Premiärtur i Coronatider

Av | 29 mars, 2020

Förra helgen kunde vi äntligen hämta hem vår nya (för oss) husbil, och efter att ha flyttat in grejer och klappat på den på uppfarten under en vecka, blev det äntligen dags för premiärtur. Vi valde en fin plats endast 15 minuter hemifrån som vi besökt några gånger med personbilen. En perfekt plats för att testa att allt fungerar som det ska, boa in oss och samtidigt undvika att träffa andra.

Kallerö

Kallerö är ett av Upplandsstiftelsens så kallade Smultronställen och ligger vid naturreservatet Kallriga vid Upplandskusten. Det är en liten, gammal hamn och tidigare har det också varit naturcamping här. Nu är det ett populärt fricampingställe och så här på en lördag i slutet av mars var det sju husbilar som övernattade där. Vi tog en fin plats vid vattnet. Det var fina vyer, men vi stod med sidan mot de isande kalla vindarna från norr, så det gungade rejält till och från.

Vi åkte dit på lördag efter frukost och hem igen vid lunchtid på söndag. Vi höll oss för det mesta i husbilen, men promenerade även lite i närområdet. Trots de kalla vindarna var det trevligt att se lite grönt på träden och några vårblommor här och där.

Här stod vi fint och gungade i vinden!
Fint i området runt Kallerö
Vi hittade även lite vår!

Test av husbilen

Huvudanledningen till att vi bytte husbil var att vi ville ha mera lastvikt så att vi kunde installera solceller, ha med två gasolflaskor och byta upp oss till elcyklar. Nu hittade vi en husbil som redan hade solceller, så den punkten kunde vi pricka av direkt. Vi har redan skaffat en extra gasolflaska också, så nu kvarstår bara elcyklarna, men det får vi ta senare.

Solceller ville vi ha för att ha bättre förutsättningar för att fricampa, så då passade ju bra att börja säsongen med ett dygn med just det. I husbilen finns en mätare som visar hur mycket laddning det är på de två bodelsbatterierna. I övrigt finns ingen display eller liknande som till exempel visar hur mycket det laddar. Den ström vi använde var till värmens cirkulationspump, vattenpumpen och lite belysning. Helt fram till fem minuter innan vi skulle åka hem trodde vi inte att det fanns nåt USB-uttag för laddning av telefoner och liknande så det får vi testa nästa gång… Pilen som visar nivån på batteriladdningen rörde sig lite neråt under kvällen. På dag två maxade pilen igen efter en solig morgon, detta trots låg sol. För en natt i relativt bra väder fungerade med andra ord solcellen bra. Vi behöver dock se över vilka lösningar som finns för att kunna ladda våra datorer och eventuellt kunna använda en hårtork i bland. Hur gör du? Vi kommer så klart att testa under lite längre tid också och se om den solcellspanelen vi har räcker till kapacitetsmässigt.

I övrigt så bakade Pär en mycket god äppelkaka i omniaugnen. Vi värmde även mat och kokade vatten, så spisen fungerade som den skulle. Vi fick varmt och skönt utan problem. Vi testade vintertäcket som följde med och det isolerade helt klart från de kalla vindarna. Vi försökte hitta plats till våra saker. Inte alla skåp och förvaringsytor är lika som i den förra husbilen så vi behöver tänka om lite. En del är självklart och sen har vi några idéer vi ska jobba vidare med. Vi försökte lära oss vart alla strömbrytare sitter. Vi sov lika bra som i den förra husbilen, det vill säga bättre än i sängen hemma. Jag tog en morgondusch och förutom att duschdörrarna öppnades lite väl lätt om man kom åt dom så var det en skön dusch! Sittgruppen är skön och det är så härligt att tänka på alla fina vyer vi ska få därifrån framöver!

Fin vy när husbilen framför hade åkt
God äppelkaka i omniaugnen

Som ni förstår så var det ett lyckat test. Lite fix och trix kvar tills vi hittat rätt med vart vi ska ha våra saker. Och det blev en liten lista med saker som vi glömt ta med som vi ska fylla på med inför nästa resa. Men i stort sett så måste vi säga att vi är jättenöjda med vårt husbilsbyte. Trots att vi aldrig var missnöjda med den förra husbilen, så måste vi säga att vi är rätt så nöjda med att ha fått en hel del smarta lösningar som vi inte visste vi behövde på köpet! Men mera om dessa lösningar i ett annat inlägg!

Också lite Corona

Det blev en rekordtidig säsongstart för vår del och nu hoppas vi att säsongen inte kommer påverkas alltför mycket av coronaviruset. Många länder i Europa har ju mycket strängare regler än Sverige och där får man inte ens åka husbil just nu. Hälsan är så klart det viktigaste både för vår egen del och vi vill inte heller vara med att bidra till någon spridning, så vi kommer respektera de regler och riktlinjer som kommer från myndigheterna.

Så som vi tolkar det just nu så finns det inget förbud mot att resa, men man ska undvika onödiga resor och då speciellt till områden där det finns mycket folk. Detta både för att undvika att sprida smittan till andra delar av landet och för att undvika att behöva söka vård i ett ansträngd område. Då vi inte vet om vi bär på smittan så kommer vi att hålla oss till resor relativt nära hemmet ett tag framöver. Vi kommer även att välja platser där vi vet att vi kommer kunna vara för oss själva och se till att vi har med oss det vi behöver hemifrån. Sen får vi se hur allt utvecklar sig och justera enligt de riktlinjer som kommer.

Har ni tagit fram era husbilar från vinterförvaringen än? Och hur kommer ni att anpassa erat resande framöver?

Ser ni våren?

8 svar på ”Premiärtur i Coronatider

 1. Mette Støtterud

  Flott skrevet og fine bilder ! Så bra at dere er fornøyd med nye bilen !

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Takk! ??. Vi er veldig fornøyde så langt!

   Svara
 2. bmlarsreseblogg

  Vilket fint ställe ni valde för er premiärtur!
  Vi blir så sugna på att hämta hem vår husbil nu, men vi tänkte ev. vänta en vecka till, tills våra 14 dagar i karantän har passerat.
  Nu blir vi så sugna på att komma ut, inte behöver man åka så långt i dessa Coronatider!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det är fint där! Kan bli flera turer dit! Bra att ni satt er i karantän, men enligt folkhälsomyndigheten så behöver man inte det om man är symptomfri… förstår att ni längtar!

   Svara
   1. bmlarsreseblogg

    Vi är väl i princip symptomfria men efter att ha vistats på flygplatser och i flygplan känns det bra att inte vara ihop med folk under ett par veckor.
    Sedan blir det väl normal försiktighet.

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

     Ja, lite forsiktighet skadar inte!

     Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Kul att du gillade inlägger! ??

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.