Äntligen fick vi se Rakotzbron!

Av | 14 november, 2021

Det börjar bli en del år sedan jag fick syn på Rakotzbrücke, eller Djävulsbron som den också kallas, i mitt Instagramflöde. Det räckte egentligen med den ena bilden för att platsen skulle hamna på önskelistan, men när jag klickade in mig på taggen var det ingen tvekan längre. Ni kanske också har sett den, bron som bildar en perfekt cirkel när den speglas i vattnet? Den är verkligen ett Instagramvänligt motiv, något som även märktes på bilden vi delade därifrån i höst. Den har fått överlägset flest likes av alla bilder vi delat på Instagram från våra två månader i Tyskland (ja, det är lite eftersläpning på blogginläggen). Visst är den vacker?

Äntligen!

Man har renoverat Rakotzbron sen 2018, så vi har tålmodigt fått vänta med att åka dit… Under hösten blev de dock äntligen klara och då såg vi till att vi hade vägarna förbi på vår Tysklandsresa! Rakotzbron ligger i Kromlauer Park eller Kromlau rhododendronpark som den också kallas. Vi fick se härliga höstfärger på träden, men tyvärr blommar inte rhododendron i oktober. Med tanke på hur stora och många rhododendronbuskarna var, så kan vi dock föreställa oss att det måste vara extra fantastiskt att åka dit i blomningstiden. I parken finns även ett slott, men vi valde att fokusera på Rakotzbron denna gång och planerar för ytterligare ett besök med fokus på parken och blommorna ett annat år. Vad vi förstått, så är våren den tiden då flest rhododendron blommar, men det fins sorter som blommar en bit in på hösten också.

Bron från bakom rhododendronbuskarna.

Bron började byggas i 1860 och stod klar några år senare. Bron och brofästena är gjorda av basaltpelare liknande de som vi såg i Stolpen, men till Rakotzbron har man format pelarna för hand. Brospannet är 35 meter och den går från ena sidan av Rakotzsjön till den andra. Det är inte tillåtet att gå på bron. Det är avspärrat så man får fint kolla på lite håll, men det är den vyn som är den vackraste!

Så glad för plattvatten och höstfärger!

Det finns en stor besöksparkering vid parken där man får betala parkeringsavgift. Det gick att betala för två timmar eller hela dagen och det såg ut som att det var husbilar som hade stått där över natten. Själva parken är öppen och har ingen avgift. Vid besöksparkeringen finns toaletter, en liten kiosk samt kartor och information för besöket.

Vi valde dock att åka till Kromlau camping då vi kom till Kromlau på eftermiddagen dagen innan vårt besök. Den låg endast ett par kilometer bort. Campingen såg vid första ögonkast lite sliten ut, med säsongcampare som bott in sig ordentligt och det var inte så mycket iordninggjort på campingområdet. Lite av en ”naturcamping” om man säger så. Själva servicehuset var dock rent och fräscht och det var lugnt och skönt, så vi har inget att klaga på. Ja, förutom latrintömningen som gjordes i en stor kum med ett tungt lock. Det var tänkt att man kunde tömma gråvattnet på samma ställe, men det fanns ingen möjlighet att köra över med husbilen, så det gjorde vi inte.

Vår plats på Kromlau camping. Säsongcampare mitt emot.

Rhodondendronparken och Rakotzbron är väl värt ett besök om ni gillar ett bra fotomotiv! Vi är även övertygade om att den är värt det om man tycker om blommor! Vi är glada att vi äntligen varit där och ser fram emot nästa besök i blomningsperioden!

Till dig som gillar rörliga bilder, så har vi gjort en film där vi visar både campingen och bron!

Har du varit där?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.