Att planera och förbereda en resa

Av | 20 februari, 2018

I min värld har alla resor tre faser; att planera och förbereda inför en resa, själva resan och tiden efter resan.  Själva resan är som oftast höjdpunkten, men att planera, läsa på om destinationer, boka boenden och se pusselbitarna falla på plats inför en resa kommer som en mycket stark tvåa.  Det är dock alltid en balans mellan hur mycket man ska planera och hur mycket som ska få ske spontant.

På många av våra roadtrips i Europa har vi förutom start och slut på semestern, ofta haft datum att passa för olika arrangemang.  Vi har dessutom alltid minst ett par huvuddestinationer där vi planerar att stanna några flera nätter med i planerna.  För att vara säker på att komma fram i tid och för att kunna hitta och boka boenden som ligger bra till och uppfyller våra krav till ett rimligt pris, vill jag gärna göra denna planeringen i god tid hemifrån.  Nån enstaka natt längs en transportsträcka och eventuellt färja hem till Sverige kan ofta planeras mera spontant och det har hänt att vi har bokat detta både kvällen innan och samma dag.

Väl förberedda inför Tysklandsdelen av resan!

När det gäller destinationerna, så brukar jag alltid läsa på om de destinationer där vi planerar flera dagar så att vi har lite koll på till exempel aktiviteter och öppettider.  Jag planerar inte lika mycket i detalj som jag gjorde förr i tiden, men vi har som oftast bra översikt över vad som finns att göra när vi kommer fram och plockar sedan från ”listan”.  Det är inge kul att komma till en stad på söndag för att upptäcka att alla restauranger är stängda och sen planera besök på museum på måndag också visar det sig att det också är stängt.  Detta hände en gång på genomresa i Danmark.   Vi skulle ha ett stopp på två nätter i Odense på väg till ett arrangemang i Tyskland och planen var att få oss en matbit efter ankomst och sedan besöka H.C. Andersen muséet dagen efter.  Denna gång var det just dessa två nätter som var aktuella, och vi hade trots allt som var stängt ett par trevliga dagar i Odense.   Men om vi planerat och läst på bättre ,så hade vi förmodligen valt att göra vårt besök i Odense på en annan resa i stället.

För vår kommande husbilsresa kommer planeringen att skilja sig från våra tidigare roadtrips dock.  För det första så ska vi vara borta i fyra månader och för det andra så kommer vi att åka med huset på ryggen, så förutsättningarna är ganska annorlunda än för 2-4 veckor med personbil.  Vi har redan bokat campingplats för en månad i Berlin i samband med tyskakursen jag ska gå där i maj.  För en hel månad kände vi att vi ville vara säkra på att ha alla faciliteter och bra förbindelser med kollektivtrafiken till kursen, och campingen verkar uppfylla allt detta, så det var bara att slå till!  Berlin har vi varit i cirka 25 gånger tidigare, så nån vidare planering behövs inte utöver detta.  Vi vet redan vilka platser vi inte har besökt än och vilka platser och restauranger vi vill återbesöka, så det tar vi lite som det kommer.  Det blir ju dessutom lite vardag här i och med att jag ska gå på kurs fyra dagar i veckan.

Under den lila stjärnan ska vi bo under vår månad i Berlin!

Efter Berlin har vi tre månader kvar på resan och vi vet att vi vill till Krakow, Auschwitz, Heidelberg, Alperna, Koblenz, Rhendalen, Moseldalen, norra Italien,  norra Frankrike och att vi vill försöka besöka fyra stora geocachingevent.  Vi har många mindre orter, sevärdheter och naturupplevelser på listan också.   Förutom fyra helger med arrangemang så är vi helt flexibla, och vi vet att detta inte blir vår sista Tysklandsresa, så det är ingen kris om vi inte får med oss allt heller.  Vi kommer att läsa på om de destinationer vi har högst på önskelistan och vi kommer att göra en ungefärlig rutt för att inte behöva åka för mycket kors och tvärs.  Mera detaljerat än detta går det inte att planera själva resan känner vi.

Som relativt nya husbilsägare blir det däremot en hel del mera planering och research när det gäller packning, säkerhet och praktiska saker inför resan.  Att vara borta i fyra månader kräver dessutom lite mera förberedelser än en vanlig semester.  Vi håller på för fullt och försöker reda ut allt så vi inte ska behöva stressa med detta precis innan avresa.  Sista par veckorna räknar vi med att det blir fullt upp med att förbereda och packa husbilen.  Nedan kommer ett litet axplock av de saker som står på planeringslistan.

 • Vi har lite koll sen tidigare resor, men nu ska vi köra större bil och eventuellt i nya länder, så vi behöver kolla upp trafikregler, vägavgifter, miljödekaler, säkerhetskrav i olika länder.
 • Vi måste se över behov av verktyg och prylar
 • Hur ska vi göra med posten?  Det mesta viktiga kommer i vår digitala brevlåda eller direkt i nätbanken, men vad med alla tidningar, adresserat reklam, eventuella kallelser och inbjudningar och annat oväntat?
 • Vi måste se till att hemmet och trädgården tas om hand och har viss bevakning.  Larm finns redan.
 • Hur ska vi göra med mediciner? Vi har båda mediciner som vi får för tre månader åt gången och om vi vill ha ut mera under lågkostnadsskyddet måste vi enligt damen på apoteket dokumentera att vi ska vara borta så länge.  Det blir ju svårt då vi ska åka bil, så vi får kolla med nån mera och även kolla vad det innebär i kostnad om vi inte får det under lågkostnadsskyddet.
 • Husbilen ska servas, det ska mätas fukt, gasen ska kontrolleras och vi ska komplettera med larm och krockskydd för gasen.
 • Vi behöver plocka ihop alla papper, sjukförsäkringskort och annan dokumentation som kan vara bra att ha med på resan, vissa saker måste förmodligen beställas.
 • Kan vi pausa och säga upp saker, till exempel TV och internet, för att inte behöva betala för tjänster vi inte utnyttjar och för att kunna använda pengarna till roligare saker?
 • Och så vidare…

Vissa saker börjar falla på plats, till exempel fick vi hem miljödekalen som krävs i Tyskland i posten tidigare i veckan, men vi har en hel del kvar att reda ut och vi behöver inte ha tråkigt i tiden fram mot resan! Kanske ni har några smarta idéer till lösningar eller kan ni komma på nåt vi glömt att tänka på??

Miljödekal för Tyskland – check!

6 svar på ”Att planera och förbereda en resa

 1. FREEDOMtravel

  Vilken spännande resa ni har framför er! Det känns som att våra vägar kanske kan korsas en aning 😉 Håller också med om att mycket av förberedelserna handlar om allt det som behöver fixas hemma …!

  Svara
  1. ReiseLinda

   Ja, vi längtar!! Helt klart alla förberedelser hemma som är viktigast, men det hindrar inte att jag sitter och grottar ner mig på destinationer och sevärdheter och drömmer bort mig i alla fall…. Men när vi väl är ute och rör oss, så får det bli som det blir! Jag följer ju er, så vi får se hur nära vi kommer varann, kanske vi får till att träffas! 😀

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, den ser vi fram emot! Närmar sig med stormsteg nu! ??

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack för tipset! Vi ska även stoppa alla medlemstidningar.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.