Sikhjälma och Kapplasse

Av | 4 juni, 2020

Under maj månad har vi varit ute med husbilen nästan varje helg. Vi har hållit oss inom det avstånd som Folkhälsomyndigheten rekommenderat och undvikit platser med trängsel. Som tur är har vi ett härligt närområde och vi har fått möjlighet att kolla lite närmare på en del av de Smultronställen som Upplandsstiftelsen märkt ut längs Upplandskusten.

Sikhjälma

Sikhjälma fiskehamn är ett av dessa Smultronställen och det är inte svårt att förstå varför. En härlig miljö med gamla båthus, en lång pir, grillplats, bastu, härliga klippor och en ställplats för oss och husbilen. Ställplatsen var på en grusplan lite i utkanten av hamnen. Tyvärr ingen speciell utsikt till vatten, men helt ok för en natt eller två om man vill kolla in omgivningarna. Det fanns ett fint och välskött dass. Bastun som ligger lite längre bort var inte öppen när vi var där. Samma kväll som vi kom dit blev det ett par promenader i området. Först bara för att kolla lite, sen för att se solnedgången från klipporna. Om man inte blir harmonisk av det här, så vet inte jag:

Helt ensamma på ställplatsen, dasset i buskarna till höger
Mysig miljö
Båthusen i Sikhjälma sett från piren
Klipporna vid Marskär
Solnedgång vid Marskärsklipporna!

Kapplasse Naturreservat

Endast ett par hundra meter från ställplatsen börjar stigen in i Naturreservatet Kapplasse. Dagen efter den härliga solnedgången blev det därför en liten med delvis ansträngande promenad på ett par kilometer in i Naturreservatet. Stigen börjar med en trevlig skogspromenad innan man kommer fram till stora stentorg.

Här går man in i Naturreservatet
Häftigt stentorg att korsa på vandringen!

Vidare en liten sväng in i skogen igen innan man kommer ut på den flacka bergsryggen Kapplasse. Mot slutet var vandringen lite besvärlig bland större klippblock och olika nivåer på klippan. Sedan kunde jag inte låta bli att klättra lite innan vi vände tillbaka till husbilen!

Pär säger att jag lider av ”toppsjuka” som alla andra från Norge..

7 svar på ”Sikhjälma och Kapplasse

 1. bmlarsreseblogg

  Vilka fina platser och vackra bilder. Vi inser att era hemtrakter inte får vara en vit fläck på vår karta så mycket längre.
  I dessa tider har nog de flesta upptäckt många pärlor i sitt närområde.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det är fint här! Säg till när ni kommer hitåt så kan vi ge lite extra bra tips! ???

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Absolut ett trevligt ställe att besöka! Glöm inte platserna jag skriver om i summeringen av april och alla Vallonbruken här i Uppland! ?

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack! ?? Om ni har Peters mamma där så måste ni såklart dit en sväng! Och hela Hållnäskusten är fin! Hör av er när det blir av, så kanske vi kan träffas, vi bor ju längs vägen

   Svara
 2. Pingback: Ställplats i Sikhjälma hamn - naturskönt vid Hållnäs | FREEDOMtravel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.