Här är vår Bürstner Nexxo

Av | 12 april, 2020

Nu har vi haft vår nya Bürstner Nexxo T728G ”Made for Sweden” i lite drygt två veckor. Vi har pysslat om den en hel del hemma på uppfarten och varit ute på tre utflykter i närområdet för att testa hur allt fungerar. Så långt kan vi säga att vi är jättenöjda! I detta inlägg tänkte jag ta med er på en liten runda i husbilen så ni får se hur vi har det och vilka funderingar vi har på ändringar och förbättringar för att göra vårt husbilsliv ännu bättre!

PS! Det blev visst ett långt inlägg, men jag hoppas du läser helt till slutet då vi gärna vill höra hur andra husbilsåkare löst en del saker! Vi är jättetacksamma för alla inspel!

Visst är vår nya pärla snygg?

Vår första husbil var en Carado T448 som vi hade i två och ett halvt år innan vi bytte. Vi var jättenöjda och kände att vi hade träffat bra redan på vår första husbil. Trots att vi hade en modell med rätt hög lastvikt för att vara en 3,5 tons bil, så räckte det dock inte riktigt till. För att köra tyngre bil behövde jag C1- körkort, så jag anmälde mig till körkortskurs och sen började vi kolla runt lite. Trots att vi inte kände att det var bråttom, så gick det rätt så snabbt att bestämma oss. Hur det gick till med husbilsbyte och nytt körkort kan ni läsa mera om här.

Vitala mått

Vår Bürstner är en 2016-modell som gått lite över 2000 mil. Den har totalvikt på 4250 kilo och är 7,49 meter lång och 2,75 meter hög. Lite tyngre och lite lägre, men lika lång som Caradon. Enligt registreringsbeviset är den gul, men jag tycker färgen går lite mera åt det gröna hållet och jag tycker så klart den är jättefin!

Utsidan

På höger sida finns lucka för toakassetten. Jag vet att en del inte gillar att ha den på samma sida som man sitter, men det tycker inte vi är något problem. Det är ju inte så att vi tömmer toaletten samtidigt som vi sitter ute och käkar, och dessutom så är det ju förslutet. Någon lukt tycker inte vi att vi känner. I förra husbilen hade vi plats med ett paket engångshandskar tillsammans med toakassetten, men det har vi inte plats med här.

Längre bak har vi lucka för två gasolflaskor som står innanför varandra. Att kunna ha med två gasolflaskor var en av anledningarna att vi ville ha mera lastvikt. Extra gasolflaska var bland det första vi köpte efter att vi hämtat husbilen. Vi kan ha båda flaskorna inkopplade samtidigt, men måste ut och manuellt byta mellan flaskorna. Det är möjligt att vi uppgraderar detta till ett system som byter automatisk mellan flaskorna längre fram. I förra husbilen hade vi bara en gasolflaska på grund av viktbegränsning, men där var platserna för flaskorna bredvid varandra. VI har inte sett någon nackdel med den ena eller andra lösningen än.

Längst bak har vi ett stort härligt garage med stora luckor på båda sidor om husbilen. I garaget finns ett par hyllor och lite krokar för lastsäkring. Det är aningen mindre än i Caradon, men inga problem att få plats med det vi behöver. Här ser vi för oss att göra i ordning någon form av cykelstativ så vi kan ha elcyklarna som vi tänker köpa inne i husbilen. Vi ser gärna att det är med någon typ av lösning som hjälper till att ta cyklarna ut och in av garaget också. Kanske har du förslag på en bra lösning? Uppgradering till elcyklar som ju är tyngre än vanliga cyklar var ytterligare en anledning till att vi behövde mera lastvikt. Kvarstår att hitta elcyklar dock.

Stort, fint, men än så länge inte så välorganiserad garage!

Bak på bilen sitter ett bra cykelställ, men detta tänker vi skruva bort då planen är att ha cyklarna i garaget.

