30 dagar på resa redan!

Av | 26 maj, 2018

Nu har vi varit 30 dagar på resa redan!  Det känns både som tiden har gått jättefort och att vi varit borta hur länge som helst.  Det började med lite grått och trist vårväder hemma i Sverige.  Det fanns så vitt lite vårblommor och inget hade blivit grönt än.  Eftersom vi förflyttade oss söderut i Sverige och sedan över till Tyskland blev vädret bättre och bättre, träden blev grönare och grönare och flera blommor blommade.  Vi fick med andra ord en snabb vår i år, den var över på en dryg vecka!

Syrenerna blommade redan i april!

Husbilslivet

Sen vi kom till Berlin för tre veckor sedan har vi haft högsommartemperatur på runt 30 grader.  Det är lite i varmaste laget efter min smak.  Det blir så jobbigt att vara i aktivitet, men det är rätt skönt att vara lat ibland också… Med tanke på resans längd och att jag går en språkkurs på dagarna så går det inte att vara i full turistaktivitet varje dag dock.  Det finns praktiska saker som måste göras som att handla, göra mat, sköta om husbilen, tvätta kläder och så vidare.  Sen måste det finnas tid att plugga och att ta det lite lugnt och njuta av livet emellan slagen.  Om kvällarna och ett par helgdagar då vi känt för lugnare tempo har vi utforskat vårt närområde.

Vi har boat in oss i husbilen och hunnit reflektera lite över husbilslivet.  Vi trivs bra med alla sysslor och att pyssla runt här på campingen.  Vi jobbar fortfarande på att få lite bättre ordning på vissa saker inne i husbilen och i garaget, men vi har några idéer och ska se om vi hittar på nån campingbutik/utrustningsbutik på vår fortsatta resa.  Förutom lite bättre ordning på vissa saker, så har vi inte saknat något så långt och det är rätt skönt att klara sig med lite.   Här vi står har vi både matta och markis ute, så vi flyttar inte på husbilen i onödan.  Det innebär att vi använder cyklarna eller kollektivtrafiken för att ta oss runt och att vi får mycket mera vardagsmotion än vi brukar.  Risken finns faktiskt att vi är i bättre form än nånsin när denna resa är över!

Mat

Vi varvar matlagning i husbilen och att äta ute beroende på vart vi är när vi blir hungriga! Husbilen står inte så till att vi bara kan sticka hem och äta om vi är mitt uppe nåt.  Maten varierar från enkel gatumat som ”Döner” till restaurangbesök när vi äter ute.  Det är som jag har nämnt tidigare ”spargelzeit” i Tyskland nu och vi tycker mycket om den vita sparrisen, så det har blivit några sparrismiddagar.  Vi har även kokat sparris ett par gånger i husbilen och det har varit mycket lyckat! Pär sköter om vår matlagning och han ser även till att vi har nåt gott till kaffet om kvällarna! Med omniaugnen har vi inte saknat ugn i husbilen så långt.

Vi får inte nog av sparris!

Förutom sparrisen så är det otroligt så mycket bättre frukt, bär och grönsaker smakar här.  Det är inte direkt billigt, men vi ser till att ha hemma hela tiden och det blir gärna ett litet fat både till frukost och till kvälls.

 

Språkkursen

Språkkursen går fortsatt bra och det är trevligt att höra från folk vi har träffat här tidigare att min tyska blir bättre.  Jag märker det ju själv också att det är enklare att ta till tyskan när jag ska prata med campingpersonalen, i butiker och liknande.  Det bästa av allt är att folk förstår mig!  Det saknas dock fortfarande en hel del på grammatiken och ordförrådet kan ju alltid utvidgas.  Det är en vecka kvar av kursen här i Berlin, sen ska jag se till att fortsätta läsa tyska.  Jag har ett par appar och nån hemsida som jag håller på att testa ut för att se om det ger något.

Självklart ska jag se till att prata så mycket tyska det går och jag har köpt två böcker på tyska som ska läsas.  De ingår i en trilogi där jag har läst första boken tidigare.  Böckerna är riktigt roliga och handlar om en tysk som hamnar i Sverige och det är en hel del humor kring kulturskillnader som man kan känna igen sig i.  Jag förstår inte allt till 100%, men med en ordbok och övergripande förståelse så funkar det.  Kan absolut rekommendera böckerna om någon vill ge sig på att läsa lite på tyska.

Den sista boken i trilogin.

Nomadliv

Nästa helg åker vi vidare från Berlin utan att ha några bestämda planer.  Vi har en del platser som vi gärna besöker igen och vi har några aktiviteter vi vill försöka lägga mera tid på än vad vi hinner med hemma, men vi kommer ta det lite som det kommer.  Detta blir med största sannolikhet inte vår sista resa till Tyskland och Europa, så hinner vi inte denna gång, så kommer det flera gånger!

När vi åker vidare kommer dagarna se annorlunda ut.  Vi kommer förflytta oss oftare, vi kommer växla mellan campingar och ställplatser och det kommer vara nya upplevelser och intryck hela tiden.  Jag ska fortsätta plugga tyska, men det blir inte på fasta tider så som nu.  Det kommer fortsatt vara praktiska saker att ta hand om och vi känner att vi måste ta oss tid att smälta intryck då och då längs vägen.  Vi känner oss säkra på att vi kommer gilla det också och att vi kommer att hitta vårt sätt att resa på.  Vi får återkomma mera om detta om några veckor.

Men innan det är dags för nomadliv ska vi njuta av vår favoritstad en vecka till!!

7 svar på ”30 dagar på resa redan!

 1. Anna

  Vad roligt att läsa att ni gillar er tillvaro i både husbil och i Tyskland. Visst är det spännande med nomadlivet, en vet ju liksom inte hur det kommer vara när en är på resande fot hela tiden. Ser så fram emot det! Har nedräkning på bloggen till och med 🙂

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vi trivs så bra! Och det ska bli spännande med nomadliv. Hoppas både ni och vi kommer trivas med det!

   Svara
 2. FREEDOMtravel

  Intressant att höra om era reflektioner kring husbilslivet och tillvaron i Tyskland! Det ska bli spännande att följa er fortsatta resa!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack! Vi tycker själv det ska bli spännande att komma in i nästa fas av denna resa! ???

   Svara
 3. Kors och Tvärs

  Det låter härligt! Berlin är ju så fin och har mycket att bjuda på. Jag har kanske missat det, men varför pluggar du Tyska? Är det för jobb, eller för ditt eget nöjes skull?
  Ska ni rulla iväg och har lite tid på er så kan jag rekommendera Spreewaldområdet med alla kanaler. (sydöst om Dresden) Det är klart annorlunda och en upplevelse att åka på kanalerna/vattenvägarna.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Jag pluggar för mitt eget nöjes skull. Vi reser mycket i Tyskland och träffar många som inte kan några av de andra språken jag/vi kan, så då friskar jag upp skoltyskan lite!

   Spreewald finns på listan, men vet inte riktigt om och när det blir. Men Spreewald ligger väl mellan Berlin och Dresden? Eller finns det flera?

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.