Den goda gurkan lockade oss tillbaka till Spreewald!

Av | 18 november, 2021

Efter vårt stopp vid otroligt vackra Rakotzbrücke, var det dags att saaaakta börja förflytta oss västerut mot Kiel och färjan hem ett par veckor senare. Lübbenau blev första stopp på resan. Där var vi även under vår långresa i 2018, men vi kände oss inte klara. Dessutom ville vi gärna köpa med oss lite ”Spreewaldgurken” hem! Denna gång var planen att ta in på samma trevliga ställplats som förra gången, stanna et par nätter och göra en cykelutflykt.

Sagt och gjort! Vi åkte till ställplatsen vid Dammstrasse i Lübbenau och hoppades att det inte skulle vara allt för fullt en dag mitt i veckan i mitten av oktober. Vi hade tur och det visade sig att det fanns gott om platser! Det slutade med att vi stannade tre nätter, och endast den första natten blev det nästan fullt. Det är dock möjligt att stormen som drog förbi på dag två är en förklaring till detta…

Ställplatsen skulle nästan kunna kallas en husbilscamping. Där finns all service och ett fint servicehus med både diskmöjligheter och tvättmaskin. Vi brukar inte nyttja servicehusen så mycket, men det är bra att ha lite koll på vart det finns tvättmaskiner när man är ute och reser länge. Servicehuset är förresten stängt på nattetid och ibland när personalen inte är på plats. Tack vare en ägare som oftast finns på plats och tar väl hand om platsen, så är den mycket välskött. Tyvärr är det på gränsen till lite mycket regler och kontroll, man blir nästan orolig att göra något fel när man ser hur han följer alla bilar till sin plats och är noggrann med hur/var man parkerar, han går och stänger dörrar på servicehuset och kollar igenom och sorterar soporna om man inte gjort det ordentligt… Men som sagt, så är det alltid rent och snyggt!

Båda gångerna har vi fått broschyr på svenska över båtturer man kan ta i Spreewald, och man kan både köpa Spreewaldgurkor i receptionen och beställa större mängder för leverans till husbilen om man vill. Framförallt så ligger ställplatsen nära och bra till centrum.

Reception och servicehus på ställplatsen.

Cykelturen

Som ni kan läsa om i blogginlägget från förra besöket eller höra mig berätta om i filmen som ni hittar längst ner, så tog vi en så kallad Kahnfahrt (eller godoltur eller båttur) på kanalerna förra gången vi var i Lübbenau. Även om vi tog en av de längre turerna, så blev stoppen inte så långa, och vi hann se att det fanns ett intressant Freiland Museum i Lehde. Typ ett hembygdsmuseum där man kan se hur man levde och arbetade förr i tiden. Vi såg ju även att det fanns fina stigar och vägar längs kanalerna, och de ville vi gärna upptäcka från land också.

Vi började med att cykla från ställplatsen i riktning centrum och hittade sedan bra skyltade leder. Lehde ligger endast ett par kilometer från Lübbenau, så vi bestämde oss för att cykla till Leipe som ligger längre bort först och sedan stanna i Lehde på vägen tillbaka.

Fina cykel- och vandringsleder i Spreewald.

Det första man kommer till när man kommer fram til Leipe är en stor uteservering som ligger ner mot kanalen. Efter att ha spanat in ställplatsen som ligger granne och köpt lite förfriskningar, hittade vi en bänk på första parkett och kunde spana på kanotister och folk på Kahnfahrt under tiden vi rastade. Sedan blev det samma väg tillbaka till Lehde.

Biergarten i Leipe.

Lehde och Freilandsmuseet

Lehde var ett av stoppen på båtturen vi gjorde förra gången, då nöjde vi oss med en glass och satt och kollade lite på folklivet. Det finns flera restauranger, glasskiosker och möjlighet att handla lokala produkter och du är aldrig långt i från kanalerna.

En ”Kahn” på väg under en av broarna i Lehde.

Tyvärr lite mycket folk efter vår smak även nu i oktober, men vi betalade in oss på Freilandmuseet och där var det lite lugnare. Det var mycket att se och lära om hur man har levt och verkat i Spreewald genom åren. Man kunde även prova på vissa saker. Vi nöjde oss med att läsa lite skyltar och supa in miljön. Vi kan absolut rekommendera ett besök. Det går eventuellt att hinna i en paus på en båttur, men vi skulle rekommendera en enkom utflykt så man slipper stressa.

Fint på Freilandmuseumet i Lehde.

Provsmakning och gurkshopping

Vi hade planerat att avsluta cykelturen med en sväng ner till torget för att provsmaka och handla med oss lite färska inlagda Spreewaldgurkor. Det vill säga, vi gjorde det, men besöket blev lite kortare än det var tänkt. För på vägen från Lehde så var det Pärs tur att vurpa på cykeln. Som tur var, så stod han nästan still redan, och han ramlade snyggt, så det blev inga större skador. Han var dock lite skakad, så vi gjorde snabba affärer och begav oss tillbaka till husbilen så han kunde ta det lugnt och vila upp sig lite. Vi handlade med oss ett par hinkar från torget och vi handlade även några glas med gurkor på ställplatsen, så nu ska vi klara oss ett tag!

Goda Spreewaldgurken och andre Spreewaldprodukter!

Vi hade hoppats det kunde bli ett nytt besök på torget och i staden i övrigt dagen efter, men då var det riktigt stormigt väder och en hel del regn. Dagen därefter hade vi för ovanlighetens skull bokat övernattning, så det var inte läge att stanna ytterligare en dag. Vi får hellre återkomma ännu en gång, och då kanske vi väljer att utforska flera platser i Spreewald!

Årets besök har fastnat på film och vi har även lagt in lite från förra gångens Kahnfahrt och stadsbesök. Ni hittar den här nedan. Om ni gillar våra resebrev och filmer, så blir vi som vanligt så blir vi jätteglada om ni tar er tiden att trycka på prenumerera- och gillaknapparna på Youtube! (Ni måste vara inloggade med Google/Gmail-konto).

4 svar på ”Den goda gurkan lockade oss tillbaka till Spreewald!

 1. bmlarsreseblogg

  Tänk när vi var i Lübbenau i augusti. Ställplatsen var full klockan 11 och campingen hade inga platser på en vecka. Precis när vi åkte förbi den tråkiga ställplatsen vid järnvägsstationen backade en bil ut till tömningen och vi kunde övernatta. I Lehde gjorde vi också ett stopp på vår tur med kahn, så något besök på muséet blev det inte och nästa dag cyklade vi till Lübben.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det är en poplär ställplats. Vi har haft tur att få stå där båda gångerna vi varit i Lübbenau dock. Lübben har vi inte varit i, men det står på listan…

   Svara
 2. Bärbel Thim

  Hej. Vi har husvagn, har sett era inslag såå bra👍.Undrar om ni har varit i Tyskland när sparrisen är mogen?
  Och om ni har några idéer på färdväg m.m.
  Hur hittar vi er på Facebook?
  Mvh Bärbel o Roland Thim

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Hej,
   Vi har varit i Tyskland när det varit ”Spargelzeit”, men mest bara ätit goda sparrismåltider på restauranger. Vi har inte varit till någon sparrisgård eller några arrangemang.
   Vi har en sida på Facebook där vi också heter Reiselinda.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.