Hur bör en ställplats vara?

Av | 6 maj, 2020

Ja, hur bör en ställplats vara? Det är en fråga som ofta diskuteras i diverse grupper och forum jag är med i. Som oftast har det blivit rätt långa diskussioner innan jag kommit dit, så jag brukar inte ”lägga mig i”. I stället har jag samlat en del av de vanliga påståendena nedan och tänker kommentera med mina tankar här i min egen kanal! I ett senare inlägg kommer jag berätta hur jag tycker en bra ställplats ska vara!

Det var bättre förr…

Vi är inne på vår fjärde sommar med husbil, så vi har inte så bra koll på förr i tiden, men jag har förstått att detta både handlar om att ställplatserna var enklare och att det var färre som åkte husbil då. Jag kan hålla med om att vi är många som är ute och åker ibland och att det kan vara svårt att inte planera, så som man troligen kunde förr i tiden.

Att det har blivit så många husbilsåkare är troligen en del av anledningen till att ställplatserna utvecklas och inte ser ut så som dom gjorde förr. Skillnaden mellan camping och ställplats börjar suddas ut. Världen förändras, våra beteendemönster förändras och verksamheterna utvecklar sig i takt med det detta.

Jag tror inte man blir gladare av att hålla fast vid en tid som inte finns längre. I stället får man hitta sitt sätt under de förutsättningar som finns. Man behöver inte välja ställplatsen som kostar över 300 kr och har all service inkluderat om man inte gillar priset eller tycker att man har det man behöver i bilen. Jag tycker inte heller man behöver klaga på hur platsen drivs, för om den överlever på marknaden så finns det tydligen tillräckligt med efterfrågan.

En enkel grusparkering

Ställplatser ska vara gratis

Gratis är gott! Visst är det trevligt att kunna spara några kronor när man är ute och reser. Och de flesta av oss har ju det vi behöver med oss, så varför betala? Personligen ser jag inga problem med att en plats där någon gjort en insats för att vi ska kunna stå kostar en liten slant. Inget är underhållsfritt. Det kostar ju även att parkera med personbil i många städer. Senast jag var till Stockholm och stod i ett parkeringshus över dagen gick det på över 400 kr….

Det är för dyrt

Som nämnt ovan, så är det klart att billigt och gratis är bra, men detta är inget jag förväntar. Tycker vi att en plats är för dyr i förhållande till vad vi är ute efter, så åker vi sannolikt inte dit. Eventuellt blir det bara en kort vistelse om valmöjligheter inte finns.

Ställplats är bara för en övernattning

Det kan vara irriterande ibland att det är låg omsättning på platserna på populära ställplatser, men jag tycker det måste få vara upp till de som driver en ställplats att bestämma vilka regler som ska gälla för deras verksamhet.

Ställplatser ska inte kunna bokas, då är det ju camping!

Ännu en punkt som jag tycker de som driver ett ställe måste få bestämma själv. Jag som har dagtidsjobb och ofta inte kommer i väg så tidigt på fredagarna är glad att det finns platser som går att boka. Helt toppen att det finns möjligheter för alla.

En ställplats är att jämföra med en parkering

Ja, så kanske det var förr, men jag tror definitionen på en ställplats är närmare: ”en plats som är iordninggjord för att husbilar ska kunna parkera och övernatta” än att det endast är en parkering. Som jag skrev tidigare, så har det skett en utveckling här och det är bara att acceptera.

En ”moderna” ställplats med lite gräs mellan platserna.

Husvagnar hör inte hemma på ställplatser

Återigen en fråga som det borde vara upp till de som bedriver ställplatsverksamhet att bestämma. Så länge platsen är iordninggjord så att det finns plats för husvagnarna och möjlighet att parkera bilen så kan jag inte se något problem alls med att det står blandat husvagnar och husbilar på en ställplats.

Ställplatser vid golfklubbar borde bara vara för golfare

Detta tänker jag att det är upp till golfklubbarna att bestämma. Ofta har de olika priser för de som betalar greenfee och de som bara vill övernatta. Själv har jag övernattat vid fem-sex golfklubbar och det har inte varit fullt på någon av dessa ställplatser.

Servicehus/toaletter är för långt bort

En del ställplatser vid golfklubbar, båthamnar etc. har kommit till senare än huvudverksamheten och då råkar det bara bli så. Själv gör jag research innan vi åker till en plats och läser även kommentarer från tidigare gäster. Vi har ju allt med oss, så om en toa skulle ligga för långt bort så skulle jag troligen inte använda den lika ofta istället för att klaga på avståndet.

Ställplatsen i Gävle har servicehus en bit bort och jag har även sett synpunkter på priset..

Servicehus/toaletter kostar för mycket

Några platser har tyvärr överpriser på vissa tjänster, men så länge folk är villiga att betala så blir det sannolikt ingen ändring på det. Om det kostar för mycket och jag inte tycker det är värt det, då låter jag bli att köpa det.

Det är inte ok att hålla av plats till kompisen!

Detta håller jag med om! Om det är viktigt att stå precis bredvid kompisen, så kanske man ska välja en plats där man kan boka eller se till att komma samtidigt. Är det gott om lediga platser och någon vill ställa sig precis där du vill ha kompisen kan jag sträcka mig till att det är ok att fråga om personen kan tänka sig att stå någon annan stans.

Att lämna något på platsen när man behöver åka ett ärende är inte ok

Detta tycker jag beror helt på platsen. Vissa platser har skyltar eller andra upplägg som tillåter detta och då måste det få vara ok och den som kommer till en upptagen plats måste tyvärr acceptera detta. På en mer parkeringsliknande ställplats som är obemannad håller jag med om att detta inte är ok.

