Putbus – Den vita staden och Rosornas stad

Av | 23 september, 2019

Putbus på Rügen kallas både ”Den vita staden” och ”Rosornas stad”, och det är lätt att se varför när man kommer dit! Alla husen i centrala delarna av staden är vita och många har rosor planterade längs fasaderna.

Putbus – Den vita staden och Rosornas stad, ni förstår varför eller hur?

Den där trevliga gemytliga stämningen som de typiska tyska städerna med korsvirkeshus och mycket färg ofta bjuder på infann sig inte riktigt i Putsbus. Det var dock ett imponerande, stiligt och stilrent centrum. Det var prinsen Wilhelm Malte av Putbus som grundlade staden i 1810 och som ligger bakom valet av byggnadsstil.

Behov av lite ny färg, men pampigt endå.
Bilden är tagen från parken vid Circus
Rosorna blommade än

Förutom att kolla på de vita byggnaderna och rosorna tog vi en fikapaus vid orangeriet och ostkakan som vi åt där var troligen den bästa ostkakan vi smakat! Rekommenderas!

Ostkaka – mmmmm

Efteråt strosade vi ner genom slottsparken tillbaka mot stadsdelen Lauterbach där vi övernattade på ställplatsen ”Wohnmobilstellplatz Insel Rügen”. Parken hade fina stigar och några geocacher som vi passade på att logga.

Orangeriet sett från ”parksidan”.
Vi träffade på Wilhelm Malte i parken.
Och hittade ett par geocacher.

Längs vägen hem fanns även ”Haus Kopf-über”, ett uppochnerhus som självklart fastnade på bild.

For fem euro kunde man även besöka insidan.

Efter att ha vilat upp oss lite vid husbilen blev det en kvällspromenad till hamnen i Lauterbach. Där hade vi spanat in en restaurang för att avsluta semestern med stil. Det blev en platta med rökt fisk för två och var sin god öl till det. Så gott och en jättetrevlig avslutning innan vi lämnade Tyskland för den här gången!

Fiskplatta för två! Vi lämnade lite sallad och potatis.

Ställplatsen vid Putbus

Wohnmobilstellplatz Insel Rügen är rätt så ny ställplats med 26 platser. Vi fick betala pant på en transponder som användes för att öppna porten och för att aktivera el, färskvatten, dörren till servicehuset och vattnet i duschen. Det vi använde drogs sedan av på panten när vi checkade ut. Tömning av toa och gråvatten var gratis. Servicehuset var nytt och jättefräscht, möjligen ett av de finaste vi besökt. Men så var det helt nytt också!

Ett par hundra meter bort finns mataffär och några andra små affärer. Det är cirka 1,5 kilometer till centrum av Putbus och runt 500 meter till hamnen i Lauterbach. Ett riktigt lugnt och skönt läge förutom tåget Rasender Roland som passerar och tutar då och då. Rasender Roland är ett museumståg som går på en smalspårig järnväg mellan Putbus och Göhren.

Ingångspartiet i servicehuset
Duschrummen.
Tror dom hade tänkt på allt utom möjligheten att hänga handduken nära duschen.

Vi gillar Rügen när det är lugnt och skönt så som vi hade det i Putbus. Tidigare har vi besökt Sellin när det var rätt så lugnt och vi har vandrat bland trädtopparna utan allt för mycket trafik. Trots dessa fina upplevelser sitter vi igen med intrycket att Rügen är överbefolkat och har allt för mycket trafik på vägarna i högsäsong. Men vi lovar att återkomma för att se mera, vi ska bara hitta rätt tillfällen!

4 svar på ”Putbus – Den vita staden och Rosornas stad

 1. Britt-Marie Lundgren

  Ytterligare en fin ort på Rugen. Vi kommer troligen att åka he från Sassnitz så förhoppningsvis ska vi hinna med att utforska någon ort där. Nu är siktet inställt på Mosel till helgen, oktoberfest får vi ordna själva om vi vill ha ågon.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, Putbus var en fin och lite annorlunda stad! Hoppas ni hittar på något trevligt i Mosel. Ser fram emot tips!

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Det finns ett till i närheten av Erwin Hymer Welt i Wertheim, men vi har inte varit in i något.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.