Vår andra hobby – Geocaching

Av | 9 maj, 2019

Jag har nämnt geocaching några gånger på bloggen, och även snabbt berättat vad det går ut på.  Nu tänkte jag det var dags att berätta lite mera om denna roliga hobby som är perfekt att kombinera med husbil och resor.

Geocaching går ut på att du använder en app på telefonen eller en handhållen GPS för att leta efter gömmor som finns utplacerade lite överallt. När du hittat gömman finns där en loggbok som du ska signera och sedan loggar man elektroniskt via app eller websida att man varit där. Man kan säga att det är en sorts modern orientering och den är tillgänglig för alla som är intresserade och skaffar app eller GPS.  

Geocacher, eller cacher som vi säger, kommer i många olika storlekar och varianter.  Det finns burkar som inte är större än den yttersta leden på lillfingret och det finns gömmor stora som containrar!  Många lägger en hel del möda i att bygga riktiga konstverk eller gömmor som kräver en hel del tankeverksamhet att ta sig in i.  När vi tror vi har sett allt så stöter vi alltid på nån ny klurighet eller konstnär!  

Vi brukar skämta och säga att vi använder ”million dollar satellites to find Tupperware in the Woods.”
Geocaching kallas i bland för skattjakt, och här hittade vi en riktig skatt
Som sagt, det finns konstnärer där ute också.

Cacherna finns i princip överallt, men det måste vara minst 161 meter mellan dem.  De visar ofta upp sevärdheter, byggnader, utsiktsplatser eller platser där det har hänt nåt.  Cacherna finns ofta vid de vanliga sevärdheterna, men lika ofta på platser som inte står i guideböckerna och dit turister normalt inte går.  Nästan alltid finns det en cachebeskrivning som berättar om varför den finns där.  Det är ofta lärorikt och man får ögonen upp för sånt man inte skulle ha sett annars.  

Cacherna visar även upp fina platser i naturen eller ligger längs en vandringsslinga eller ett cykelspår.  Det finns även cacher som kräver allt från dykning till klättring om man vill ha en fysisk utmaning.  Vi brukar nöja oss med lite enkel träd- eller klippklättring och att krypa in i nån grotta om det behövs.  Med tanke på utrustning, så är en teleskopstege den största grejen som får följa med ibland.

Fin utsikt när man klättrar!
Och I bland får man krypa

Det arrangeras också en hel del event inom geocachingen.  Vi bor tyvärr i ett område där det inte finns så många aktiva geocachare, men vi åker gärna både till Gävle och Uppsala på mindre event och runt i hela Sverige på lite större event.   Det kan vara allt från pizzaevent med 10 personer där vi käkar pizza tillsammans till Sveriges största event med runt 1000 personer som letar cacher i mörkret varje höst.  

Bild från Sveriges största event där vi nattcachar i skogen

Vi passar även på att gå på event när vi är ute och reser, det vill säga vi reser i bland för att besöka event, och då speciellt de lite större eventen, som oftast i Tyskland.  Mega-event med över 500 deltagare och Giga-event med över 5000 deltagare.  Själva upplägget brukar vara ganska lika, men har ofta olika teman beroende på ort och lokaler.   Som oftast finns det en mässa där man kan köpa geocachingprylar, kläder och andra saker man inte visste att man behövde.  Det finns föreläsningar, workshops, matbodar, underhållning och diverse aktiviteter där man kan testa sina skills kopplade till geocaching och bli känt med andra geocachare.  Teman brukar ofta vara kopplat till orten man är på; vi har bland annat varit på Vikingevent i Norge, Äventyrsevent i Grimms Kassel och Bratwurstevent i Thüringen. 

Här träffar jag Signal, Geocachingens maskot på ett mega-event i Koblenz.

Utöver själva cachandet har vi också lagt ut ett gäng cacher själva och jag är en av flera volontärer som översätter apparna och hemsidan från engelska till svenska. 

