Ich habe einen Koffer in Berlin

Av | 10 februari, 2018

Nu har jag berättat lite om mig, hur vi blev med husbil och lite om vad vi har för planer på vår kommande långresa, så nu är det dags att berätta lite om vår historia med och kärlek till Berlin, staden som vi bara fortsätter att återvända till och som känns lite som hemma.

Det är svårt att förklara exakt vad det är som gör att Berlin väcker dessa känslor, för det mesta av det vi gillar att göra i Berlin är sånt vi gör även i andra städer, men trots över 25 besök längtar vi alltid tillbaka för att utforska mera och för att återvända till våra favoritplatser. Vi ser gärna filmer och serier från Berlin och vi kan bli lite avundssjuka på TV- och radioreportrar som avslutar sina rapporter med ”det var allt från mig i Berlin”!

Jag kramar en av många Buddy Bears i Berlin.

Min första resa till Berlin var en skolresa  på början av 90-talet.  Den unga tjejen från landet gjorde sin första resa utanför Skandinavien och även första besök i en storstad, så det var många nya intryck!  Vi besökte så klart alla viktiga sevärdheter och vi gjorde en utflykt till koncentrationslägret Sachsenhausen.  Vi fick även tid att uppleva stan på egen hand och strosade runt, kollade i affärer och var på en irländsk pub om kvällarna.  Trots allvaret i en del av historian och platserna vi besöket, minns jag det som en mycket trevlig resa.  Jag var redan på den tiden fascinerad av Tysklands och Berlins historia och att få se allt såpass kort tid efter murens fall känns nu i efterhand som en bra grej att ha gjort.  Mycket har ändrat sig sen detta första besök och många av spåren efter det som har hänt finns inte längre kvar.

Nästa möte med Tyskland blev våren 2000 då jag bodde en termin i Potsdam i samband med studier.  Från Potsdam är det endast en knapp timmes resa med kollektivtrafiken in till Berlin, så det blev många upptäcktsfärder i båda städerna under denna tiden.   Det blev så klart återbesök till många av sevärdheterna, men jag besökte även nya platser och bekantade mig med städerna.  Jag var nog inte lika medveten om resenären i mig på den tiden, jag bodde ju och hade ett vardagsliv där, så det kanske inte var så konstigt dock.  Det som grämer mig när jag tänker tillbaka är att jag inte så till att börja använda mina tyskakunskaper under denna tiden.  Jag hade haft tyska i skolan så jag hade en bra grund, men de flesta förstod engelska så jag behövde inte anstränga mig mycket för att bli förstådd. Jag lärde mig att förstå tyska bättre dock då mycket runt mig av naturliga orsaker skedde på tyska, samt att jag läste lite fackliga rapporter, tidningar och nån lättläst pocketbok på tyska.

Brandenburger Tor under Festival of Lights 2015

Nästa gång jag reste till Berlin var i samband med fotbolls VM 2006.  Då var vi två par som åkte med husvagn och bodde på en temporär VM-camping i stadsdelen Charlottenburg.  Mycket handlade förstås om fotboll på denna resa, men självklart passade vi på att uppleva lite av staden också.  Detta var Pärs första möte med Berlin och jag minns inte om det var redan under tiden vi var där, eller om det var när vi kom hem, att vi kände att vi ville åka tillbaka utan fotbollsfokus.  Sommaren efter gjorde vi i alla fall slag i saken och sen dess har det blivit flera besök varje år.

Vi älskar att strosa runt och se oss omkring, Berlin har liksom lite av allt; det moderna och det gamla, mycket trafik och lugna parker och bostadsområden, sunkiga pubar och moderna restauranger, massor med evenemang och festivaler, loppisar, mycket vatten och faktiskt flera broar än Venedig, julmarknader, all historia… Ja, ni förstår att vi aldrig har tråkigt när vi är där. Vi har upplevt alla säsonger i Berlin och även om man i bland får anpassa aktiviteterna efter vädret så är det aldrig något problem att fylla dagarna.

Våra resor har varit allt från en helg med två övernattningar på hotell till tre veckor i lägenhet där vi fått boa in oss lite mera. I bland har vi haft sällskap av ett annat par och vid ett par tillfällen har vi typ arrangerat gruppresor för släkt och vänner. Det är alltid trevligt att få visa upp vår favoritstad för våra nära och kära.

På grund av vår kommande långresa har vi hållit tillbaka lite med resandet senaste året, så nu är det faktiskt ett drygt år sen vi var i Berlin.  Man kan med andra ord lugnt säga att vi längtar nu.  Men vår långresa närmar sig med stormsteg och den kommer börja med en månad i Berlin, så vi har verkligen något att se fram emot.  Detta blir första gång med husbil i Berlin, men vi har hittat en camping som verkar ligga bra till och ser trevlig ut, så det blir säkert lika bra som vanligt!  Jag ska plugga tyska under denna månad, så det kommer bli lite vardag i veckorna, men vi har tre dagar ledigt varje helg som vi planerar att utnyttja till utflykter både i och utanför Berlin.

Det finns mycket gatukonst i Berlin, här på några sektioner av muren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.