Tusen år gamla Ivenacker Eichen och ett par andra favoritekar!

Av | 19 september, 2019

När vi besökte Waren och Müritzeum tidigare i år så fick vi se en ”modell” av en ek från Ivenack. Där fanns även en skylt om de tusen år gamla ekarna ”Ivenacker Eichen”. Jag älskar lövskog, och gamla ekar är bland mina favoritträd. Ett besök till dessa gamla ekar hamnade alltså genast på min lista över platser att besöka. Efter att ha besök Waren för andra gången i år, fick det därför bli en avstickare till Ivenack. Längst ner bjuder jag även på foton och historier om ett par andra ekar jag gillar!

Ivenacker Eichen

Ivenacker Eichen, ekarna i Ivenack, är en samling med ekar som är mellan 500 och 1000 år gamla. De står i ett parkområde där man får betala inträde för att komma in. Sen ett par år tillbaka finns det även möjlighet att göra en trädtoppvandring och det finns lite djur och en slinga man kan gå i skogen.

Ekarna

Det var inte så många ekar kvar av de allra äldsta, men de var väl utmärkta med skyltar med bland annat ålder och storlek. Det var staket runt ekarna så man inte skulle komma för nära. ”Ek är tungt, speciellt om man får den i huvudet från 30 meter”, stod det på skyltar vid inhängningarna! Nedan kommer foton på några av ekarna.

Först tre foton i olika avstånd av den äldsta vi såg. Den uppskattas till en ålder på 1000 år, 30 meters höjd, en omkrets på nästan 11 meter och en diameter på 3,5 meter. Visst är den maffig?

Ser ni Pär där bakom?

Den här eken verkar inte må lika bra, men med tanke på att den är cirka 800 år så kanske det inte är så konstigt? Den är 22 meter hög, 8,6 meter i omkrets och 2,7 meter i diameter.

Trädtoppsvandringen

Det kostade lite extra att få få tillträde till att göra promenaden bland trädtopparna. Tyvärr kom vi inte något närmare eller såg de allra äldsta ekarna något bättre, men det var en trevlig slinga. Vi tyckte kanske inte den var lika spektakulär som de tidigare trädtoppvandringarna vi har gjort på Rügen och i Beelitz Heilstätten, men vi gillar ju utsikter. Här är några foton från trädtopparna:

Det såg nästan ut som en berg och dalbana på sina håll
Hissen var ur funktion, så det blev några trappor.
Och vyn från toppen över trädtopparna!

Den information ni behöver för ett besök vid Ivenacker Eichen hittar ni här. (endast tyska).

Eken vid kyrkan hemma i Hof

Jag har en favoritek sen barndomen. Den står på kyrkogården hemma i Hof, där jag kommer i från. Jag har aldrig varit speciellt kyrklig av mig, men ett och annat besök både i kyrkan, på kyrkogården och promenader i området har det blivit och eken tronar så fint där på kyrkogården på höjden. Den är sen mitten av 1900-talet fredat som naturminne, men jag kan inte hitta några uppgifter om hur gammal den kan vara. Då alla andra ekar är så gröna och fina, så får det bli en höst- och en vinterbild på denna. Visst är den fin?

Eken med kyrkan i Hof i Bakgrunden

Eken med egen postadress – Bräutigamseiche

Bräutigamseiche finns i Eutin, mellan Lübeck och Kiel. Det vill säga en liten avstickare om man reser till eller från Tyskland med färjorna från Puttgarden eller Kiel. Eken är över 500 år, har en diameter på 5 meter, är 25 meter hög och har en trädkrona med diameter på cirka 30 meter. Riktigt stor och fin!

Eken har fått sin postadress på grund av att en ihålighet i trädet användes som brevlåda för ett par som trots sina föräldrars önskan var kära i varandra. Föräldrarna gav till slut med sig och paret fick till slut gifta sig. Under eken så klart! Eken fick sedan en egen adress och ett eget postnummer. Vem som helst kan skicka ett brev som posten sedan levererar i ihåligheten och vem som helst kan hämta breven och svara på dessa!

Trädet har vuxit, så det behövs en trappa för att komma upp till hålet.

2 svar på ”Tusen år gamla Ivenacker Eichen och ett par andra favoritekar!

 1. Britt-Marie Lundgren

  Ekar är otroligt vackra träd och vilka giganter ni träffade på.
  Så fina veckor ni haft i ert älskade Tyskland.
  Vi ska se om vi kan tima in någon vi festival i Mosel om någon vecka…

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, vi har njutit! Är ju en liten festival i München också ett par veckor framöver! Ha en trevlig resa norrut!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.