På vänster sida om bilen finns en mindre lucka med åtkomst till vattentanken, elkontakt och några ventiler. Det innebär att vi har elkontakten på motsatt sida av tidigare, men då vi så långt bara stått fritt, så har jag ingen åsikt om det är bra eller dåligt än. Att påfyllningen till vattentanken sitter inne i luckan innebär att det inte blir spill och fula ränder på sidan av bilen så som det blev tidigare. Jag har dock inte riktigt kommit underfund med hur man har kunnat placera luckan för påfyllning av tanken på sidan av tanken, så att man inte kan fylla den helt full utan att det rinner över. Vi ska undersöka om det finns något annat lock med en mindre öppning högre upp eller eventuellt möjlighet att koppla på vattenslangen så att det går i några liter till.

Uppe på taket sitter TV-antenn och solcell. Solcellen var den tredje stora anledningen att vi ville ha mera lastvikt och så långt är vi mycket nöjda med funktionen. Vi kommer fortsätta utvärdera hur den räcker till över flera dagar och i sämre väder än det vi haft. TV hade vi inte i förra husbilen och det finns endast fäste för TV i denna husbilen, så TV-antennen kommer vi inte få användning för. Vi kollar på våra datorer om det är något program vi vill se. Vi kör endast streamingkanaler även hemma, så vi kan välja själv när och om vi vill se något.

Annars är vi nöjda med att det följde med ett bra vintertäcke som vi har testat under kyliga vårkvällar och nätter. Det är lätt att lägga på och isolerar bra. Om någon är intresserad av invändiga thermomattor med sugpropp så har vi en uppsättning över.

Varmt och skönt med täcke!

Välkommen in

Hallen

Vi har en härligt bred ingångsdörr och innanför dörren ett litet trappsteg innan vi är inne. Jag måste säga att jag gillar detta bättre än det elektriska fotsteget som man alltid glömde att ta in. Även om vi aldrig hade problem med det, så ser jag dessutom för mig att både elektronik och mekanik kan kärva på dessa fotsteg. På Caradon blev listen för insektsdörren en liten tröskel som både samlade skit och gjorde det obehagligt att sitta i dörröppningen. I Bürstnern ser jag framemot trevliga, behagliga morgonstunder i dörröppningen.

I hallen finns det krokar att hänga varsin jacka på och en spegel så man kan kolla hur man ser ut innan man lämnar husbilen. Under soffan till höger om dörren, så finns ett litet fack med plats till ett par skor eller diverse småsaker som kan vara bra att ha nära till hands. Just nu har vi skor där, men jag tror det kan komma att ändra sig. Till skillnad från Caradon sitter papperskorgen på ytterdörren och inte i ett köksskåp. Nu gillar jag inte själva papperskorgen i sig, men tror att jag gillar placeringen bättre. Får se om vi hittar någon annan modell att byta till längre fram. Vi har åtminstone hittat den ”hemliga” extrautrustningen i locket på papperskorgen. Jag har hört att det har tagit lång tid för många. Har du koll på vad som finns i locket på din papperskorg?

Hallen.

Vardagsrummet

Till höger när man kommer in finns vardagsrummet. Där har vi ett stort härligt bord och en skön soffgrupp. Ovanför förarhyttdelen finns en hylla som är praktisk för småsaker som behöver vara lättillgängliga. Över sofforna finns förvaringsskåp med gott om plats. En liten fundering dock på hur dom tänkte när dom byggde ”vägbulor” mitt i hyllorna. Jag antar att det ligger elkablar eller liknande där, men varför har man inte dragit det längs kanten på hyllorna?

Hur tänkte man här?

Det är elektrisk golvvärme i husbilen, men under sittgruppen är det upphöjt, dubbelt golv, så om det finns golvvärme där, så märks det inte. Nu som det fortfarande är lite kyligt ute så har vi lagt en badrumsmatta under bordet. Längre fram fixar vi troligen en bättre matta där.

Det är skönare och finare soffgrupp i denna husbilen än den förra i övrig ingen större skillnad.

Skön, mysig sittgrupp! Maskoten Fritz är så klart med!

