På söndagspromenad i Tangermünde

Av | 24 november, 2021

Efter ett par veckor med, slott, borg, industriminnen och naturupplevelser, så var det dags för stadsbesök igen. Valet föll på Tangermünde, som vi hade hört skulle vara en trevlig stad. Tangermünde är en medeltidsstad med många tegelbyggnader, men även en del korsvirkeshus. Flera torn, stadsmurarna och borgen som senare byggdes om till ett slott visar att staden en gång var av betydelse, och i dag är det en av de best bevarade historiska stadskärnorna i regionen.

Vi kom fram till Tangermünde på en lördag eftermiddag och hittade en ställplats med gott om lediga platser. Ställplatsen är mera som en parkering, men den var väl ordnat med elstolpar, soptunnor och tömnings och fyllningsstation. Allt ingick dessutom i avgiften på 12 euro som man för ovanlighetens skuld kunde betala med kort

Här stod vi i Tangermünde.

Det blev en liten promenad för att köpa frukostfrallor när vi kommit fram, annars tog vi det lugnt resten av dagen. Vi hade ju varit ute och promenerat bland gruvmaskinerna i Ferropolis på förmiddagen. Vi satsade i stället på en härlig söndagspromenad, och trots att det var lite frost på morgonen, så fick vi en härlig, solig promenad i slutet av oktober. Vi började med att promenera över den lilla bron i hörnan på ställplatsen och ut på Tangerwiese och vidare längs flodvallen bort till båtklubben.

Flodvallen i Tangermünde.

Sen gick vi tillbaka över floden och följde den vidare i riktning slottet. Här såg vi stadsmuren från utsidan, och kunde se hur tornen tronade över floden. Nedanför var det fina parkområder och en stor parkering. Det fanns även ett café, men det var inte dags för fika än.

Stadsmuren från flodsidan.

Vi gick bort till slottet, där det numera är ett hotell och promenerade runt i parken och gick upp i ett litet torn vid muren för att kolla på utsikten. Det fanns även ett högre torn, men det räckte med det lilla.

Trevligt i den lilla parken vid slottet.

Sedan fortsatte vi till huvudvägen genom staden, eller det är egentligen två huvudvägar som går parallellt genom staden, med biltrafik åt vardera hållet. Vi kunde beundra fina tegelbyggnader och korsvirkeshus.

Äntligen några korsvirkeshus igen….

Och vi gjorde ett besök i St. Stephan kyrkan.

Inne i St. Stephan kyrkan i Tangermünde.

Vi stannade även till vid statyn av Grete Minde, som dömdes till döden och torterades och avrättades på bål för att ha orsakat den stora stadsbranden i 1617. Senare har det dock kommit fram att domen ses som ett justitiemord.

Oskyldiga Grete Minde?

När vi närmade oss ställplatsen passerade vi ut genom stadsmuren och kunde beundra ytterligare några torn.

Byporten närmast ställplatsen.

Vi kom även förbi lite trevlig gatukonst

Så mycket trevlig gatukonst i Tyskland!

När vi kom tillbaka till husbilen var det så skönt ute att vi till och med kunde ta en fika utomhus!

Vill ni hänga med på söndagspromenaden i Tangermünde och se mera av ställplatsen, så har vi även gjort en liten film:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.