Längs Göta kanal vid Bergs Slussar

Av | 12 juni, 2021

Efter vår runda på Öland bestämde vi oss för att göra en mellanlandning vid Göta Kanal på vägen hemåt. Och efter att ha kollat lite på ställplatser, så föll valet på Bergs slussar. Vi kom dit på tisdagen innan Kristi Himmelfärdshelgen, och då var det endast ett fåtal bilar där. Det var rätt blött på några platser och det lutade också en del, så vi flyttade runt lite innan vi hittade en plats vi blev nöjda med. Vi bestämde oss direkt för att stanna i två nätter, men det slutade med att vi stannade tre.

Ställplatsen vid Bergs Slussar

Ställplatsen ligger i utkanten av en stor grusparkering för besökare vid Bergs slussar. Det var hyfsat lugnt på parkeringen när vi var där, men jag kan tänka mig att det kan vara en del trafik där senare på sommaren. Ställplatserna är på gräs, och som nämnt så lutar det på en del av platserna. Platserna var inte uppmärkta och det stod bilar lite åt alla håll och några även lite för nära enligt vårt tycke. Som nämnt så var det lugnt när vi kom mitt i veckan, men när det blev solig långhelg fylldes det på snabbt!

Den enda service som finns i anslutning till ställplatsen är vatten. Det finns alltså ingen el. Man får tillgång till båthamnens servicehus som ligger en bit bort. Till detta behövs ett kort som vi fick låna utan avgift. Servicehuset var jättefräscht och jag tror att även tvättmaskinen var gratis att använda. Utanför servicehuset fanns sopsortering och latrintömning. Det enda som saknades var gråvattentömning.

Lugnet före stormen på ställplatsen vid Bergs Slussar.

Bergs Slussar

Området vid Bergs slussar är byggt runt Carl Johans slusstrappa som är Göta kanals största med sina sju slussar. Det är 18,9 meters höjdskillnad mellan sjön Roxen och kanalen. Högst upp i slusstrappan finns även en bassäng som används som gästhamn. Det är denna som delar servicehus med ställplatsen.

Efter bassängen ligger dubbelslussen Oscars sluss med en höjdskillnad på 4,9 meter och ytterligare en bit bort ligger dubbelslussen Bergs sluss med en höjdskillnad på 5,5 meter. Alla dessa slussar tillsammans utgör det som kallas Bergs slussar.

Med tanke på att vi var där relativt tidigt på säsongen, hade vi tur och få se slussning av en grupp segelbåtar under den ena dagen vi var där.

Där uppe kommer segelbåtarna!
Segelbåt på väg ner till sjön Roxen.
Jätteroligt att få se slussning av dessa båtar.

Vid gästhamnen finns cafeteria och vandrarhem som är de som även administrerar ställplatsen. Där finns även en fin, och vad det verkade, populär minigolfbana samt en slussportsutställning.

Intressant att läsa om dessa olika slussportar och varför de bytts ut.

dvVid Bergs sluss, den som ligger vid infarten till ställplatsen, kan vi tänka oss att det är full fart på glassförsäljningen i högsäsong. Där fanns det flera ställen att välja på för både fika och mat.

Göta Kanal

Vi valde att stanna en natt längre än vi hade planerat för att vi fick så härligt väder när vi var vid Bergs slussar. Dessutom fick vi även sällskap av ett par vänner som nyligen blivit med plåtis. Tillsammans tog vi en härlig och varm promenad nån kilometer upp längs kanalen. Längs promenaden passerade vi Brunnby och Heda slussar innan vi vände och promenerade tillbaka på andra sidan.

Underbar smak av sommar då vi promenerade längs Göta kanal!

Det blev några härliga dagar vid Göta kanal! Nästa gång så kommer vi ha våra nya elcyklar med, så då satsar vi på en längre cykeltur längs kanalen. Har du någon favoritplats längs Göta kanal?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.