Att åka med husbil till Berlin

Av | 15 september, 2019

Ni som hängt med oss ett tag vet att Berlin är en stad som vi hela tiden återkommer till. Som oftast har vi bott på hotell eller hyrt lägenheter, men förra året besökte vi Berlin med husbil för både första och andra gången. Nu har vi just varit i Berlin med husbilen för tredje gång. Vi gjorde så klart lite research innan vi valde de platserna vi bodde på, och tillsammans med all Berlin-erfarenhet vi har sen tidigare, så kommer här några tips för dig som skall åka med husbil till Berlin!

Under den första resan med husbil till Berlin skulle jag gå en kurs i en hel månad. Kursen var fyra dagar i veckan, och vi funderade först om vi skulle åka i väg på helgerna eller om vi skulle stå stilla hela månaden. Om vi skulle åka runt, kunde vi ju även flytta runt och testa olika ställen i Berlin. Vi fastnade dock för att stanna hela månaden på ett och samma ställe. Då kunde vi boa in oss lite och samtidigt få en smidig resväg till kurslokalen.

En månad på DCC Camping Gatow

Det tog inte lång tid innan vi fastnade för DCC Camping Gatow. Campingen hade ungefär samma prisbild som ställplatserna som ligger mera centralt, men platserna var större och hade gräs samt att omgivningen verkade lugnare. Nån annan camping som hade lika smidig resväg till kursen hittade vi inte. Efter lite mejlväxling hade vi bokat och till och med bestämt vilken plats vi skulle stå på.

Campingmys på DCC Camping Gatow.

Camping Gatow är en rätt så enkel camping. Det finns allt man behöver och det är rent och fint, men inte supermodernt. Dusch, toaletter, diskplatser både ute och inne, möjlighet att tvätta kläder, tömma och fylla vatten och toalett samt lekplats låg rätt central på campingen. Några kranar för vatten samt elskåp fanns utplacerade i närheten av campingtomterna. I receptionen finns lite turistbroschyrer och det finns en liten restaurang där man kan beställa frallor till frukost.

Precis utanför campingen finns en busshållplats med en linje som tog cirka 40 minuter in till Zoologischer Garten. I bland hoppade jag av på Heerstrasse och tog pendeltåget till Zoo i stället för bussen hela vägen. Det var ofta bättre klimat i värmen och tåget tar sig fram smidigare än bussen. Från Zoo hade jag 10-15 minuter att gå till kursen. Mycket längre pendelväg än jag skulle acceptera i vardagen, men då kursen endast var tre timmar fyra dagar i veckan så var det inga problem. Ofta kom Pär in och mötte mig efter kursen så vi kunde gå ut och äta, göra ärenden eller åka på utflykt.

Här hittar ni ett blogginlägg från vi bodde på campingen.

WohnmobilPark Berlin

Vi var i Tyskland i fyra månader förra sommaren och trots att vi började med en månad i Berlin, så längtade vi tillbaka mot slutet av vår resa. Vi siktade in oss på en av ställplatserna Wohnmobil Oase eller WohnmobilPark. Ställplatserna verkade rätt likvärdiga om man kollar på priser och recensioner, så det var placeringen som fick avgöra. Wohnmobil Oase ligger mera centralt, men vi ville gärna utforska stadsdelen Tegel lite och valde WohnmobilPark denna gång.

Ställplatsen hade relativt stora platser. Tyvärr hade den varma sommaren tagit död på allt eventuellt gräs som hade funnits på platserna. I stället var det i stort sett sand på uteplatserna. En annan sommar kanske detta är bättre. I ett hopp om att rädda de små antydningar till gräs som fanns kvar, så var det absolut förbud mot att lägga ut något annat än en dörrmatta vid husbilen. Vi observerade en av de som jobbade där när han skakade på huvudet och plockade bort någons matta.

För första gång i vår husbilskarriär stötte vi på dygnsavgift för att använda servicehuset, dessutom fick vi lämna 20 EUR i pant för att låna en nyckel. Servicehuset var enkelt, men rent och fint, dock lite dålig ventilation i duscharna. Det fanns endast 3A eller 16 A säkringar för el, men att få 16 A verkade krångligt, så vi nöjde oss med 3A. Det räckte till kylskåp och laddning av mobiler och datorer. Hårtork och vattenkokare fick vila när vi var där.

Det fanns affär i närheten och det var relativt nära att gå eller cykla till Alt Tegel där det finns både tunnelbana, shoppingmöjligheter och gott om restauranger att välja på. Det går att boka plats, vilket speciellt rekommenderas som man vill komma med husvagn.

Tyvärr har vi inga foton att bjuda på från denna ställplats. Vi får skylla på värmen som var förra sommaren…

Wohnmobil Oase

Wohnmobil Oase är den ställplats som nämns oftast i olika forum och Facebookgrupper när det frågas efter ställplats i Berlin. När vi nu skulle åka med husbil till Berlin för tredje gången och inte hade cyklar med så verkade det praktiskt att bo lite mera centralt.

