suitcaser yes I am – en lista om restyper – lite mera rosa

 4. Anna / boihusbil.se

  Jag har lite svårt för antingen eller svar 🙂 En öppen fråga är lättare att svara på. Ofta är jag nämligen inget av de alternativen som anges. Men kul att läsa dina svar.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Jo, jag var väl lite både och på några av punkterna jag också, men det var oavsett roligt att fundera lite!

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Det var roligt att fundera lite på vad man är för typ också!

   Svara
 5. Pingback: Backpacker eller suitcaser: en lista om resor » Från Stad till Strand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.