Bland väderkvarnar och imponerande ryska byggverk i tyska Gifhorn

Av | 28 november, 2021

Efter vårt besök i trevliga Tangermünde siktade vi in oss på Celle. Där var det tänkt att jag skulle få tillfredsställd mitt korsvirkesbehov så det skulle räcka över vintern. Vi visste mycket väl att Celle är en populär stad, och trots att vi kom tidigt, så var det tyvärr redan fullt när vi kom fram. Det vill säga, det fanns lediga platser utan el utanför själva ställplatsen. Vi ville dock ha el då vi var en bit ner i sista gasolflaskan och nätterna hade börjat bli kyliga Så vi fick ta till plan B för första gång på vår två månader långa runda i Tyskland.

Efter att ha kollat lite i ställplatsapparna så föll valet på Gifhorn. En plats vi aldrig tidigare hört om, men där verkade det finnas en lite större ställplats med el, och det var inte allt för långt att åka. Det var även positiva kommentarer i appen och det verkade finnas några intressanta väderkvarnar i närheten. Dessa fick vi syn på när vi närmade oss ställplatsen, och de var många fler än vi hade fått uppfattning av. När vi väl parkerat och installerat oss på ställplatsen läste vi på lite mera om detta och det visade sig att det var ett friluftsmuseum med 14 väderkvarnar, en ryskortodox kyrka och lite annat smått och gott. Som närmsta granne fanns dessutom ett ryskinspirerad ”klockpalats” som självaste Gorbatsjov hade lagt ner grunnstenen till. Vi bestämde oss för att stanna ett par nätter för att få tid att besöka allt detta.

Dagen efter promenerade vi på fina gång- och cykelvägar längs floden bort till ”Mühlenmuseum” och ”Glockenpalast” som det heter på tyska. Vi följde skyltarna och promenaden tog oss runt på utsidan av nästan hela området innan vi hittade ingången till väderkvarnsmuseet. Att komma in kostade 12 euro per person. Sen strosade vi runt från väderkvarn till väderkvarn. De flesta hade flyttats dit från olika platser i Europa, men det fanns även ett par som hade ”rest” lite längre. Varje kvarn hade en skylt med karta och information om ursprung och i några av kvarnarna fanns det även utställningar med tema från landet eller något kopplat till just den aktuella kvarnen. Vi tyckte det var jätteintressant att gå och kolla.

Olika kvarnar 1
Olika kvarnar 2

Inne på området fanns det även ett hus med utställning av kvarnar i miniatyr och vi såg barn prova att mala mjöl för hand. Det fanns även restaurang med ett trevligt uteområde samt några andra hus där man bakat och sysslat med andra traditionella aktiviteter. De flesta av dessa var stängda och hade ingen aktivitet just när vi var där

Mot slutet av rundan kom vi till den ryskortodoxa kyrkan som verkligen var en imponerande och annorlunda byggnad. Tyvärr var den stängt för besök inomhus när vi var där, men bara en runda utanför var intressant.

Ryskortodoxa kyrkan

När vi kollat på kyrkan och alla väderkvarnar gick vi ut igenom grinden som ligger mitt emot ingången till ”Glockenpalats”, och fortsatte bort dit. Där hade de som var före oss redan ringt på personalen som kom och tog betalt. Här kostade det 10 euro per person att komma in. På vägen in gick vi förbi den stora klockan som var omringat at tavlor med viktiga historiska händelser i Europa. Dessa studerade vi dock närmare först på vägen ut.

Frihetsklockan, Imponerande stor klocka som väger 10 ton!
En av flera tavlor med viktiga historiska händelser.

Sedan kom vi bort till det intressanta och imponerande palatset.

Glockenpalats i Gifhorn

Inne fanns det olika utställningar av tavlor, prylar, dockteater, klockor och annat från rysk kultur. Inte sånt som vi är jätteintresserade av, men det var kul att gå en runda och kolla. Vi var faktiskt mera imponerade av själva byggnaden i sig.

Från utställningen

När vi kom ut, så upptäckte vi att det fanns en ”bård” som gick runt hela huset där man målat traditionella personer från olika länder, och runt hörnan hittade vi inslagen från Norge och Sverige.

Norge och Sverige med ryska ögon.

Vi valde att gå längs ”stora vägen” tillbaka mot ställplatsen då vi trodde at det var kortare, men det blev minst lika långt. Fördelen var att vi kom förbi Edeka och kunde handla lite.

Sen bestämde vi oss för att stanna ytterligare en dag, då vi egentligen inte sett så mycket av själva centrum. Så dagen efter blev det ny promenad. Vi stannade först till vid slottet och kollade lite.

Innergården vid slottet.

Sedan promenerade vi vidare till den trevliga gågatan i centrum. Där var det marknad, men denna gång var vi inte förberedda på det och vi försökte äta tomt i kylskåpet för att i stället kunna fylla det med goda saker att ta med hem. Det blev alltså bara en promenad och ett besök på ett bageri för att köpa med något gott till fikat.

Ställplatsen i Gifhorn ligger längst in i en avskärmat del av parkeringen vid badhuset Allerwelle. Där gick det att låna toalett vid ingången, och vill man duscha och bada kan man betala inträde på 4,50 euro. Det gjorde dock inte vi. Ställplatsen har all service och det kostade endast 5 euro per natt. Elen hade fast pris på 1 euro för 8 timmar och vatten kostade 1 euro. Vi trivdes bra på ställplatsen och träffade återigen Instagramkontakter som vi hade ett trevligt samtal med.

Trevligt på ställplatsen

I bland blir det inte som man tänkt sig, men det blir jättebra i alla fall! Gifhorn blev verkligen en trevlig överraskning med den fina ställplatsen, ryska inslag, alla väderkvarnar och ett trevligt centrum. Vi har sagt det om många platser nu, men det är mycket sannolikt att vi kommer tillbaka!

Som vanligt har det blivit en Youtube film, lite längre än vanligt denna gång, men vi hoppas du kollar:

4 svar på ”Bland väderkvarnar och imponerande ryska byggverk i tyska Gifhorn

  1. Birgitta Wikström

    Vi bodde en natt i Gifhorn på samma ställplatser lugnt och trevligt.
    Jag fick trava till badhuset och växla, i kassan satt en vänlig och förstående dam. Vi hade gärna stannat en natt till men fick ett samtal hemifrån som bad om rask hemresa så dagen därpå sträckkörde vi 58 mil och landade i Skåne på ,,”ladys hage” tror jag den heter.
    Så vi hann inte med väderkbarnarna:-)

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Vi vr också dit och växlade. Svårt att komma åt tillräckligt med my t om man står mycket på ställplatser. Tråkigt att ni inte hann se mera, men Gifhorn finns kvar!

      Svara
  2. bmlarsreseblogg

    Vilken mysig ort. Jag var tvungen att googla för att se var Gifhorn låg. Tänk vad många okända pärlor det finns att upptäcka.
    Ha det så gott!

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Ja, och i bland blir man överraskad! Ha det så bra ni med!

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.