En blixtvisit i Dalsland – Akvedukten i Håverud och Upperud hamn

Av | 18 juni, 2021

Efter vårt besök hemmavid och ett par härliga dagar i Ramnäs, blev det en kort mellanlandning vid Slottsbron i Grums där kommunen skyltat upp gratis platser att övernatta med husbilen. De hänvisade även till en gratis tömningsplats för gråvatten och latrin som vi passade på att använda. Bra jobbat Grums, hoppas flera tar efter!

Tömningsstationen i Grums.

Sedan var det dags att ta oss an Dalsland. Vi hade planerat för en dryg vecka innan det var dags att åka hemåt för Pärs andra vaccinspruta. Första stoppet skulle bli Dalslands största sevärdhet, Akvedukten i Håverud. Vi gjorde ett snabbt stopp där på väg till ställplatsen i Upperud hamn som vi sett oss ut för dagen, men sparade det mesta till dagen efter då det regnade.

Ställplatsen i Upperud Hamn

Hamnen i Upperud låg fint till och de hade gjort i ordning fina ställplatser med egen gräsmatta. Några var rätt så nyanlagda och med tanke på regnet var det lite lerigt och blött här och där, men det räknar vi med löser sig när gräset blir grönt. All service fanns, även tvättmaskiner och det var ordning och reda i och runt servicehuset. Vi betalade med swish, men om man inte har möjlighet till det, så kommer personal förbi under kvällen. Plats med el kostade 200 kr när vi var där.

Pär var flitig i köket och bakade både bröd och kaka i omnian samt gjorde god middag. Perfekt sysselsättning på en regnig dag.

Brødbakst i Omniaugnen!

När det äntligen slutade regna en bit in på kvällen blev det en liten promenad förbi slussarna som ligger precis vid ställplatsen. Det har blivit mycket slussar på oss så långt i år, men de ligger ofta i trevliga miljöer, så varför inte!

Fint vid slussarna i Upperud.
Den andra slussen i Upperud.

Ändrade planer

Vi kom till Upperud på en söndag och precis innan helgen hade vi fått reda på att personer som kände sig bortglömda i fas 3 i vaccineringen i Uppsala kunde ringa och boka in sig. Detta gällde mig, men första möjlighet att ringa var på måndag morgon. Vi visste att detta kunde innebära att vårt besök i Dalsland inte blev så långt som planerat, men hade bestämt att ta en så tidig tid som möjligt om de nu skulle hålla med om att jag var bortglömd. Redan innan frukost fick jag kontakt med vaccinbokningen och de höll med om att jag var bortglömd, och hade en tid redan dagen efter… Sorry Dalsland, men vi tycker det är viktigare att bli färdiga med vaccineringen så tidigt som möjligt än att att kolla på allt fint vi hade planerat. Dalsland kommer finnas kvar och vi kommer garanterat tillbaka.

Akvedukten i Håverud

Innan vi satte oss i bilen och tog oss an de 45 milen hem såg vi till att få en bensträckare i området runt akvedukten i Håverud. En måndag i slutet av maj var vi nästan ensamma och det såg dessutom ut som det mesta var stängt. Med tanke på bilresan som väntade oss, så var vi dock nöjda med en bensträckare denna gång.

När planerna på Dalslands kanal lades på 1800-talet såg man stora svårigheter med att få till en lösning just vid Håverud. Det pratades om att man skulle behöva lasta om och frakta last några kilometer på hästdriven järnväg för att ta sig förbi området. Men Nils Ericsson kom med vad som kallas ”en galen idé” och i 1868 invigdes akvedukten och slussområdet i Håverud. Akvedukten är en plåtränna som fraktar båtarna över forsen i Håverud. Det finns många akvedukter i världen, men denna är unik för att den är byggd just i plåt. Total 33000 bultar gick åt till bygget och inga har tills dags datum bytts ut! I dag korsar en vägbro och en järnvägsbro över forsen också. Jag måste säga att ingenjören i mig är rätt så förtjust platser som detta där man löser problem på geniala sätt. Här har ni några foton från området:

Akvedukten i Håverud från sidan. Vattenfallet under och järnvägsbron till vänster.
Promnerar längs akvedukten och har bilvägen framför oss.
Akvedukten, järnvägsbron och slussområdet sett från vägbro.

Har du besök akvedukten i Håverud eller någon annan akvedukt?

2 svar på ”En blixtvisit i Dalsland – Akvedukten i Håverud och Upperud hamn

 1. FREEDOMtravel

  Där känner vi igen oss från förra sommaren! Ett speciellt och intressant ställe! Vi såg också akvedukten i Ljungsbro. Lite fascinerande det också, men inte i samma dimension som Håverud förstås 😉

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Den noterar vi oss till nästa besök! 👍🏼😃

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.