Fyra månader i husbil – vad gör man med all tid?

Av | 22 januari, 2018

Trots endast två inlägg här på bloggen, så känns det som jag redan har nämnt det några gånger, men i fall du missat det, så nämner jag det här också.  Kommande sommar ska vi åka på en fyra månaders resa med husbil i Europa.  Mera om hur tankarna på denna resa har växt fram kan ni läsa här.  När vi berättar för folk att vi ska ut på denna resa är det många som undrar vad vi tänker pyssla med i fyra månader.  Själv börjar vi inse att fyra månader inte är obegränsat med tid och att vi kanske måste börja prioritera lite bland alla platser vi vill besöka och allt vi vill göra….

Med åren så har vi börjat uppskatta att ta det lite lugnare på våra resor.  Vi klämmer inte in lika många aktiviteter längre och vi ger gärna saker längre tid.  Detta innebär att vi får större utbyte av de aktiviteter vi gör och resorna ger mera utrymme för reflektion och återhämtning.  För några år sen var det inte ovanligt att vi kunde komma hem från en resa med underskott på sömn och ömma fötter med ett behov för att sortera alla intryck.  Detta kanske fortfarande skulle funka för en weekendresa eller en veckas semester, men det skulle vara omöjligt att hålla ett sånt tempo i fyra månader.  Självklart ska vi uppleva saker, men vi kommer även behöva ha någon sorts vardag med handling av mat och förnödenheter, tvätt av kläder, matlagning, städning och andra sysslor.

Ett av huvudmålen med resan är att jag ska bli bättre på att kommunicera på tyska.  Jag förstår tyska rätt bra både muntligt och skriftlig och klarar av enklare samtal, men vi träffar rätt många som inte vill eller kan prata engelska på våra resor, så för att få bättre utbyte av våra möten och upplevelser så kommer vi spendera första månaden i Berlin.  Där kommer jag gå en intensivkurs i tyska tre timmar om dagen fyra dagar i veckan.  Tanken är sedan att spendera mycket tid i tysktalande länder för att praktisera det jag har lärt.

Vi gillar Tyskland och har gjort en hel del weekendresor till storstäder och roadtrips runt omkring i landet.  För varje resa får vi nya idéer till platser att besöka och vi har även fått några favoriter vi vill återbesöka.   Förutom Tyskland räknar vi med några avstickare till andra länder, men i och med att vi åker med huset på ryggen kommer vi inte göra någon jättedetaljerad resrutt innan vi åker hemifrån.  Vi känner oss också säkra på att denna resa inte blir vår sista husbilsresa i Europa, så det är helt ok att komma hem utan att ha prickat av allt på listan.

Förutom platserna i sig så har vi en del aktiviteter som vi ska passa på att göra när vi hittar lämpliga platser för det.  Till exempel så vill vi vandra, cykla, fotografera, se fjäll, äta lokal mat, kanske göra lokal mat och så vidare.  Just fotografi är ett intresse som är växande för oss båda och vi hoppas kunna använda tiden till att lära oss vår utrustning bättre och även öva på att ta bättre foton samt bildbehandling.  Vi kommer besöka många olika miljöer, så det kommer inte vara brist på fotomöjligheter!

Lokal mat- och dryckeskultur hoppas vi att vi kan utforska både genom att handla på lokala marknader och stormarknader, genom restaurangbesök och kanske ett och annat besök på bryggerier och vingårdar.  Kanske kan vi hitta på nån matlagningskväll någonstans?

Sist men icke minst kommer geocaching, en hobby som brukar kunna ge oss en god mix av de föregående punkterna och som vi utövar så mycket som möjligt.  För er som inte hört om geocaching så är det en modern sorts orientering där man använder GPS eller en app i sin telefon för att leta sig fram till gömmor som finns utplacerade i stort sett överallt.  I gömmorna finns en loggbok man ska signera för att bevisa att man varit där och sen loggar man på nätet eller i appen att man varit där.  Det finns mycket bra med denna hobby, men det bästa är att de ofta ger oss en anledning att komma oss ut, den visar oss ofta till fina platser som inte står i guideböckerna och man träffar otroligt mycket trevligt folk på så kallade event.

Slutligen hoppas vi genom både planerade och mera spontana aktiviteter komma i bättre fysisk form.  Vi tänker även försöka utmana oss själva att prova nya saker både med tanke på fysisk form och inom andra områden genom att hålla ögonen öppna för möjligheter så att detta blir en resa vi kommer komma ihåg länge efter att vi kommer hem!

 

4 svar på ”Fyra månader i husbil – vad gör man med all tid?

 1. FREEDOMtravel

  Vad kul att ni ska ut på en fyra månaders husbilsresa!!! 🙂 Innan vi åkte ut ett år fick vi också ofta den frågan om vad vi skulle göra hela dagarna. Det är INGET problem, jag lovar 😉 Vi ska oxå ut och rulla i sommar/höst, förhoppningsvis i tre månader, om vi får till det. Självklart följer jag din blogg nu då! 🙂

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Jag följde er på eran resa och ni verkade fylla dagarna bra. Det är skönt att höra att det inte blir något problem (inte för att jag trodde det heller då.. ). Kul att du vill hänga med på vår resa. Hoppas ni kommer i väg som planerat också!

   Svara
 2. Daniel@finallylost

  Håller med er fullt. Det är enkelt att hitta på att göra men svårt att hitta tid att bara vara och sortera. Vi är där just nu med ömma fötter och stundvis för lite sömn efter 5 månader i Europa. Men oj vad man upptäcker mycket. Love it.
  Hur många casher har ni?

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Hoppas vi kan balansera tiden bra. Vi äger ca 150 cacher och har loggat drygt 3000. Håller du på med geocaching också?

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.