Säkerhetsavstånd gäller bara på campingplatser.

Helt galen åsikt i mitt tycke!

Säkerhet är alltid viktigt och en rekommendation från en myndighet är, som vi har fått lära oss på sistone, något vi bör göra vårt bästa för att efterleva! Rekommendationen om säkert avstånd mellan campingfordon är det Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap som har gett och ni hittar den här.

Till slut

Som ni förstår så säger jag ”Ja tack” till lite variation och tycker det är upp till den som driver de olika platserna att bestämma vad man vill erbjuda och vilka regler som ska gälla på platsen. Jag väljer sen vilken plats som passar mig i stunden. I bland behövs endast något enkelt, i bland vill jag har lite mera service och i bland väljer jag att betala lite dyrare än jag gillar för att det inte finns så mycket att välja på!

Vad tycker ni? Hur vill ni att en ställplats ska vara och hur ska man få bete sig där?

10 svar på ”Hur bör en ställplats vara?

 1. Peter L

  Jag kan bara hålla med dig i det mesta du skrivit.
  För det mesta föredrar jag en enkel ställplats ute i naturen, t.ex. Gubbhögen mellan Strömsund och Gäddede. I princip en grusbelagt öppning i skogen intill en sjö. Utedass, en enkelt utekök under tak. Rinnande kallt källvatten. Grillplatser överallt, ungefär 1 grillplats per 2 bilar. Gratis, men man fick gärna lämna ett bidrag till skötseln. Jag lämnade en 50-lapp i lådan när jag åkte.
  Men det händer att jag vill stå centralt i nån stad också. Har inga större krav på service. Ifjol hade jag sagt att jag gärna vill ha el, men nu med solpanel på taket så klarar jag mig utan det också. Möjlighet till att tömma gråvatten och latrin och gärna fylla på färskvatten är ju inte så dumt, för tyvärr är ju det ju inte så vanligt med tömningstationer efter vägarna här i Sverige till skillnad från i Norge där jag tycker man ser skyltar lite överallt.

  Ställplatsen här i Gävle är populär och under sommarmånaderna är i princip alltid alla 9 platserna upptagna. Servicen man får för 150:- är en hyfsat stor asfalterad plats (med plats för stolar och bord om man så vill) med el på bara några minuters gångavstånd till centrum. Servicehuset ligger ca 400-500 meter bort vid gästhamnen (Gävle kommun prioriterar de enstaka båtgästerna) och det kostar 150:- extra om man vill utnyttja faciliteterna där. 150:- för själva ställplatsen tycker jag inte är så mycket att bråka om, men 150:- till för toa och dusch tycker jag är på tok för mycket.
  Jag har för mig att jag fick betala 120:- i Öregrund och det enda jag fick där var en något större än normalstor p-ruta på en vanlig asfalterad p-plats.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Jag tycker det behövs valmöjlighet och gillar variation, Ska kolla efter Gubbhögen nästa gång vi åker Vildmarksvägen. Vi har stått i Gävle vid ett par tillfällen men aldrig nyttjat servicehuset. Öregrund ligger nästan lite för nära för oss, så där har vi inte stått än. Våra kompisar bor i huset bredvid så vi har bra koll på ställplatsen dock! Runt 100 kr tycker jag det är ok att betala nästan oavsett vad man får.

   Svara
 2. Vackra lilla Vardag

  Håller med dig om mycket, vi har åkt husbil nu 8 år o redan under den tiden ser man en förändring.

  Vi föredrar för det mesta campingar före ställplatser, eftersom vi har små barn o de behöver kunna röra på sig utan risk att bli påkörda eller vara i vägen för andra. Ställplatser har oftast ingen möjlighet till detta. Så betalar hellre lite extra o så finns den där lekparken eller gräsplätten som de kan leka på. Så kollar alltid i förväg vad som finns o går det att boka så gör jag det gärna. För det finns inget värre än att komma fram med trötta gnälliga barn o få höra att det är fullt!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, man får anpassa sig efter sina förutsättningar. Förstår gott att barnen får styra valen lite ???

   Svara
 3. Marita

  Väldigt bra reflektioner! I dagens IT samhälle är det lätt att välja det som passar just mig. Blir lite besviken på alla dumma kommentarer när någon skriver om en ställplats. Det en tycker är bra kanske inte passar en annan. Med Google maps kan jag själv titta i förväg om platsen tilltalar mig. I år blir det nog mest norrut, och här uppe har vi många guldkorn??

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det saknas inte på information och man får sålla lite! ???

   Svara
 4. bmlarsreseblogg

  Vi håller nog med dig om det mesta du skrivit och tycker det är bra med alla olika alternativ som finns. Vi kan bli innerligt trötta på husbilsägare som ondgör sig över priser på ställplatser eftersom de ”har allt i sin husbil”. Då är det bara att låta bli dessa platser. Vi har förståelse att det måste få kosta en slant eftersom alla vill ha en ren och välskött ställplats. I dagens It-samhälle är det ju lätt skaffa info och välja det som passar. Sedan är det väl lite häftigt när ställplatser kommer upp i samma prisklass som en bra camping…

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Jo, tycker också att vissa tar i lite med priserna, men de får inte så många besök av oss…

   Svara
 5. Solan

  Ställplatser kan få vara hur som helst. Bara de finns i många varinter. Husbilsåkare är inte en homogen grupp.
  En del vill ha full service och betalar vad som helst för det, andra är nöjda med en legal parkering att övernatta på med sitt rullande hotell.
  Själv dras jag gärna till elstolpar! ?

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Precis så! Visst är det bra att det finns valmöjligheter??

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.