Köket

Köket är ett vinkelkök med kylskåpet på motsatt sida. I köket finns en spis med tre lågor i rad och en liten disko som tyvärr blev för liten för våra stora fyrkantiga middagstallrikar. Det finns tre stora lådor och skåp både ovanför bänken och ovanför kylskåpet. Det finns även ett skåp med hylla som kan dras ut för bra utnyttjande av platsen. Vi har flyttat in alla saker och lite torrmat som alltid är med, men det är fortfarande gott om plats.

I kylskåpet finns ett litet frysfack. I Caradon hade vi separat frys, och gillade det, men vi tror inte det kommer bli något problem. Jag glömde nästan att berätta att lådorna har ”soft close” funktion, det har vi inte ens i köket i huset!

Gott om förvaring i köket

Badrummet

Badrummet har toalett och handfat på passagerarsidans av husbilen och duschen på förarsidan. Dörren in till toaletten kan även användas för att stänga av mellan köket och bakre del av husbilen. Duschen har duschdörrar och mot sovrummet finns det draperi man kan dra för. I den förra husbilen hade vi dusch och toa i samma rum på ena sidan av husbilen och var nöjda med det. Nu har vi ännu större plats både för att röra oss och för förvaring och klagar fortfarande inte! Hur man ska få något att stå kvar i skåpet i duschen när man öppnar det måste jag fundera lite vidare på dock!

Vi har bra tryck på vattnet annars i husbilen, men i duschen är det lite sämre, så vi funderar på att byta duschhuvud och eventuellt byta till en lite kortare slang, så får vi se om vi kan få ordentlig fart på den. Den är fullt användbar, men vi ser potential här!

Dusch och toa på var sin sida
Gott om plats på toa!

Sovrummet

I sovrummet har vi höga långbäddar. Det hade vi även i förra husbilen och det fungerar perfekt för oss. Vi sover bättre på detta vis. Vi behöver inte störa varandra om vi behöver upp på natten eller som vi går upp vid olika tider. Vill vi ligga intill varandra så går det alldeles utmärkt också! TIll skillnad från Caradon har vi här möjlighet att höja sängen i huvudändan. Sängarna är lite smalare, så vi behöver skaffa nya bäddmadrasser. De gamla blir liggande ovanpå ventilationen där värmen kommer in längs väggarna. Madrasserna i sig är sköna, så det får funka utan bäddmadrasser tills vi hittat några i rätt storlek.

De höga långbäddarna skapar dessutom gott om förvaringsutrymme både i garaget och inne i bilen. Inne i bilen kan vi höja fotändan på sängarna för bra åtkomst i förvaringsutrymmena och åtminstone på ena sidan är det bättre lösning med hyllor för förvaringen än det var i Caradon. Det är lite lägre från sängen till taket och i vår nya husbil kan vi inte sitta upprätt i sängen så som vi kunde i den förra. Detta är troligen anledningen till att det inte finns några hyllor på långsidorna över fönstren också. På dessa hyllor hadde vi det mesta av våra kläder i Caradon. I Bürstnern är skåpen över sängarna aningen större än i Caradon, förvaringen under sängen är bättre och det finns en smal garderob mellan duschen och sängen på förarsidan av husbilen, så det är bra kompenserat för att hyllorna inte finns!

Fint sovrum med gott om förvaring under sängarna

Ström

Tillräckligt med lastvikt för att montera solceller var som sagt en av huvudanledningarna till husbilsbytet. Vi hittade till och med en husbil där detta var färdig installerat! Vi ville ha möjlighet att stå lite mera fritt och även slippa betala för ström varje gång på ställen där det kostar extra. I Tyskland till exempel betalar man ofta strömmen i en stolpe och beroende på pris, så slutar det efter vår erfarenhet ofta på 3-7 euro per dygn. Visst blir gasolförbrukningen något högre, men kostnadsmässigt så finns det lite att spara.

Det finns gott om 230V-uttag på olika platser i bilen, så när vi står på ström kan vi ladda och använda prylar i alla rum. Uttag att använda när vi inte står på ström var det däremot lite sämre med. Vi har hittat ett USB-uttag inne i ett skåp, så allt som kan laddas med USB går att ladda där. Vi har även hittat ett 12V-uttag för TV bakom det samma skåpet. Vi kommer inte att ha någon TV och vi har inga kablar med kontakt att använda där. Vi ska kolla om det finns kablar till våra datorer som skulle kunna funka där.

