Vi övernattar bland de stora gruvmaskinerna i Ferropolis

Av | 21 november, 2021

Ferropolis är ytterligare ett ställe som vi hittat via tyska Youtubekanaler som vi följer. Vi hittar inspiration till många av platserna vi besöker på Youtube, Instagram och i andra bloggar. Tycker du, som vi, om att läsa bloggar så kan vi tipsa om vår Facebookgrupp Husbilsbloggarna för inspiration. Vi gillar industrihistoria och stannar ganska ofta vid gamla tegelbyggnader och ”järnskrot”, så detta såg riktigt interessant ut. Det var de största ”högarna med järnskrot” vi sett, och man kunde parkera och övernatta i husbilen precis bredvid!

Vid Ferropolis har det tidigare funnits en brunkolsgruva. Den var i drift från början av 1960-talet till 1991. I samband med att gruvan skulle läggas ner kom man på tanken att skapa ett museum med maskinerna som hade använts, och så blev det. Sen slutet av 1990-talet är området både museum, industriminnesmärke, konsertarena och i bland även camping. Campingen kallas ”pop up camping” och var öppen till sista oktober i år (2021). I och med namnet så vet jag inte om det är något de har varje år, eller hur långa perioder det eventuellt är öppet varje år. Ni kan kolla på denna hemsida eller eventuellt kontakta Ferropolis själva om ni är intresserade av att åka dit. Vi bokade i förväg och det fanns två eller tre ytor att välja på och alla kostade 33 euro. Vi valde den vid ”Bagger big wheel”.

Ser ni husbilen?

All service som man kan önska av en camping fanns på plats. Det enda vi inte hittade var dricksvatten, men då vi inte hade något behov så letade vi inte så noga heller. Det fanns även en Biergarten och ”gatukök” som såg ut att sälja fish´n chips och hamburgare. De två senaste hade dock inte öppet när vi var där. Vid den ena stranden fanns det även något som såg ut som en strandbar, men då det inte var strandväder, så hade den stängt. Det fanns bänkar, lekplats och minst två sandstränder som såg trevliga ut. Sjön är den gamla gruvan som har blivit vattenfylld.

Fin strand trots den barska miljön!

När man bokat camping, så gäller ”inträdet” från kl.12.00 på ankomstdagen till kl. 12.00 på avresedagen. Vi kom fram lite senare än detta, och hade tyvärr riktigt blåsigt väder och även regnväder på ankomstdagen. Det blev en promenad bland de stora maskinerna, men det blåste så mycket att det var svårt att hålla telefon och kamera still för att ta bilder. Att filma för Youtube var ännu svårare. Innan vi lätt frusna drog oss tillbaka till husbilen passade vi på att besöka utställningarna som fanns inomhus. Inte den mest spännande utställningen, men det var intressant att få lite mera information om gruvdriften.

Så här gick det till!

Morgonen efter sken solen och vinden var nästan som bortblåst, så trots att oktober inte är den varmaste månaden, så blev det en mycket skönare runda än dagen innan. Maskinerna väger uppåt 2000 ton och som ni kan se i bilden tillsammans med husbilen högre upp, så är de otroligt stora.

Stor maskin 1
Stor maskin 2

På maskinen som heter Gemini var dörrarna till gångvägarna öppna, så vi kunde även gå en runda uppe runt maskinen och kika på mera detaljer samt den fina utsikten! Det såg ut att finnas gångvägar på flera av maskinerna, men dessa var stängda när vi var där. Kanske är de inte klara än, eller de är endast tillgängliga när man är med på guidade turer? Vi nöjde oss med det som var öppet och frågade inte heller.

Gillar ni industrihistoria och stora maskiner och vill ha en liten omväxling från de vanliga turistmålen, så kan vi absolut rekommendera ett besök på Ferropolis. Även om det inte skulle vara möjligt att övernatta eller ni bare vill ha ett stopp längs vägen, så är stället absolut värt ett besök. Och det finns stora parkeringar, så det är inget problem att besöka med husbilen.

Vill ni se mera från Ferropolis, så har vi även gjort en film som ni hittar här nedan.

2 svar på ”Vi övernattar bland de stora gruvmaskinerna i Ferropolis

    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Ja, det var annorlunda och häftigt! Kan absolut rekommendera ett besök om du gillar maskiner!

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.