41 anledningar till att vi älskar att resa med husbil!

Av | 5 maj, 2019

Jag tror inte att någon av er som följt oss ett tag har missat att vi älskar att resa med vår husbil! Med många roadtrips och några somrar som tältcampare i bagaget, tillsammans med ett stort intresse för att resa, så kände vi oss rätt så säkra på att en husbil skulle bli en bra investering och det visade sig bli en perfekt match från första stund. Men vad är det som gör att det är så fantastisk då? Här har vi, utan inbördes ordning, listat 41 anledningar.

Friheten – vi kan åka vart vi vill, stanna längs vägen och bestämma rutten spontant.

Enkelt att komma iväg – visst är det lite pyssel att förbereda husbilen för resa, men när det är klart är det bara att åka. Även om vi ofta har en plan är det inget som krävs och som oftast behövs inte heller någon bokning.

Minimalism – speciellt under våra fyra månader i Tyskland 2018, blev det snabbt klart hur lite prylar vi egentligen behöver.

Solnedgångarna – sammantaget har vi nog sett flera solnedgångar under våra resor med husbilen än under alla tidigare resor tillsammans.

Solnedgång i Särnasjön

En och annan soluppgång – inte så ofta vi är vakna vid soluppgång, men aldrig fel att få med sig det heller!

(Vardags-) Motion – vi går och cyklar mycket både för att handla och göra praktiska saker, men även för att se oss runt på platserna vi besöker.

Upplevelser – Stor variation i aktiviteter, platser, vyer med mera gör att det aldrig blir tråkigt och vi njuter av att ofta få se och uppleva nya saker.

Möten – med folk vi känner, grannar på övernattningsplatser, folk som vi fått kontakt med via sociala medier och så vidare sätter vi stor pris på!

Mycket utomhus – när vi reser med husbilen är hela världen, eller åtminstone Europa vårt vardagsrum.

Mysigt med regn på taket – det är härligt att vara mycket ute, men det är även rätt så mysigt att kura ihop sig i husbilen och lyssna på att det regnar också. (bara det inte blir för många dagar i följd..)

Nya platser – och ibland oväntade platser och det gäller både på våra längre resor och när vi gör kortare resor över helgen. Vi utforskar både nära och längre bort.

Gondoltur i Spreewald. Lugnt och skönt!

Maten – vi kan så klart göra den samma maten i husbilen som hemma, men vi ser det som en liten utmaning att försöka hitta rätter som är minst lika goda, men helst enklare att göra. Köket är inte så stort och det är inte plats till så mycket prylar.

Tempot – vi varvar ner och skakar av oss alla måsten när vi är i husbilen och även om vi utforskar och upplever så sker det i ett lagom tempo!

Roadtrip – alltid härligt!

Huset på ryggen – härligt att ha med sig allt man behöver och förmodligen lite till. Dessutom rätt så tillgänglig och organiserat. Vi kan stanna och göra mat eller ta en tupplur när det passar.

Härlig omelett, gjord på en rastplats på väg söderut i Sverige!

Lättstädat – mycket mindre yta att städa än i huset hemma.

Vyerna – så härligt både när vi kör och från övernattningsplatserna!

Enkelt att komma nära både stad och natur – vi har njutit av allt från lugn natur på Gästrikeleden till storstadsliv i Berlin tack vare husbilen.

Flexibilitet – det är lätt att anpassa sig efter till exempel vädret eller något arrangemang vi kommer på att vi vill besöka. Vi kan stanna längre om vi hittar en trevlig plats eller vi kan åka vidare om den är tråkig!

Aktiviteter – husbilen gör det lätt att åka till platser som ger tillgång till olika aktiviteter. Vi har till exempel besökt olika typer av arrangemang, vi cyklar, vandrar och så vidare. Här har vi kanske inte varit så äventyrliga än, men vi ser möjligheterna och kommer att nyttja husbilslivet för att prova på nya saker framöver!

Att man lär sig saker om platser, folk, mat, historia – det finns alltid något nytt att lära sig när man kommer till en ny plats eller region. Några ord och fraser från det lokala språket eller dialekten, vad man äter för mat, vad som har hänt där tidigare och så vidare. Jag passade ju på att plugga tyska en hel månad i Tyskland och nyttjade resten av resan till att praktisera.

Utbildande grafitti i Berlin!

Behöver inte tänka så mycket på klockan – på resande fot är det mest incheckning och utcheckningstider man behöver ha koll på. Man lägger sig när man är trött, går upp när man vaknar och äter när man är hungrig!

Sova bra – vi sover ofta bättre och längre än i våra sängar hemma när vi är ute med husbilen! Sannolikt på grund av att vi är mer aktiva och mera utomhus. Också är sängarna i husbilen jättesköna!

Kontraster och variation – återigen valfriheten mellan, stora och små städer, landsbygden, naturen, hav, sjö, fjäll, fjordar….

Leva enkelt – minimalism gäller inte bara vilka saker man behöver, utan vi funderar mera över vattenförbrukning, elförbrukning, gasolförbrukning, sophantering hur mycket prylar vi skitar ner vid matlagning, om saker kan ha flera användningsområden etc.

Bada – vi är inga personer som slänger oss i vattnet så fort det finns badmöjligheter eller uppsöker dessa platser, men chansen att det händer är helt klart större när vi åker husbil, för vi står rätt ofta i närheten av vatten. Förra sommaren badade vi faktiskt båda två för första gång på flera år!

Jag badar i Laacher See

Nära vatten – även om jag inte badar så fort jag får möjligheten, älskar jag att ha vyer över vatten, höra vågskvalp, kolla på båttrafik och se natur och byggnader spegla sig när vattnet ligger still. Det är något lugnande med vatten ändå!