Ovanför sittgruppen och vid sängarna finns det strömskenor med spotlights och vi har köpt ett USB-uttag som går att sätta i och flytta mellan dessa strömskenor, så nu har vi ett extra mobilt USB-uttag. Eventuellt kommer vi skaffa ett par till längre fram. Vi ville se hur det fungerade först.

Mobilt USB-uttag i strömskenan

Solcellerna i husbilen är kopplade direkt till batterierna och det finns endast en display som visar hur mycket laddning som finns på batterierna. Vi har till exempel ingen koll på hur mycket det laddar i olika väder eller på olika tider av dagen. Vi vet inte hur nödvändigt det är heller. Så långt har vi som längst varit borta två nätter och haft rätt så soligt på dagtid, och då har solcellerna klarat av våra behov galant.

Det som kvarstår att lösa som vi kommit på så långt är möjlighet att ladda våra datorer och möjlighet att använda hårfön. Har vi missat något? Vi har sett att det finns inverter som man kan använda för att skapa 230V från batterierna. Vi har även sett att det finns andra lösningar där man kan ladda ett externt batteri/powerbank med ström eller via solcellerna och sen använda för just detta. Hur har ni löst detta? Vore intressant med lite erfarenheter.

Säkerhet

Vi har gaslarm, brandvarnare, brandfilt, brandsläckare, varningstriangel, reflexvästar med mera, men funderar nu på hur vi ska göra för att säkra mot inbrott, larm, säker förvaring av prylar i husbilen etc. Vi har börjat med att köpa ”Prick Stop”. Det är en plåt som man sätter in i förardörren så att det inte ska vara möjligt att bryta sig in på det ”vanliga, enkla” sättet att sticka in en skruvmejsel för att låsa upp dörrarna. Det går ju dock fortfarande att krossa ett fönster… Och sen är det bodelsdörren. Hur har ni löst detta? Har ni extra lås eller larm på dörrar och fönster?

Sen funderar vi på att sätta in ett värdeskåp på ett smart ställe i husbilen så att vissa värdesaker ska bli svårare att komma åt. Men vilka saker ska vi satsa på att få plats med? Pass, lite pengar och ett extra bankkort? Eller ska vi även se till att vi får plats med datorer och kamerautrustning? Återigen så tar vi gärna emot tips! Vi samlar för tillfället in förslag och hoppas vi kan hitta en bra helhetslösning!

Och till sist så har vi sett att det finns olika spårningslösningar som gör det möjligt att återfinna husbilen om det skulle vara så illa att någon sticker i väg med den. Här är vi inte alls så insatta än, men det är också något vi kommer titta på och hoppas att vi löser innan något händer! – Ta i trä.

Internet

Vi delar för det mesta internet från våra telefoner, och använder i bland wifi när det finns. Vi funderar på om vi ska hitta en lösning med router för att eventuellt få bättre signaler och slippa använda telefonerna. Här funkar vårt sett helt utmärkt, så detta är endast på tankestadiet, men bra tips tar vi gärna emot.

Slutsats

Det är kanske lite tidigt att säga något efter 16 dagar, men så långt är vi jättenöjda med husbilen. Vi har fått den extra lastvikten vi behöver och har redan extra gasolflaska och solceller på plats. Layouten i husbilen är mycket lik den förra och där träffade vi ju rätt direkt! Lite högre standard på inredningen i den nya husbilen blev en extra bonus!

Vi har några saker kvar att lösa. Dessa började vi diskutera redan med den förra husbilen, men har inte kommit till skott än. Hoppas på lite tips från er som kan hjälpa oss vidare! Detta är inga saker som kommer stoppa oss från att åka, men vi hoppas fixa det eftersom under året.

Säsongen har fått en liten annorlunda start med tanke på Corona och råd om att inte resa utanför sin egen region, så vi fortsätter utforska närområdet ett tag till och hoppas få möjlighet till lite längre resor, åtminstone inom Sveriges gränser, lite längre fram!

