Besök i Bad Bentheim och borgen där

Av | 11 september, 2019

Borgar, slott och fästningar brukar gå hem hos oss, och en ställplats i en slottsträdgård med en borg som närmaste granne kändes helt rätt efter mellanlandningen i Brokdorf vid Elbe. Bad Bentheim blev därmed nästa stopp och vi bestämde oss för att stanna två nätter.

Staden Bad Bentheim

Bad Bentheim är en liten stad som ligger helt vid gränsen till Nederländerna. Just denna placering märktes på vilka som var turister här. Det var i stort sett tyskar och nederländare på ställplatsen och på stan hörde man lika mycket nederländska som tyska.

Bad Bentheim är mest känt som kurort och för sin borg. Bredvid ställplatsen fanns även ett sandstensmuseum och det fanns många skyltar om cykel-och vandringsleder i området. Vi valde att fokusera på borgen och gjorde ett par promenader i staden och slottsparken.

Bad Bentheim är ingen stor stad, men förutom borgen, så hittade vi ett par andra fina byggnader och tog en fika på torget. Vi var även inne på turistkontoret och köpte en kylskåpsmagnet. Vi fick stå i kö en stund för att betala och de verkade mycket hjälpsamma på både tyska och nederländska!

Fina byggnader i Bad Bentheim
Lite korsvirke är aldrig fel!

Burg Bentheim

Borgen ligger granne med ställplatsen, och det blev en kvällspromenad redan första kvällen. Det visade sig dock att vi var för sent ute för att komma in, men det blev en promenad genom parken och upp till borggården. Från borggården fick vi en liten glimt av ställplatsen bland allt det gröna och vi fick även njuta av lite solnedgång.

Dagen efter kunde vi betala fem euro per person för att komma in och där fanns det en skyltad runda. Den visade bland annat vägen upp på muren, upp i tornet, genom utställningar, fängelsehåla och diverse rum i bostadsdelen.

Borgen är från medeltiden, och vi låter oss alltid imponeras över hur man har kunnat bygga denna typ av byggnader, längst upp på en höjd, utan de hjälpmedel vi har i dag. Det är även imponerande hur man får plats till alla funktioner innanför murarna. Sen är det ju inte fel att de ofta ligger på höjder med härlig utsikt och dessutom är vackra att se på heller!

Vy till Burg Bentheim från slottsträdgården
Borgens innergård
När kommer ni?
Trappan upp i högsta tornet
Vy från borgen ner till slottsträdgården.. Ställplatsen ligger lite till höger för bilden

Ställplatsen och omgivningarna

Ställplatsen låg på en del av borgens parkering i utkanten av slottsträdgården. Det kostade nio euro för en natt, och ström betalades extra på stolpe. Det fanns en fräsch offentlig toalett med en dusch i ena hörnan av parkeringen. Bredvid toaletten fanns även möjlighet att tömma toa och gråvatten samt att fylla vatten.

Bredvid ställplatsen finns, förutom slottsträdgården och borgen, ett sandstensmuseum, minigolfbana och en fin lekplats för barnen. Tyvärr fanns även trädgårdsarbetarnas garage för alla maskiner i den hörnan av ställplatsen vi bodde i, så det var lite bullrigt i bland. Ingen större fara dock. En helt okej ställplats som vi gärna återkommer till om vi är i krokarna.

Ställplatsen där nere! Vår husbil till vänster i bilden
Kvällspromenad runt dammen i parken.

Har ni varit i Bad Bentheim? Vad får vi i så fall inte missa nästa gång?

2 svar på ”Besök i Bad Bentheim och borgen där

 1. Britt-Marie Lundgren

  Bad Bentheim hade vi inte ens hört talas om, men får nog ta fram kartan och kolla upp var det ligger.
  Visst är det otroligt vad de kunde bygga förr utan vår tids teknik. Vi har just stått och storögt beundrat katedralen i Santiago de Compostela….

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vi hade inte heller hört talas om det. Vi letade ställplats på väg till obelink bara. Kan tänka mig det finns några byggen längs eran rutt också!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.