Vi anlände till ställplatsen vid fyratiden på en torsdag och hade tur att få en av de sista platserna. Det verkade vara olika ”kvoter” över antalet platser för endast en natt och för flera nätter samt beroende på storlek på bilen. De som kom efter oss fick inte platser för en natt, men kunde ha fått för flera om jag fattade rätt. Vi stannade tre nätter och det var inte lika fullt de två andra nätterna.

Ström och tömning av gråvatten och toa ingick i priset. Fyllning av vatten kostade 1 euro för 100 liter. Användning av servicehuset kostade extra per plats. Servicehusen var mycket enkla och det gick inte att låsa om sig i duschen. De var annars rena och toaletterna var helt ok. Vår plats som kallades stor, troligen på grund av längden, kändes inte alls så stor på bredden. Det gick att sitta utanför husbilen, men inte mera än så.

Det finns både tunnelbana och pendeltåg cirka 400 meter bort. Där finns även ett köpcenter med flera mataffärer. Vi utforskade annars inte omgivningarna så mycket.

Bra underlag, men lite trångt mellan bilarna.

Vilken plats väljer vi nästa gång vi ska åka husbil till Berlin?

Vi kanske väljer en helt annan plats nästa gång! Vi har en liten lista längre ner på platser vi har på spaning. Annars beror det på vilka planer vi har för besöket och hur länge vi ska stanna. Vi har dock gjort oss några tankar om fördelar och nackdelar med de tre platserna vi redan har bott med husbil i Berlin:

Prismässigt är alternativen rätt lika, drygt 30 euro för två personer i en husbil inkl. el och användning av servicehus. Detta beror lite på säsong, storlek på bil, vilka platser som finns ledigt med mera, så kolla på ställplatsernas hemsidor för att ta reda på vad som gäller för dig.

Placeringsmässigt så beror det så klart på vad man planerar att göra i Berlin. Wohnmobil Oase ligger mest centralt, har nära till kollektivtrafik och det går att cykla eller till och med gå till sevärdheter. Campingen har närmare till kollektivtrafiken om man inte vill eller kan gå så mycket, men ligger längre från stan.

Ur trivselsynpunkt är min ranking Camping Gatow, WohnmobilPark och sist Wohnmobil Oase. Det baserar jag först och främst på storlek på platserna och servicehusen.

Sen är vi ju alla olika och har olika behov, så de saker som är viktiga för oss kanske inte är lika viktiga för dig.

En liten solnedgång är trevlig oavsett plats. Här på Wohnmobil Oase.

Det finns finns flera platser!

Köpenicker Yachthafen och ställplatzen ”Historical Färhaus” verkar ligga trevligt placerat vid floden Dahme och har inte oöverkomlig transportväg in till centrum. Detta är ett område av Berlin vi inte har varit så mycket i och det känns som det är en lugnare del av staden.

Köpenicker Hof verkar ligga bra placerat med tanke på att ta sig in till centrum och även denna ställplats ligger i ett område vi inte besökt så mycket. De skriver dessutom att det alltid finns plats!

City Camping (Nord eller Süd) har vi sett att folk har tyckt är bra. Nord ligger i stadsdelen Spandau och det ska inte vara allt för långt att gå till kollektivtrafiken. Süd ligger närmare Potsdam, som också är värt ett besök, dock inte allt för långt från pendeltågsstationen Wannsee där du kan ta tåget in till centrala Berlin.

Det finns flera platser än de vi har nämnt här. Vart har du bott när du har åkt med husbil till Berlin? Har du bott på några av platserna vi nämner i detta inlägget? Eller har du hittat en helt annan plats? Dela gärna med dig av dina rekommendationer eller varningar i kommentarerna nedan!

8 svar på ”Att åka med husbil till Berlin

 1. Anders

  Var på Camp Nord i påskas, trevlig liten camping. Mycket flygplan men lungt på natten. Gångavstånd till bussen och sedan tunnelbana. 40 min från city och ”hem”.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Kul att höra om en av platserna vi inte testat än. Buller på dagtid kan man ju till viss del stå ut med.

   Svara
 2. Anna / boihusbil.se

  Vi bodde som du vet på Wohnmobile Oase och den funkar 1-2 nätter. Läget är ju bra. Vi nyttjade inte servicehuset och det kändes som ett bra beslut för varje gång jag gick förbi kom det urinstank därifrån. Men det kanske var fel eftersom du säger att det var rent.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Det stank urin från toatömningen bakom receptionen, men inne i den delen av servicehusen jag använde var det annars helt ok. Kommer inte att betala extra för detta nästa gång. Kommer dock inte välja att stå här för mera än ett par dagar tror jag.

   Svara
 3. Maud Widell-Berglund

  Vi bodde på Camping Gatow ifjol, och trivdes bra, positivt med busshållplatsen just utanför,

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det var praktiskt med busshållplatsen där! Var ni där i maj? Tänkte i fall vi var där samtidigt.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.