Tysklands längsta hängbro och en stavkyrka i Harz

Av | 14 september, 2019

Efter Bad Bentheim nådde vi ett av våra mål med resan, det stora campingvaruhuset Obelink. Obelink och shopping av campingprylar tänkte jag återkomma till i ett senare inlägg. Vi hoppar i stället direkt vidare till Harz-området där vi hade ett par sevärdheter vi ville pricka av.

Gustaf Adolf Stabkirche

Vi började med ett besök vid Tysklands enda stavkyrka, Gustav Adolf Stabkirche i Hahnenklee. Vi åkte upp på slingriga vägar och parkerade för en stund på ställplatsen som finns vid stavkyrkans parkering. Det är en gratis ställplats med möjlighet att tömma toa och gråvatten samt fylla vatten mot betalning i en stolpe.

Stavkyrkan byggdes i 1907-1908 och man har använt den den norska stavkyrkan Borgund som modell. Vi uppmanades att betala två euro i inträde för att bidra till bevarandet av stavkyrkan. När vi kom in spelades det upp en tysk information om kyrkan på högtalarna. Vi frågade om den även fanns på engelska, men blev då erbjudna att köpa en broschyr för en euro. Vi nöjde oss med att kolla runt både utanför och inuti kyrkan.

Fin kyrka i härliga omgivningar!
Fint inuti stavkyrkan också.

I området runt kyrkan fanns det flera vandringsleder och även denna fina möjlighet att posera längs ”Liebesbankweg”.

Poserar längs Liebesbankweg

Tysklands längsta hängbro Titan RT

På tredje försöket blev det äntligen av att besöka Tysklands längsta hängbro! Första gången var för några år sen, innan Titan RT ens fanns. Då var det Geierlay hängbron i Mörsdorf som var den längsta. Den går att besöka till exempel som en avstickare från Moseldalen. När vi kom dit hade det varit en olycka på bron just den dagen, så den var stängt på obestämt tid. Vi ville inte vänta och bestämde oss för att spara det till en annan gång.

Innan det blev av att besöka Geierlay igen, så hann Titan RT i Elbingerode i Harz öppna i 2017. Den är numera Tysklands längsta hängbro med sina 483 meter. Vi gjorde ett försök att besöka Titan RT förra året, men det var parkeringskaos. Fullt på parkeringarna och trots förbudsskyltar så stod det bilar parkerade längs vägen ett par kilometer bort. Vi valde därför att åka vidare även denna gång.

Tredje gången gillt blev det av att göra ett besök. En dag mitt i veckan i september var det fortfarande gott om folk där. Dock inte överfullt som förra gången. Det fanns en del ledigt på bilparkeringen och vi parkerade på den sista av 3-4 platser på husbil/buss-parkeringen. Sen betalade vi inträde och promenerade bort till hängbron.

Där började vi med att kolla på utsikten. Hängbron går parallellt med dämningen Rappbodetalsperre. Förutom hängbron, så går det en zipline från tornet i ena endan av bron och ner till vattnet på andra sidan. Med tanke på kön, så verkade den populär. Det ska även finnas möjlighet att göra bungy jump från bron, men där var det ingen aktivitet under vårt besök.

Fin vy till Titan RT
Skulle du ha problem att gå över här?
Eller åka Zip-line som de här?

Efter att ha kollat på utsikten promenerade vi fram och tillbaka över bron. Den rörde sig och blåste en hel del ute på mitten. Jag som lätt blir sjösjuk kände faktiskt av det i magen. Lite sug i magen blev det också när vi kollade ner samtidigt som vi gick, men annars var det ingen stor utmaning for oss. Mest en kul grej att ha gjort!

Nöjd brobesökare! Dämningen till vänster.

Har du besökt Titan RT, Geierlay eller någon annan hängbro?

Här hittar ni information om bron och aktiviteterna där (på tyska)

6 svar på ”Tysklands längsta hängbro och en stavkyrka i Harz

 1. Britt-Marie Lundgren

  Det är så kul med er blogg att vi får läsa om massor med platser vi aldrig hört talas om. Nu är det några år sedan vi var i Harz men stavkyrkan har vi aldrig hört om och hängbro fanns inte när vi var där. Bron skulle vi gärna gå på (trots lite sug i magen) men ziplinen skulle nog Lars få stå i kö till, ensam…

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Kul att inspirera! Ska bli roligt att läsa era blogginlägg när ni rest i våra fotspår

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Harz är fint! Hängbron var häftig, men zipLinen såg också cool ut!

   Svara
 2. Thure Jansson

  Tacksam för tips. Har semestrat i Europa sedan 70-talet men det dyker alltid upp något nytt.
  Thure J

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det finns så mycket att se😃👍🏼

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.