Sverige på tvärs igen

Av | 25 juni, 2022

Efter en dryg vecka i Norge var det dags att åka tillbaka till vår hemkommun i Sverige igen. Pärs starroperation närmade sig, och vi behövde båda hämta och lämna grejer i vårt förråd inför den stora Norgeresan som också närmar sig. Vi hade i princip en vecka på oss för själva hemresan, och med lite corona i kroppen så var det bara att ta det lugnt.

Innan vi lämnade Norge, så åkte vi först till Drammen för att fylla en tom gasolflaska. Vi ville gärna få bekräftat att den svenska kopplingen är samma som det de kallar ”industrikobling” i Norge. Flaskan fylldes för 329 norska kronor, ungefär 345 svenska. Något billigare än vi brukar fylla för i Sverige, men dyrare än vad vi hört andra fylla för på andra platser i Norge. Och viktigast av allt, så fick vi bekräftat det där med kopplingarna, och vi fick några tips om vart vi kan leta efter fyllstationer. Stationen vi var på tillhörde kedjan LPG Norge, en kedja som finns i hela landet, men även byggvarukedjan Maxbo och Tess kan ha fyllning fick vi veta. Det finns även andra stationer och efter lite tips i en Facebookgrupp har vi börjat fyll på vår gasolkarta med platser i Norge.

LPG Norge i Drammen

Första stopp i Sverige blev ställplatsen i Nysäters Gästhamn. En mycket lugn och trevlig plats där vi stannade fyra nätter och laddade om efter några dagar med corona. Som tur var, så fick ingen av oss någon elak variant, men man blir lite seg efter ett par dagar med feber. Det blev en liten promenad till Värmlands Vikingcenter som ligger bara några hundra meter bort, men mest hängde vi på ställplatsen där vi även träffade några av våra följare. Lite ovant att folk känner igen oss, men det verkar som vi får vänja oss, för det blir flera och flera som prenumererar och tittar på våra YouTube-filmer. Det är i alla fall jättetrevligt när ni kommer bort och säger hej, så får vi några ansikten på er som kollar på våra filmer också. Vi har ju husbilslivet som gemensamt intresse och som oftast utväxlas en hel del tips!

Fint i Nysäter.

Från Nysäter åkte vill till Trångfors smedja. Vi gillar ju gamla bruksmiljöer och just Trångfors kollade vi upp för ett par år sedan. Den gång var det fullt och någon övernattning blev inte av. Vad vi förstod av appen har man nu skapat fyra platser för husbilar och begränsat vart man kan parkera på området, men vi hade flyt och kunde parkera på den sista av de fyra platserna. Det är gratis att stå där, men överallt på området uppmanas man att ge en liten slant via Swish, så efter en god natts sömn, så gjorde vi så klart det.. Vi tog en kvällspromenad runt i det fina bruksområdet och längs Strömsholms kanal bort till det gamla kraftverket och vattenfallen där.

Trångfors Smedja

Morgonen efter letade vi reda på källan som finns bakom kolhuset vid smedjan. Om man dricker vattnet från källan, ska man hitta vägen till visdom, sägs det, och en sån möjlighet kunde vi ju inte missa. Det visade sig att varje måndag, så samlas ett gäng entusiaster och arbetar med restaurering och underhåll på området, så efter att vi hittat visdomen, så fick vi möjlighet att titta in i några av byggnaderna.

Vägen till visdom.

Från Trångfors Smedja, bestämde vi oss för att åka till Gysinge. Där har vi varit flera gånger tidigare, och vi trivs där. Det finns mycket att se och göra i Gysinge och området runt, men denna gång blev det endast en mellanlandning och en liten kvällspromenad på oss. Det finns två ställplatser i Gysinge, och denna gång kunde vi för första gång få en plats på den lite mindre ställplatsen. Ställplatserna är rätt så likvärdiga, men den stora ligger längs den ena sidan på den stora besöksparkeringen och kan vara lite väl trafikerad ibland. En vardag i juni var väl inte värsta dagen, men det var i alla fall trevligt att få testa den andra platsen.

Den mindre ställplatsen i Gysinge.

Från Gysinge åkte vill till Fyrishov Stugby och Camping för att ha nära till Pärs starroperation och vidare till Östhammar där det blev diverse ärenden inför vår Norgeresa, men det får ni läsa mera om i nästa inlägg.

Här är länkar till sånt som nämns i detta blogginlägg:

En försmak på Norge (filmen från Norgebesöket)

Sverige på tvärs igen (filmen som motsvarar detta inlägg)

LPG Norge (Gasolflaskefyllning i Norge)

Vår gasolkarta (Börjat lägga in norska stationer, samt fyllt på med tyska och svenska)

Gysinge (blogginlägg från tidigare besök)

Följ oss även i sociala medier – alla länkar hittar du här!

3 svar på ”Sverige på tvärs igen

 1. bmlarsreseblogg

  Så himla tråkigt med Pärs inställda operation. Vi har fått planera om vårt resande i augusti för Lars tid och grrr om det skulle bli ändring i sista minuten…..

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, vi som jängde runt och anpassade oss till den tiden i en månad…. Så tråkigt när det inte blir som man tänkt, men nu är vi på väg norruu och tänker njuta det och ta nya tidsbekymmer sen… håller tummarna för Lars tid och att det blir av😃

   Svara
 2. Pingback: En vecka "hemmavid" - ReiseLinda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.