Platser och områden i Tyskland som vi vill besöka igen

Av | 27 februari, 2018

Jag skrev i mitt förra blogginlägg att vi inte kommer göra så mycket destinationsplanering inför vår resa, men det finns som sagt en önskelista, och på den finns det några platser och områden som vi besökt tidigare och som vi av olika anledningar känner att vi inte är klara med.   Här kommer ett lite återblick till våra tidigare resor till dessa platser och lite om varför vi vill tillbaka.

Berlin

Berlin har en självklar plats på alla listor över platser vi vill tillbaka till, men  då vi redan bokat en hel månad där, så står ju Berlin tekniskt sett inte på önskelistan.  Berlin kommer garanterat få en stor plats här på bloggen framöver, så i detta inlägget ska jag hålla mig till önskelistan.  Om ni missat inlägget om hur vårt förhållande till Berlin, så kan ni läsa det här.

Inte lika vackert överallt, men TV-tornet är med!

Dresden

I Dresden har vi endast spenderat en eftermiddag, och det var definitivt allt för lite!  Vi hann göra en promenad i centrala Dresden, men vi kände att vi skulle behöva mera tid för att se ännu mera och även besöka insidan av några av byggnaderna och kanske ett par museum.  Dresden är en stad med mycket historia som trots sönderbombningen under andra världskriget har många fina gamla byggnader.  Mycket av det gamla materialet användes för återuppbyggnaden och många historiska byggnader har återuppförts.  Staden ligger på båda sidor om floden Elbe och jag gillar ju både att sitta och kolla på båttrafik och att ta en promenad eller cykeltur längs vatten, så det lockar så klart.

Inom en dryg timmes resa från Dresden finns dessutom fjällkedjan Erzgebirge som vi hört mycket bra om och vi vill gärna besöka Kromlauer Park som ligger norr om Dresden för att se otroligt vackra Rakotzbron.

Koblenz

Vi har bott nära Koblenz på två resor, och vi har varit in till Koblenz båda gångerna.   Vi har promenerat längs med Rhen till Deutsches Eck, där Rhen och Mosel möts och vi har tagit linbanan upp till slottet Ehrenbreitstein som ligger på en höjd på andra sidan Rhen mitt emot Deutsches Eck.  I övrigt har vi antigen haft bråttom på väg till tåget eller otur med vädret och lagt ner sightseeingen.  Koblenz är en bra knutpunkt för utflykter längs med både Rhen och Mosel och vulkanområdet Eifel ligger också inom utflyktsavstånd.  Alla tre områden har vi besökt, men även här finns det mycket kvar att se.

Deutsches Eck

Rhendalen

Första gången vi var i Koblenzområdet tog vi tåget från Koblenz till Bingen.  Där hade vi tänkt oss att kika runt lite innan vi skulle ta en kryssningsbåt tillbaka.  Nu kom det tyvärr några regndroppar, så det slutade med att vi slog oss ner på en restaurang nära färjeläget och drack lite lokalt vin tills båten kom, inte helt fel det heller.

Från Bingen till Koblenz är det vingårdar och slott i sluttningarna på båda sidor om Rhen längs nästan hela sträckan, så man kan lugnt säga att kameran gick varm!  Nere längs floden finns många mysiga städer och båten passerade även förbi Loreleyklippan.  En mycket trevlig kryssning blev det och vi blev nyfikna på mycket av det vi såg längs floden, så hit vill vi tillbaka för att utforska mera.  Kanske besöka en vingård och nåt av alla slott, se Loreleyklippan från landsidan och kanske cykla längs floden eller vandra uppe i höjden långs Rhen.  Om det skulle klaffa tidsmässigt så vore det även trevligt att få med sig Rhein in Flammen, ett arrangemang med fyrverkerier och ljusshower som arrangeras på olika platser i sommarhalvåret längs Rhen.

Ett av alla slott omgärdad av vindgårdar längs med Rhen.

Moseldalen

För det andra besöket i området hade vi hyrt en jättetrevlig lägenhet genom AirBnB i den lilla byn Kobern Gondorf som ligger vid Mosel nån halvtimmes tågresa söder om Koblenz.  Från vardagsrummet hade vi utsikt över Moseldalen och kunde sitta och njuta av lokala viner och kika på Mosel och vingårdarna på andra sidan.

Vi var i området för att vara med på en serie geocachingevent som visade upp området och vi hann även med lite sightseeing på egenhand.  Det blev blev många goda luncher och middagar på olika Biergartens, på bryggeriet i Koblenz och vid torget i Kobern Gondorf förutom det vi gjorde själva i lägenheten.   Under vårt besök hann vi, förutom all god mat och trevliga möten med andra geocachare, med en resa med museijärnvägen Brohltalbahn, kryssning på Mosel, besök i et par vulkanparker i Eifelområdet, besök i staden Cochem och en utflykt till otroligt vackra slottet Burg Eltz.  Vi gjorde även en trevlig vandring upp till Mattiaskapellet som ligger på en höjd ovanför Kobern Gondorf.   Vi försökte oss även på en utflykt till Tysklands längsta hängbro, relativt nya Geierlay Hängseilbrücke för att se bron och göra en liten vandring, men vi hade sån otur att bron var stängd just den dagen.

Precis som längs med Rhen så vill vi besöka flera av städerna längs med Mosel, cykla eller vandra längs med floden eller uppe i sluttningarna, vi vill göra ett återbesök till hängbron och vi vill gärna besöka en vinfest eller två (det finns en hel del att välja på!). Nu återstår det att se om det blir av på sommarens resa!

Utsikt från lägenheten vi hyrde i Kobern Gondorf

Alperna 

På en av våra resor korsade vi Alperna på småvägar och stannade sedan i Garmisch Partenkirchen ett par dagar.   Jag älskar både att se berg och att ta mig upp i bergen för att kolla på alla vackra vyer, och trots dåligt väder under vår bilresa i alperna är det svårt att inte längta tillbaka.   Efter att vi installerat oss i Garmisch Partenkirchen var planen att göra en utflykt till Tysklands högsta berg, Zugspitze, men tyvärr var vädret lite för ostabilt för detta.   Vi besökte i stället Olympiastadion där vi ”klättrade” upp till hoppkanten i backhopparbacken och kollade på utsikten innan vi tog en öl och en bretzel på restaurangen.  Vi hann även med en liten runda i stan och lite italiensk mat på kvällen.  Det trevliga välkomnande på hotellet och det fina rummet med den vackra utsikten hjälpte till att höja intrycket av staden.

Vi vill gärna tillbaka till området vid Garmisch Partenkirchen för att göra utflykten till Zugspitze, men vi vill även se mera alper.  Vi vill vandra och ta oss upp på toppar och åka över pass för att njuta av vackra vyer!

Vacker vy i Alperna! Vem vill inte se mera?

Som ni förstår så har vi ganska mycket på listan bara i de områden vi redan har besökt, men vi hoppas så klart att vi även ska få tid att börja utforska nya områden, byar och städer.  Har ni några favoriter i Tyskland som vi inte får missa, så får ni gärna hjälpa till att fylla på önskelistan.  Annars är det bara att hänga med framöver så får ni se vart vi hamnar!

2 svar på ”Platser och områden i Tyskland som vi vill besöka igen

 1. Resfredag

  Men åh, SÅ mycket roliga och spännande platser. Tyskland är verkligen ett underskattat resmål..

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, Tyskland är fint! Vi kan inte få nog!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.