Vi fyller tio år som geocachare senare i år och denna hobby har verkligen givit oss en massa roliga upplevelser! Vi har fått se många fina platser, varit på många roliga event, lärt oss en massa nytt, gjort saker vi aldrig trodde vi skulle göra i vuxen ålder och framför allt träffat otroligt många trevliga cachare där ute.  

Även om detta var kortversionen så blev det rätt så långt, men som ni kanske har förstått så är geocachingen en perfekt hobby att kombinera med att resa, uppleva och utforska världen och det är ju precis vad vi gör med vår husbil!

Har du också provat geocaching eller är du kanske redan biten?  Lämna gärna en kommentar så kanske vi kan ge varandra några tips! 

17 svar på ”Vår andra hobby – Geocaching

 1. Kors och Tvärs

  Det är ju kul, fast vi har legat av oss. Blev lite tjurig på appen i telefonen som inte visade rätt, så vi tappade sugen. Sen har vi inte riktigt kommit igång och kollat igen…..

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det kan vara lite tokigt med mobilerna ibland. Vi använder även GPS beroende på hur planerade utflykterna är. Kanske blir tid att hitta någon tillsammans i Tyskland.

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Det är ju en hobby som man kam pausa och ta upp igen när det passar!

   Svara
 2. Britt-Marie Lundgren

  Vi letade också cacher för en fem år sedan, med telefonens hjälp. Ibland gick det riktigt bra och ibland var det alldeles hopplöst. Om det berodde på oss eller telefonappen vet jag inte….
  Kanske kan det bli någon i Tyskland??

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Jag hoppas absolut det kan bli nån i Tyskland! Vi får se hur mycket tid som finns!

   Svara
 3. Maria/Magnolia Magis

  Här är två icke-mugglare till! 😉 Det går i perioder och var väl mer för några år sedan. Men vi har en på vår Wolfie…;) Det är många platser via geocash vi inte hade sett annars. Riktigt roligt!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vad trevligt! Kanskje vi får logga eran travelbug om vi ses nån gång! 😀

   Svara
 4. Yvonne Proos

  Hej! Läste ditt inlägg om att ni hade bott i husbilen i två månader och klickade in på din blogg och såg att ni geocachar.👍🏼 Jag och min man har husbil och vi geocachar, den bästa hobbyn som finns, så många fina platser vi har besökt både i Sverige och utomlands. Vi har loggat alla Sveriges regioner men vi har ca 20 st kommuner kvar att logga, alla runt Stockholm. Vi bor i Skåne. Får man fråga vilket alias du/ ni har? Jag heter Fuga53.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Trevligt att du hittat till vår blogg. Vårt nick är Team Lindatorm. Vi är inte lika aktiva som tidigare, men vi cachar gärna om det finns något i närheten av där vi parkerar husbilen. Jagar med andra ord inte så mycket för statistikens skull längre.

   Svara
 5. Anders

  Hej Reiselinda.
  Har funderat på att prova på detta men inte kommit till skott.
  Att använda mobilen verkar ju lite osäkert.
  Vilken typ av handhållen GPS kan ni rekommendera?
  Mvh Anders

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Hej, vi har haft Garmin GPS-er, men mer och mer gått över till att använda app i telefonen, så vi är inte så uppdaterade på vad som är bäst just nu. vårt tips är i alla fall att börja med telefonen och ganska tidigt köpa premium så ni får se alla cacher. Lycka till!

   Svara
   1. Anders

    Hej igen.
    Följdfråga: vilken app tycker ni man kan börja med?
    Mvh Anders

    Svara
   2. Anders Antbro

    Hej igen.
    Kan ni rekommendera någon app för iPhone.
    Mvh Anders

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

     Vi använder Geocaching appen, den officiella och tycker den är bra.

     Svara
     1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Lycka till och fråga gärna om du undrar något. 👍🏼

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.