Vi älskar husbilslivet!

Kom gärna bort och säg hej om ni ser oss där ute!

14 svar på ”Här är vår Bürstner Nexxo

 1. Anna / boihusbil.se

  Grattis igen till nya bilen! Roligt att se och läsa att ni är så nöjda. Vi har larm och har aldrig fått påhälsning eller påverkan på FrankieBoy – nu uppe i närmare 750 nätter i bilen. Sen spelar det säkert roll var en ställer sig oxå.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack igen! Har inte haft påhälsning tidigare vi heller, men tänker att lite förebyggande kan vara bra i alla fall!

   Svara
 2. Berit Strid

  Wow läst hela & det Är en del!
  Första luckan höger vid utg har vi extremt många SOS saker vid olyckshändelse, alltid öppet vid färd.. Annars även inne i hb:n
  Sedan kommer toaletten som vi har på samma sida som ni & inget som stör oss.
  Sedan har vi jättestort genomgående garage, uppåt öppnande lucka gott m plats även när cyklar står på plats. (
  Borttagning cykelställ? ( då måste hålen tätas!)

  Vä sidan har vi elkablar & kopplingsdosor ( vid fukt) handskar. Nästa finns lilla bordet, gummi klubba bla. Sedan släde m plats för 2 gasolflaskor, ett måste, vi har automatkoppling ganska skönt faktiskt.

  Vi har som ?? tyskar tycker om, stor tvärrbädd med olika lampor även m USB
  På vä sida ingång klädhängare m ganska stor spegel, sedan stor kyl m separat frysfack en viktig punkt. Därefter ligger vårt badrum/ dusch, funkar perfekt bra utrymme.
  snett över bredvid bäddbar sittgrupp, 3 lågig spis m 2 olika diskhoar.
  Nedanför 2 stora djupa lådor med som i alla utrymmen antiglidmatta, med bestickfack. Till höger, nedanför själva fritt utrymme finns 5 bra djupa.
  Innan köket har vi stor garderob m olika hyllfack jag fixat. Hängande & liggande, samt plats längst ned för t- shirts & diverse, liggande i små korgar/ strumpor. Ja vi har ett bra gömt kassaskåp där allt läggs in under ej användadet.

  I de stora lådorna samma som toalett & garderob har jag touchlampa m batteri, skönt typ på natten.
  Har nästan allt i vår hb som man har i hemmet.
  Kolla i badrumsskåpet! Vi har under hand fatet 2 skåp samt stora skåp även ovan toaletten m speglar.
  Till höger vid ingång min sittplats m fönster, härligt. Vad vi inte tycker om är det förbaskade ytter dörr med fönstret, knackar det på får man väl öppna.
  Ordning & reda är vad som gäller, skönt med 5 luckor ovanför runt förarplatsen. Varningsvästar ska ligga ovanför föraren, sedan är det kartböcker olika tidningar.
  Framme i kupen har vi jalusin gardiner, vid solsken ett svart tunt genomskinligt skydd från Holland. Ingen insyn mer än när lamporna är tända. Även ett bra komplement från markis kanten för skydd från solen.
  Mycket att tänka på som kan behövas men ej är livsviktigt.
  Vad har ni för lastvikt på 4.250 ?. Tänk att allt tillkommer efteråt typ solceller, vtn, diesel, personer & all utrustning & 2 personer!
  Sticker iväg snabbt ??
  Kör nu försiktigt med er 1/2 nya oliv färgade Bürstner

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Wow, tack för ett långt svar. Ni verkar har bra lösningar på mycket!
   Vad har ni för storlek på kassaskåpet?
   Cykelstället sitter fast i fästen som är vattentätade mot bilen, så vi det behöver inte tätas något när vi tar av det från fästet. Sparar lite längd på det!
   Lastvikten är rundt 1000 kg och det är mer än tillräckligt. Vi hade lite till godo på förra bilen också och då hade vi 600 kg lastvikt. Vi försöker också ha allt vi behöver i husbilen så vi slipper flytta in och ut så mycket saker.

