Lär känna Husbilsbloggarna!

Av | 14 april, 2020

För drygt ett år sedan startade jag gruppen Husbilsbloggarna på Facebook. Tanken med gruppen är att vi som bloggar om husbilsresor och husbilsliv skall ha en plats att dela våra blogginlägg. Många Facebookgrupper är endast för vissa länder eller regioner eller man får inte dela sina blogginlägg där, så då tänkte jag att det skulle vara bra med en plats utan begränsningar. Det är nu nästan 500 medlemmar och runt tjugo bloggare med i gruppen. Du hittar alla Husbilsbloggare i denna lista.

I en serie inlägg framöver kommer Husbilsbloggarna skriva blogginlägg i sina egna bloggar där de svarar på några frågor jag har skickat ut så ni kan bli lite bättre känt med oss! Inläggen kommer ni kunna läsa i bloggarnas egna kanaler, i gruppen Husbilsbloggarna och jag kommer dela inläggen på min Facebooksida Reiselinda. Om du tycker om att läsa om husbilsresor och husbilsliv så har du en guldgruva att ösa ur här.

Självklart börjar jag med att svara på frågorna själv

Vem är ni?

Vi är Linda och Pär som åker runt med vår maskot Fritz. Vi började som tältcampare på början av 2000-talet med flera resor till norra Norge och Sverige. Några år senare började vi kombinera detta med storstadsresor, och ytterligare några år senare sålde vi tältet och satsade på bilsemestrar med boende på hotell och AirBnB runt om i Europa, men mest i Tyskland. I början av 2017 började vi planera för en långresa under 2018 och efter lite fram och tillbaka blev vi plötsligt husbilsägare under sommaren 2017.

Här är vi alla tre, Fritz är den gula i mitten!

Vad har ni haft för husbilar?

Vår första husbil var en Carado T448. Den tog oss med på en rundresa blad fjordar och fjäll i Norge, runt Vildmarksvägen, på vårt fyra månader långa äventyr i Tyskland, ytterligare några Tysklandsresor och flera kortare resor i Sverige och hem till släkten i Norge. Vi var mycket nöjda med husbilen, men efter två och ett halvt år såg vi behov av mera lastvikt.

Nu är det lite drygt två veckor sen vi hämtade ut vår Bürstner Nexxo 728G och vi har så har långt hunnit med att testa den på lite fricamping i närområdet. Då husbilarna i sig är rätt så lika och den nya hade solceller, och lite mera bekvämlighet än den gamla så var vi inte oroliga för att vi skulle bli missnöjda och än så länge så är vi jättenöjda!

Nya pärlan

Vad är det bästa och det sämsta med husbilen ni har nu?

Det bästa tror jag är att vi hittade precis det vi letade efter och fick ännu mera bekvämligheter och praktiska lösningar på köpet. Tror vi behöver lite mera tid på oss innan vi kan svara mera konkret än så.

Vi har inte hittat så mycket dåligt än, och hoppas inte vi gör det heller! En märklig sak vi noterat i ett par skåp dock är att man lagt ”kabelrännor” som bulor mitt i hyllorna. Undrar hur man tänkte? Sen undrar jag generellt angående inbrottssäkerhet varför man inte ser till att ha bättre lås på både bil och bodel samt gasollarm och annan säkerhet inbyggt från början.

Vart är ni just nu och hur ser resplanerna ut för 2020?

Just nu sitter vi i husbilen hemma på uppfarten. Jag skriver detta och Pär löser korsord. Helt normalt att göra så eller hur?

När det gäller resplaner för 2020 så har vi inte haft några stora planer. Vi har pratat om att åka söderut till Tyskland och kanske något grannland och vi har pratat om att åka till norra Norge. Skönt att inte ha några bokningar eller planer som kastas omkull i och med corona. Nu tänker vi oss att så länge det finns rekommendation att hålla igen på fritidsresor så kommer vi göra kortare resor inom vår vårdregion på helger och långhelger under våren. När det blir dags för semester i mitten av juni så får vi se hur coronaläget ser ut och förhoppningsvis blir det möjligt med en längre resa norrut i Sverige åtminstone.

Vad är eran favoritplats?

För att börja med en liten klyscha, så är vår favoritplats där husbilen är…. Vi är allätare när det kommer till upplevelser och destinationer och gillar att göra lite av varje när vi är ute och reser. Vi utforskar gärna nya platser, men återvänder också gärna till ställen vi varit på tidigare, och allra helst återvänder vi till Tyskland. Ett helt land kanske är lite stort att nämna som favoritplats, men i Tyskland, jämfört med våra hemländer Sverige och Norge, så är mycket forfarande tillräckligt nytt till att vara spännande. Och trots att vi rest mycket i Tyskland under 15 års tid så har vi mycket kvar att uppleva! Kolla gärna in på våra kartor för att se vart vi har varit och kanske få lite inspiration!

Vart åker ni inte tillbaka?

