Karneval der Kulturen i Berlin

Av | 24 maj, 2018

Karneval der Kulturen är en stor gatufest som går av stapeln varje år över pingst i Berlin.  Trots alla våra besök i Berlin har vi inte besökt den tidigare.  Jag är inte riktigt säker på om vi har varit här över pingst tidigare, så det kan bero på det!  I år har vi i alla fall fått klart för oss att pingst är en viktig helg för tyskarna.  Det var otroligt många arrangemang och festligheter överallt och under tiden vi har varit på campingen här så har det aldrig varit så fullt som i pingsthelgen.

Karneval der Kulturen sker i stadsdelen Kreuzberg och det är gatufest från fredag till måndag.   På söndagen går en stor parad av stapeln.  Över 5000 personer fördelat på över 60 olika grupper ger sig ut på en parad som börjar mitt på dagen och den sista gruppen avslutar vid nio på kvällen.  I paraden är det mest olika kulturella grupper som visar upp sig genom till exempel dans och klädsel.  Det fanns även några politiska inslag, till exempel angående mikroplaster och tvångssterilisering.  De kulturella inslagen var helt klart både roligare och bättre!

Vi besökte aldrig gatufestområdet, det spar vi till nästa gång, men vi har hört att även det är värt ett besök.  Vi mötte däremot upp så vi fick stå och vänta på paraden.  Det var verkligen mycket folk och svårt att hitta och behålla en bra plats för att titta och fotografera.  Vi lyckades hitta en plats på trottoarkanten på andra raden bakom ett par korta tjejer och var jättenöjda.  Det höll i cirka en halvtimme, sen fylldes det på med 6 rader med folk i vägen framfor oss.  De som gick i paraden gjorde några tama försök at mota bort dom, men det gick tyvärr inte.  Man räknar med att över en miljon besökare ser paraden, och även om sträckan är lång så får man nog räkna med att tampas lite om den bästa utsikten.

Från där vi stod såg vi runt 3 timmar av paraden, sen gick vi den till mötes då det blev jobbigt att stå still och vi ville röra på oss.  När vi kom till där dom startade hade fortfarande runt 20 grupper inte startat, men vi var nöjda och faktiskt rätt så hungriga, så vi gick vidare.  Paraden var riktigt bra och vi vi rekommenderar absolut att ni passar på att kolla upp den och arrangemangen runtomkring om ni är i Berlin över pingst.

Här har ni ett gäng foton från paraden tills dess ni gör ett eget besök!

4 svar på ”Karneval der Kulturen i Berlin

  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ni får ta er en sväng till Gimo och Knumasso i januari. Kan inte riktigt jämföras i storlek, men absolut värt ett besök!

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, Kreuzberg är fint och karnevalen var toppen!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.