Waren för andra gången i år!

Av | 17 september, 2019

Waren var en av platserna vi besökte under resan Strandkorgsutmaningen som vi var med på tidigare i år. Förutom besöket på Müritzeum, så blev det en lite av en blixtvisit. Vi tyckte det verkade som en trevlig liten stad, och då den i princip låg längs vår resrutt norrut från Berlin, så bestämde vi oss för att besöka Waren för andra gången i år!

Korsvirkeshus och ett trevligt fikaställe på torget!
Till ära för strandkorgsutmaningen!

Mysiga Waren vid Müritz.

Waren är en stad med cirka 22000 invånare som ligger i området Mecklenburgische Seenplatte i norra Tyskland. Mecklenburgische Seenplatte är ett område av Tyskland med många sjöar och Waren ligger intill Tysklands största sjö, Müritz. Det vill säga Tysklands största sjö som ligger helt innanför Tysklands gränser. Bodensjön är ju större, men delas av flera länder.

Solen på väg ner över Müritz

Warens placering har gjort staden till lite av en hamnstad med bland annat en trevlig hamn, Sjöfartsmuseum, fiskrestauranger och en hel del andra spår av att Müritz och sjöarna i området är viktig för staden. Vi stannade på land denna gång, men det finns möjlighet att göra båt- och fiskeutflykter med alla möjliga slags båtar, samt även hyra ägna båtar både med och utan motor för att göra egna turer.

Hotell och uteservering i hamnen.

Vi passade dock på att äta en fisklunch. Tyvärr var såsen och potatisen inte så varma som dom borde vara, men smaken var mycket god!

Granne med Waren ligger även Nationalparken Müritz. I Nationalparken finns både fåglar och djur att kolla på genom egna eller guidade cykelturer och vandringar. Det finns flera platser och bestämda turer att boka eller besöka om det är något man är speciellt intresserad av.

Vi har både en strulande rygg och en strulande häl med oss på resan. Vi begränsade oss därför till ett återbesök i centrum och en promenad, delvis längs sjön Müritz, tillbaka till campingen. Trots att detta var vårt andra besök fortsätter vi alltså att fylla på listan med platser och saker att göra!

Här har ni några flera foton från Waren:

Gågatan i Waren
Rådhuset som numera är museum
Tidigare vaktbod bredvid en stadsport. Hit hittade vi tack vare geocachingen.
Strandpromenaden mellan Steinmohle och Hamnen
En ny typ av båtliv? Med husvagnen på båten! Vad tycker ni?

Campingplatz Ecktannen

Vi kollade på campingar och ställplatser och bestämde oss för Campingplatz Ecktannen då den hade ställplats med full service utanför bommarna. När vi väl kom fram så övertalades vi att i stället stå inne på campingen. Med det svenska campingkortet och lågsäsong så blev det endast en euro dyrare. 18 euro per natt kostade det, och då ingick ström, dusch, tömning och fyllning.

På campingen finns en liten butik där man kan beställa frallor till frukost och handla sånt man kan behöva. Granne med butiken ligger en liten servering och längs strandpromenaden inom en kilometer från campingen ligger ytterligare två serveringsställen. Det enda vi saknar är uppmärkta platser och eluttag lite mera utspridd. Det har löst sig bra för oss, men vi ser för oss att det kan bli ett problem om det är högsäsong. Campingen är dock stor och från det lilla vi har sett så tror vi detta är lite olika på de olika områdena.

Mörkt om kvällarna nu.

Vi har även hört mycket bra om Campingplatz Kamerun, den andra campingplatsen vid Waren.

Buss från campingen till Waren

På många orter i Tyskland betalar man en turistskatt, eller Kurtaxe som det ofta kallas, per person och natt när man övernattar. Det fick vi även göra i Waren. Det kostade två euro per person och natt och då fick vi ett häfte med diverse rabattkuponger samt en bussbiljett att använda på lokaltrafiken. Busshållplats finns precis utanför campingområdet och bussen går cirka en gång i timmen in till Waren. Centrum ligger tre kilometer bort, så det är även bra cykelavstånd, men vi har inte med cyklarna på denna resa.

Där kommer bussen!

Det var ett längre uppehåll i returtrafiken under dagen, så det blev promenad tillbaka. Vägen gick på flera ställen nära vattnet och även en hel del genom lummig lövskog.

Lummig härlig gångväg i närheten av campingen

Som sagt, så tror vi inte detta är sista gången vi besöker Waren. Det är en trevlig liten stad och det finns mycket att se och göra i området runt omkring!

Besök på Kells Müritzer Bauernmarkt

Innan vi lämnade Waren och Müritz för denna gång gjorde vi en avstickare till grannorten Klink för att besöka Kells, ett slags utvidgad bondens marknad. Det var en stor lada i två våningar med presentartiklar och delikatesser. Vi hittade lite godsaker som får följa med hem så vi kan minnas resan när vi väl är hemma igen!

Övervåningen var full av presentartiklar, även i taket!
Goda ostar var bland delikatesserna.

Har du varit i Waren? I så fall, vad gjorde du när du var där?

10 svar på ”Waren för andra gången i år!

  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, första intrycket var bra och nu hann vi se lite mera. Vill gärna tillbaka för att se mera av omgivningarna också.

   Svara
 1. Britt-Marie Lundgren

  Vilket härligt inlägg om mysiga Waren. Dit vill vi också åka tillbaka vid tillfälle. Våra kompisar med bloggen Lisashjulhus var också där i somras efter att ha läst alla inlägg från oss i Strandkorgsutmaningen, så lite ringar på vattnet har det blivit efter vårt besök.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack! Kul att du gillade inlägget! Får kolla vad den bloggen har skrivit! Vi återkommer gärna flera gånger! ???

   Svara
 2. Dreamteam

  Härligt Linda och Pär??vi anade väl att Waren var ett ställe som vi inte fick uppleva rätt när vi var där. Vi (Dreamteam) får också kolla in området i framtiden. Kul att läsa era strapatser?❤️Kram på er?

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Kul att du hänger med på våra strapatser! Det var ju bra det lilla vi såg, men vi ville se mera! Kram

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Hoppas besöka nationalparken också nästa gång vi åker till området.

   Svara
 3. Marianne - Glimt av verden

  Det ser ut til å være en trivelig liten by. Jeg har innsett etter hvert at det finnes mange søte og sjarmerende småbyer i Tyskland som man sjelden eller aldri hører om, så jeg håper å få utforsket noen av dem etter hvert.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det er virkelig en trivelig liten by! Det finns såååå mange av dem i Tyskland! Neste gang håper vi på å utforske litt mer av Nasjonalparken Müritz som ligger nabo med Waren. Du må absolutt få tatt deg en tur til Tyskland, jeg bidrar gjerne med tips!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.