Från skitdag till höjdardag!

Av | 22 juni, 2019

Allt är inte bara glitter och glamour alla gånger trots att man är ute och reser, och sjätte dagen på Strandkorgsutmaningen blev en riktig skitdag! Dagen efter däremot blev en riktig höjdardag på flera sätt!

Trädtoppsvandring i Binz

Ja, ni förstår, det började med en promenad upp i höjden. Vi åkte till Naturerbezentrum Rügen i Binz där det finns en 1250 meter lång slinga man kan vandra bland trädtopparna. Vår guide började med att berätta om bygget och att de nu har byggt totalt åtta trädtoppsvandringar i Europa, fyra i Tyskland och fyra i övriga Europa. Den vi besökte i Beelitz Heilstätten förra året var inte bland dessa.

Trädtoppsvandringen slingrar sig 4-17 meter över marken högt upp i en härligt lummig bokskog. Längs vandringen finns det stationer där man får lära sig om naturen i omgivningen. Det finns både skyltar och mera praktiska övningar för både stora och små.

En liten naturlektion

Det finns även några ”omvägar” man kan välja om man vill utmana sig själva. Ofta lite luftigare och inte med lika plant och fint underlag som på huvudleden.

Gunilla tar en omväg.
Och Christer också

Näst sista utmaningen i Strandkorgsutmaningen blev utförd på en äv stationerna på vandringen. Där fanns det en pump som där man kan testa hur mycket kraft ett träd behöver för att pumpa vatten från rot till trädkrona. Där blev det tävling i hur mycket vatten man kunde pumpa på en halv minut. Det blev den sura fjärdeplatsen på oss och Dreamteam som tränar regelbundet tog hem segern.

Vinnare i ”pumptävlingen”.

Men den stora attraktionen är såklart tornet, eller örnnästet, som det också kallas, där går leden runt i en spiral upp till 40 meters höjd över marken och lite drygt 80 meter över havet. Stigningen är som högst 6%, så det går fint att gå här både med rullstol och barnvagn och man behöver ingen jättekondis för att klara av det. Spiralen slingrar sig runt en 30 meter hög bok som fått stå kvar i mitten.

Runt, runt
Kommit en bit.
Nästan på toppen

Jag älskar ju vyer och kunde stått där uppe hur länge som helst, men vi var ju där med en grupp, så det får jag spara till en annan gång eller en annan topp! Efter avslutad vandring blev det ett besök inomhus där det också fanns ett museum med mycket information om naturen i området. Där skulle en del bytas ut senare i år. När vi kollat runt i museumet ett tag var det dags för lunch i restaurangen Boomhus som låg i samma byggnad. Det blev en god soppa.

Nöjda med utsikten.

Prora

Efter maten hade vi god tid på oss att ta oss tillbaka till campingen, så vi tänkte försöka få syn på på Hitlers 4,2 km långa semesterbyggnad i Prora på vägen hem, men det var enklare sagt än gjort. Vi hittade ingen bra parkering för husbilar och fick nöja oss med en sväng in på en grusplan som egentligen var avstängt så vi kunde vända och ta oss därifrån. Det finns dock ställplatser rätt nära anläggningen, så nästa gång vi är på Rügen kommer vi se till att få ett par nätter där. Detta är nämligen en plats vi pratat om att vi vill se i flera år nu!

Sista utmaningen – Bygga sandslott

Tillbaka på campingen fanns det tid att vila lite innan vi bytte om till oömma kläder och gick till receptionen där det var samling inför sista utmaningen. Campingen hade fixat en liten påse till varje lag med hink, spade och lite andra verktyg som kan vara bra att ha om man ska bygga sandslott. Sen gick vi i samlad trupp ner till stranden där vi fick 30 minuter på oss att bygga ett sandslott. Låt oss säga att jag är imponerad över de som får till stora fina sandskulpturer! Vi hade problem att få vår lilla kreation hålla ihop på grund av att sanden var antigen för blöt eller för torr. Ett slott blev det i alla fall och roligt var det!

Juryn undrade om det var inspirerat av Game of Thrones.
Jämförelse med ett konstverk från tidigare på dagen…..

Vinsten gick till Team Aviano och alla andra kom i denna tävlingen på andra plats och fick var sin kupong som kunde löses in i baren senare på kvällen.

Vinnare i sista deltävlingen.

Sen blev det en promenad längs med stranden tillbaka till husbilarna. Svårt att få fram hur fint det var på foto, men så här såg det ut:

Strandpromenaden utanför campingen

Kvällsaktiviteter

Innan det var dags för middag var det dags att tömma toan. Sånt som man måste göra i bland och sånt som kanske inte är så intressant att nämna här i bloggen, men denna gång var inte riktigt som alla andra gånger. Campingen hade nämligen automater för detta som dessutom fyllde på med toamedel innan toakasetten kom ut igen. Jag har sett dessa automater i sociala medier tidigare, men detta var första gång vi såg och testade en själva. Det var ju enkelt och utan risk för spill, så det var sannolikt inte sista gången vi använde en sån automat. Den kostade två euro, det vill säga ungefär dubbelt så dyrt som när vi själv tömmer och lägger i en tablett.

Toatömningsautomaten!

Dagens middag blev en buffé på Hotel Hanseatic. Hotellet ligger verkligen fint till högst upp i Göhren, men denna dag valde vi en annan väg som gick längs strandpromenaden och hade en mindre brant väg upp än trapporna vi gick dagen innan. Väl uppe blev vi belönade med en riktigt trevlig buffé, tråkigt bara att papegojan för första gång på resan inte fick sitta inne med oss.

Många bodar med souvenirer, prylar och mat längs strandpromenaden
Och en mysig liten park
Riktig fin buffé

Efter middagen promenerade vi tillbaka samma väg med campingens uteservering som mål. Vi ville ju nyttja kupongerna vi fick i pris i sandslottstävlingen! Det blev en mycket trevlig sista kväll med gänget. Det har varit fullt program många dagar och inte så mycket tid att sitta ner så här och vara sociala, så det var trevligt att få lite tid med det också.

Sista kvällen med gänget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.