Återblick på April

Av | 2 maj, 2020

Trots att allt inte är som det brukar vara, så har april varit en bra månad.  Vi drar vårt strå till stacken genom att undvika att träffa folk så mycket det går samt att jag för det mesta jobbar hemifrån. För att få någon sorts omväxling från isolationen i vardagen samt komma ut och röra på oss, har vi tolkat rådet om att inte resa om det inte är nödvändigt som att det är ok att göra utflykter i regionen. 

Tack vara att vi tidigare gjort många utflykter i vårt närområde för att leta efter geocachar, är det ingen överraskning att vi har en massa härliga smultronställen runt knuten. Och i dessa tider känns det helt rätt att fortsätta bekanta oss med dessa ställen tillsammans med husbilen. Norra Roslagen och Hållnäshalvön är det som fått besök så långt. Alla platser finns med i de vanliga ställplatsapparna, så här nedan blir det bara lite berättelser om våra besök och intryck av platserna.

Kallerö

Efter vår premiärtur i slutet av mars har vi återvänt till Kallerö två gånger under april.  Det är ett populärt och trevligt ställe att fricampa på.  Lite väl populärt tyckte vi faktiskt i påskas, men då hade vi hittat en bra plats som trots allt gav oss lite utrymme.

Vi har tagit det lugnt när vi har varit där, bekantat oss med husbilen, njutit av utsikten över vattnet och strosat runt i Kallriga Naturreservat.  Det tar endast femton minuter för oss att åka dit, så det kommer nog bli flera besök där under försommaren.

Vid hamnen i Kallerö
Fynd på promenad i Kallriga Naturreservat.

Gudinge

När jag sitter och skriver detta så är vi i Gudinge för andra gång i vår.   Gudinge är en mysig liten hamn på Hållnäshalvön.  Här finns det en ställplats som drivs av den lokala Fiskehamnsföreningen som kommer och knackar på när det är dags att betala. Även här handlar det om att njuta utsikten över Östersjön, ta det lugnt och bara vara. Det finns en fin promenadrunda på ett par kilometer och även ett par fina stränder.  April är dock fel årstid för att bada dock, men om sommaren är det säkert full aktivitet där! Nån kilometer bort tror vi det finns möjlighet att köpa fisk, vi har sett skylten och läst om det i ställplatsappen, men inte testat.  

Mysigt i solen i Gudinge
Fin miljö i Gudinge
Solnedgång i Gudinge

Fagerviken

Temat med hamn fortsätter.  Fagerviken är ännu en liten hamn som vi övernattat vid under april.  Där är det fricamping på bryggan som gäller och då vi endast hade sällskap av en husvagn när vi var där, så ställde vi oss upp längs bryggkanten.  Vi kände till Fagerviken sen tidigare på grund av Kalles Fisk som har försäljning där och det var en av anledningarna till valet att åka dit.  Vi åkte dit på en fredag kväll, strosade runt lite i området, åt lite gott och myste i husbilen på fredagen.  På lördagen väntade vi in öppettiderna och köpte med oss lite rökta räkor, rökt lax och goda såser och åkte vidare.   

Längs bryggan i Fagerviken
Fritz är glad över vyerna i Fagerviken.

Ängskärs Brygga

Efter besöket i Fagerviken åkte vi till Ängskärs Brygga.  Ytterligare en liten båthamn vid Hållnäskusten.  Där stod det fortfarande båtar på en del av ställplatserna, men det var endast en annan husbil där, så det fanns gott om plats till oss i alla fall.  Den andra husbilen åkte en stund efter att vi kom, så vi blev faktiskt ensamma över natten. När båtarna kommer i vattnet, restaurangen öppnar och det blir lite varmare i vädret kan vi tänka oss att det blir mycket högre aktivitet här!

Trots dålig väderprognos kunde vi sitta ute och njuta i solen rätt länge efter ankomst. Lite senare tog vi en promenad på en runda som heter ”Udden runt”. Det står skyltar precis innan man anländer till hamnen. Den gick delvis en bit in i skogen, så vi gjorde de avstickare vi kunde ut till vattnet för att se lite vyer.  Avstickaren till «Båken» var dessutom skyltat och där var det nog bäst utsikt av alla ställen. 

Efter en härlig dag med sol och promenad var det dags att njuta av den goda maten från Kalles Fisk.

Restaurangen Kolhuset vid Ängskärs Brygga
Båken, ett fyrliknande landmärke utan ljus.
Vi tröttnar aldrig på solnedgångar och att ha denna precis framför husbilen var toppen!
Mmmmm, god mat från Fagerviken, intagen vid Ängskärs Brygga.

Fyra härliga ställen där det är enkelt att sänka axlarna och bara vara. Alla ställen kommer vi troligen att återkomma till, men Gudinge och Kallerö är nog favoriterna. Ängskärs Brygga är lite i dyraste laget tycker vi. Fagerviken är inte lika mysigt som de andra platserna, men hit kommer vi återkomma för att köpa fisk. Vi har dock en lista med flera ställen och räknar med att fortsätta utforska närområdet även under maj.

Hur gör ni i dagens läge? Utforskar ni också i erat närområde? Stannar ni hemma? Eller åker ni som vanligt?

4 svar på ”Återblick på April

 1. Eva

  Härligt med lite tips längs en kust som för oss är rätt outforskad. ??

  Faktum är att vi campar ungefär som vanligt. Den här årstiden, med bara lördagen som helledig (söndagen måste man ju åka hem) blir sträckorna inte så långa. Max 3 timmar hemifrån. Vi har resonerat oss fram till att så länge vi är friska och båda kan köra utgör vi inte något större hot för vården (vi tillhör dessutom ett av landets hårdast drabbade sjukhus så de är nog bara glada om vi bryter benen i nån annan kommun. ?).
  Vi undviker att frottera oss med okända, och de som är kända måste givetvis vara friska.

  Det finns så otroligt mycket negativt med skitviruset, men en positiv sak är att jag har massor av pengar kvar på lönen vid månadsskiftet. Så gott som all slentrianshopping är nedlagd då vi just nu inte stannar till och kollar in butiker och köpcentrum på våra turer. ??

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Haha, ja det handlar ju om att sjukvården ska klara av det! Slentrianshopping har aldrig varit våran gren, men efter att vi fick nya husbilen och hade behov av lite prylar har vi kommit på att det går att webbshoppa…

   Svara
 2. bmlarsreseblogg

  Vi håller oss också inom vår region (VG-regionen är ju ganska stor) så nästa helg har vi tänkt oss utåt västkusten. Nu på försäsong brukar det vara ganska folktomt och så är det nog i år också. Annars har vi mest åkt på dagsutflykter och än lider vi ingen brist på besöksmål.
  Er kuststräcka är än så länge en vit fläck på vår karta men ställena ser fantastiska ut.
  Skönt för dig att få långledig helger i maj!
  Ha det så bra.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vill också besöka Västkusten utanför säsong, men det får vänta till nåt annat år! Ni är välkomna att besöka vår fina kust när detta är över. ???

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.