Vi har haft väldigt få dåliga upplevelser på våra resor och de flesta platser vi varit på kan vi tänka oss att återvända till. Vi ser fram emot ett nytt besök i Würzburg, men vi kommer inte övernatta på ställplatsen vid Friedensbrücke igen. Där var det jämt trafikbuller hela natten och på morgonen visade sig att det gick en busslinje som drog i gång rätt så tidigt precis framför husbilen. Lite senare, men fortfarande innan det var dags att gå upp, börja man åka runt med en sopmaskin för att göra fint på parkeringen. Det kanske inte alltid är lika bråkigt där, men det blev lite mycket på en gång när vi var där och det blev minimalt med sömn den natten.

Detta glömmer vi inte!

Det blir svårt att hålla sig till ett minne här. Det var rätt stort som nybliven, oerfaren husbilsåkare att ge sig på smala, branta och svängiga vägar i Norge. Det var rätt så svettigt ibland, men det gick bra. Vår fyra månader långa resa i Tyskland lär vi ju inte glömma. Den var en av anledningarna att vi blev med husbil och att ha möjligheten att ta en ”paus” och åka på en lång resa var jättehärligt! Inte allt man kommer minnas är positivt dock. Förra sommaren hade vi oturen att bli påkörda på Autobahn i Tyskland. Som tur var gick det bra med oss och husbilen är lika god som ny igen efter lite reparationer!

Vad är bäst och sämst med husbilslivet?

För nåt år sen skrev jag ett inlägg om 41 anledningar till att vi älskar husbilslivet och alla dessa anledningarna är det som gör husbilslivet bäst! Sämst är det när gasoltuben tar slut mitt i natten! Detta hände oss för första gång för ett par veckor sen, och jag kommer faktiskt inte på något annat just nu!

Solnedgångar är bland det allra bästa med husbilslivet!

Har ni några husbilstips?

Om du ska köpa husbil för första gång; åk till flera husbilshandlare, provsitt, kolla på lösningar och tänk igenom vad som passar för er och vad ni eventuellt kan kompromissa om. Säkerställ sen att att det finns tillräckligt med lastvikt, både totalt och per axel.

För oss är det guld värt att ha dubbla uppsättningar av mycket och inte behöva flytta in och ut så mycket mellan husbilen och huset. Vi försöker åka så ofta vi kan och vi har en gemensam lista i Microsofts ”To Do”- app där vi skriver upp sånt som tagit slut eller sånt vi kommer på att vi måste ta med på nästa resa. Vissa saker som vi inte har dubbelt av står också på den listan för att säkerställa att det kommer med.

Våra bästa hjälpmedel för husbilsresan.

To Do-appen jag nämnde ovan är perfekt för allt som ska packas och fixas inför våra resor.

Vi brukar inte planera så jättemycket inför våra resor, men beroende på hur länge vi kan vara borta, om vi ska på något arrangemang eller träffa någon längs vägen så bildar vi oss ofta en uppfattning om ungefärlig rutt. Så länge vi håller oss i Norge, Sverige och Tyskland har jag bra koll på sevärdheter, vad vi missade förra gången och sånt, så vi har en bild av vad som kanske kan bli av denna gång. Sen åker vi och resan blir till eftersom. Vi har en hel hög appar som är bra för olika saker på olika platser som vi fortfarande utforskar och tar hjälp av för att hitta övernattningsplatser längs vägen. Internet kan också vara till god hjälp ibland.

Några av apparna vi använder för att leta boplatser

Till slut

Hoppas du tyckte det var kul att läsa lite mNera om vårt husbilsliv! Jag tyckte i alla fall det var roligt att skriva detta inlägg.

Har du en husbilsblogg och inte är med i Husbilsbloggarna än, så är det inte för sent att gå med och bli med i denna serie blogginlägg. Kontakta mig när du gått med i gruppen bara, så får du information.

Alla ni andra får gärna berätta om erat husbilsliv, bra och dåliga upplevelser, roliga historier eller annat i en kommentar på detta inlägg. Alltid roligt att läsa om andras erfarenheter!

4 svar på ”Lär känna Husbilsbloggarna!

 1. FREEDOMtravel

  En del visste vi förstås redan, men ändå roligt att lära känna er lite mer! Den där to do-appen har jag inte koll på, så den får vi kanske kolla in. Snart kommer vi med ett liknande inlägg 🙂

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, när man följt varandra ett tag så plockar man upp ett och annat! Vi använder den appen till mycket. Även handlelista, skriver in eftersom vi kommer på. I det normala livet handlar jag på väg hem från jobbet och prickar av på listan. Då plingar det gos Pär som får signal om att börja med middagen hahaa! Ska bli spännande att se om det dyker upp något jag inte visste i erat inlägg!

   Svara
 2. Annica Rosander

  Hej igen
  Nu är vi tillbaka med vår blogg igen efter flytt från huset och inflytt i lägenhet i ny stad. Lennart har gått med i Din facebookgrupp Husbilsbloggarna.
  Det är alltid lika trevligt att läsa Din blogg.
  Annica o Lennart

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Spännande med flytt och ny stad! Då ska jag kolla in på er blogg igen!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.