Återvända till favoritställen – det är alltid roligt med nya platser, men det kan också vara skönt att återvända till en plats man gillar.

Åka dit det händer saker – perfekt att ha huset på ryggen när man åker på festival, event, till stan för att kolla på bio eller gå ut på restaurang. Vi bodde till exempel på två eventcampingar i samband med geocachingevent under våra fyra månader i Tyskland 2018.

Lokal mat – nu har vi bara rest i Norge, Sverige och Tyskland med husbilen, men det finns faktiskt variationer i matkultur mellan och inom dessa länder också. När vi reser med husbilen gör vi mycket mera mat själva i stället för att gå ut och äta som vi oftast gör när vi bor på hotell. Bara det att gå i en mataffär eller på en marknad på torget kan ju vara en upplevelse!

«Spargelzeit» – sparrissäsongen i Tyskland är en favorit!

Fotografera mycket – vi gillar båda två att fotografera och genom att resa så finns det hela tiden nya motiv

Inget trädgårdsarbete – som oftast är det bara att parkera och plocka fram möblerna och något gott att dricka utan att behöva bekymra sig om hur långt gräset är eller om häcken skulle behöva klippas.

Resa oftare – att det är så enkelt att komma i väg och för vår del billigare än de resor vi gjorde tidigare ger oss möjlighet att komma i väg oftare. För vår del räcker det bra att åka ett par timmar bort och ha lite andra vyer och se en ny plats över helgen. Det behöver inte vara en storstad i Europa eller två veckor i solen.

Lugna morgnar – vi uppskattar lugna morgnar och även om våra morgonrutiner som oftast är klara innan hotellfrukostarna stänger, så är det skönt att kunna ta det lugnt i eller vid husbilen och inte behöva tänka på att vi måste äta frukost innan hotellfrukosten stänger. Att sitta utomhus med lite fågelsång och vågskvalp hjälper också till för en god start på dagen!

Mysiga kvällar både utanför och i husbilen – så skönt!

Uppleva allt vi gillar med att resa – visst kan det vara skönt med ett lyxigt hotell i bland, men allt vi älskar med att resa och leva får vi genom att åka runt med husbilen!

Vardagssysslor – på resa är allt oftast lite lugnare och jämfört med att städa och hålla ordning i ett helt hus är det rätt så mysigt att plocka, organisera, tömma toan, städa, fylla vatten och fixa lite med husbilen.

Kolla på folk på campingar och ställplatser – vi står både på campingar och ställplatser när vi är ute med husbilen. Det är sällan vi är ensamma på dessa platser och ofta sitter vi ute när vi är vid husbilen. Då är det ibland svårt att undvika att lägga märke till hur andra gör och beter sig och ibland blir det roliga historier och minnen att berätta när vi kommer hem.

Sånt som vi gör under markisen, pluggar och målar.

Ha sängen med när man åker på besök – perfekt att ha huset på ryggen och en plats att dra sig tillbaka till när man hälsar på hos släkt och vänner.

Jämföra platser och värdskap – vi försöker alltid ta lite noteringar och diskutera vad som var bra och mindre bra på en plats. Ofta dyker minnen om andra platser upp och även här kan det ibland bli historier om hur man har löst saker eller hur man mötte kunderna.

Läsa mera – i vardagen hemma blir det sällan prioriterat att sätta sig ner med en bok. När vi är ute med husbilen sker det mycket oftare!

Inspiration att skriva denna lista fick jag när jag läste inlägget ”100 anledningar att bo i husbil” i bloggen ”Bo i Husbil” för ett tag sen.

Känner du igen dig i några av punkterna? Har jag missat något som du gillar med att bo eller resa i husbil? Vad är det bästa du vet med att resa med husbil? Lämna gärna en kommentar och berätta!

8 svar på ”41 anledningar till att vi älskar att resa med husbil!

 1. Anna / boihusbil.se

  Så roligt att läsa er lista! Tro att ni har med flera punkter som vi missat dessutom 🙂 Kul att ni reflekterat över det här, för visst blir allt mer påtagligt när en tar sig tid att tänka till.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Kul att du gillade listan! Svårt att sätta ord på allt och vi har säkert missat något vi också!

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   40 av 41 är inte så illa det heller!

   Svara
 2. Britt-Marie Lundgren

  Vi kan nog skriva under på varenda punkt. De vyerna vi hade från våra övernattningar och fikastopp på Lofoten hade vi aldrig kunnat få från hotell eller retaurang.
  Flexibilitet kan man väl kalla det när vi ganska noggrant planerat en resa till Normandie. I Moseldalen kollade vi väderleksrapporterna där det lovades mängder med regn och kraftiga vindar åt det hållet. Över ett glas vin och en karta ändrades resrutten till Cinque Terre, Gardasjön och Verona i norra Italien, vilka vi avnjöt i ett härligt väder.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Låter helt klart som bra exempel på när det är perfekt att resa med husbil!

   Svara
 3. Desirée travels

  Nå har jeg aldri hverken hatt husbil eller reist i husbil, men jeg kan definitivt forstå mange av gledene. Jeg kjenner igjen enkelte av de fra når jeg har feriert i seilbåt, eller i telt. Herlig! Særlig det at man er mye ute, lager mer spennende (men enkel) mat og at en får med seg fler solnedganger (og -oppganger) enn til vanlig kan jeg kjenne meg igjen i. 🙂 Herlig!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Kan tenke meg at seilbåt blir litt av det samme. Telt er også herlig, men vi har blitt litt for komfortable med åra!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.