   Svara
 3. Mette Støtterud

  Wow så fin den er!! Takk for omvisningen ! Håper vi kan treffes på tur når verden har blitt normal igjen.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, ikke sant!! vi må helt klart få til en treff når verden blir normal igjen!

   Svara
 4. HUSBILSRESOR & ÄVENTYR

  Vi önskar er många härliga resor med nya bilen. Det verkar som om många kommer göra som oss i sommar, alltså resa mer i Sverige. Trevlig beskrivning av er husbil och hur ni tänker kring olika lösningar som man undrar över hur tillverkaren tänk.

  Vi på HUSBILSRESOR & ÄVENTYR önskar er en fin fortsättning på våren.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack så jättemycket! Vi reser gärna i Norge och Sverige, så vi får se hur läget ser ut när det är dags för semester! Tills dess fortsätter vi utforska vårt närområde. Vi har kollat på mååååånga husbilar och i nästan alla hittar vi konstiga saker. Bula mitt i hyllorna är nog det sämsta i vår nya, så det är trots allt inte så illa!

   Svara
 5. Marita

  Hej!
  Vi har en Ixxeo IT 728 G som vi hämtade 27/2.
  Innan hade vi en Laika Ecovip 109. Vi bytte för vi är ute och åker även på vintern och ville ha lite mer plats inne i bilen.
  Innanför dörren till höger har vi gjort skjutdörrar för att slippa ta bort dynorna för att kunna komma åt. Där har vi nu skor och lite annat som vi vill komma åt lätt. Min man som gjorde det ihop med våran son använde dom lösa skivorna man kan ha vid fönstren vid de höga långbäddarna.
  Vad jag kan se på dina bilder är våra husbilar ganska lika i planlösningen förutom att vi har toa och dusch i ett som också är på passagerarsidan vilket vi inte heller har ont av.
  Vi har varit ute 9 nätter och känner oss nöjda så här långt.
  Hoppas vi ses någon gång i sommar.
  Ps: min man har gjort lite egna lösningar i garaget men kan inte lägga någon bild här så jag gör det i ditt inlägg fbinlägg.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack för informativ kommentar! Ska kolla på bilderna också. Vi har bodelsbatterierna under soffan till höger, så där finns det ingen plats för annat. Garaget ska vi inreda mera när vi köpt elcyklar så vi vet hur mycket plats som går åt till det! Hoppas vi ses så vi kan utväxla lite smarta lösningar!

   Svara
 6. Peter Löfgren

  Grattis till den nya fina bilen.
  Du skriver att ni inte har några kontakter som passar till 12V-uttaget som är gjort för TV:n. Det är ett standard 12mm-uttag (som egentligen är en mycket bättre konstruktion är de gamla cigguttagen. Det finns adaptrar från 12mm till cigguttag. Stick i ett sådant och sen kan ni t.ex. ansluta valfri 12V USB-adapter eller 12V-laddare till laptopen om ni har sådan. Det är mycket effektivare att ladda laptopen från 12V än att gå omvägen via converter. Inte alls så stora värmeförluster då.

  Själv har jag (eller rättare sagt verkstadsgrabbarna på Husvagnscenter i Valbo) monterat solpanel på min bil för en vecka sen, så i sommar ska jag förhoppningsvis klara mig utan att ladda upp med 230V ibland.
  Största strömförbrukaren är fläkten i Truma-pannan. Ifjol fick jag klara mig utan värme en natt uppe i Åre efter att fricampat 3 nätter och inte kört särskilt långt däremellan. Upptäckte inför fjärde natten att batterinivån var låg, så det blev på med underställ och två extra filtar. Det gick bra det också, men inte så skönt att kliva upp på morgonen med bara 10 grader i bilen.
  //Peter

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack för lång och informativ kommentar! Vitrics jättebra med nya husbilen och tycker det är trevligt att pyssla med att få de sista detaljerna på plats. Bara man har en säng och tack över huvudet så brukar det mesta kunna lösa sig! Vi är jätteglada över att ha solceller, skönt att vara lite mera oberoende. Hoppas det blir lika bra för dig! Kanske vi ses längs vägarna eller på nåt event i sommar!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.