Imponerande ingenjörskonst vid båtlyftanläggningen i Scharnebeck

Av | 2 december, 2021

När vi fick tips om att åka till Scharnebeck för att kolla på båtlyftanläggningen, lyftverket, Schiffshebewerket eller båthissen som jag tänker kalla den i detta inlägget, tänkte vi att det skulle komplettera alla våra andra båtspaningsupplevelser under sommaren på ett bra sätt! Vi har jo besökt et antal slussar, bland annat vackra Bergs slussar längs Göta kanal och akvedukten i Håverud hemma i Sverige under sommaren, samt båtspanat bland annat vid Kielkanalen, Rhen och Mosel under vår resa i Tyskland under hösten. En båthiss kändes med andra ord helt rätt då vi aldrig sett en tidigare.

Vi åkte till den stora besöksparkeringen vid båthissen i Scharnebeck. Där finns det ställplatser på en del av parkeringen. Vi parkerade på en av åtta platser som har tillgång till el. Det kostade 6 euro att övernatta plus 2 euro för att öppna porten för att köra ut och det kostade även lite för el och vatten. Slutet på oktober var absolut inte högsäsong, så även om det fylldes på med husbilar, så var det inte mycket trafik på parkeringen, så det var lugnt och skönt. Vid parkeringen fanns det annars en restaurang samt Turistinformation och en offentlig toalett och det var endast en kort promenad till Aldi. Kolla filmen nedan om ni vill ha en visning av ställplatsen.

Båthissen ligger endast några hundra meter bort, och man kan se den från ställplatsen. Efter en liten lunch promenerade vi bort för att kolla närmare. Det fanns två parallella hissar, men endast den ena var i drift när vi var där. Båtarna lyfts som mest 38 meter, lite beroende på vattennivån i Elbe-Seitenkanalen. Kanalen förbinder Elbe med Mittellandkanal som ligger i andra ändan. Där slussas båtarna ner till rätt nivå. Båtar upp till 100 meter långa, 11,8 meter breda och 3,4 meter djupa kan hissas med båthissen. Totalt väger ett tråg fullt med vatten och en båt upp til imponerande 5800 ton!

Båten i hissen på väg ner.

Hur båtarna åker in och ut och hissas ser man bäst från vägen under själva kanalen (bilden ovan), men det finns även en utsiktsplattform ovanför hissen där man kan se båtarna köra in och ut på högsta nivån. Där kommer man dock inte lika nära. Väl värt ett besök för att kolla i alla fall och det är även fin utsikt därifrån!

Här kör båtarna in i hissarna uppe. Vi står på utsiktsplattformen.

Det finns även möjlighet att promenera på båda sidor om kanalen nedanför hissen, och det finns ett besökscentrum. Tyvärr hade besökscentrumet stängt för säsongen när vi var där i slutet av oktober. Vi tror att man kunde komma ganska nära hissarna på ena sidan om man kommit in på området där, samt att det vore kul att kolla på utställningar och information. Vi får helt enkelt komma tillbaka hit också.

Båthissen sett från parkeringen. Dele med de horisontella röda ränderna är själva hissen

Vi tyckte i oavsett det blev ett bra besök och vi hade ytterligare en härlig höstdag på vår resa. Vill du se mera hur hissen fungerar, så har vi gjort en film. Teknik gör sig ju best i rörlig bild! Du hittar den här:

2 svar på ”Imponerande ingenjörskonst vid båtlyftanläggningen i Scharnebeck

 1. Bara brittiskt

  Åh om ni gillar sådant så har jag två tips. Canal du Centre i Belgien som är ett världsarv och coola The Falkirk Wheel i Skottland där båtarna åker runt som i ett hjul.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack för tips! Vi noterar! Mera sannolikt att vi besöker Belgien än Skottland med husbilen, men vem vet.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.