Några tips inför Norgeresan

Av | 17 juni, 2022

Äntligen blir det av med en längre husbilsresa i Norge i sommar. Vi har gjort ett par kortare turer med husbilen tidigare och även rest några semestrar med tält för en hel del år sedan. Med släkt i Norge blir det som oftast några kortare besök varje år också. Inför dessa resor har vi egentligen inte förberett oss så mycket, men det finns pengar att spara på att ha lite koll, och det finns även några saker som kan vara värt att känna till om man åker till och från Norge, som ju inte är ett EU-land. Vi gör inte anspråk på att detta ska vara en komplett lista, men hoppas tipsen kan vara till nytta och ge dig en idé om vad som kan vara värt att kolla upp inför din resa.

En av de kommentarerna vi får oftast när vi pratar om att åka till Norge är om det inte är jättedyrt, dubbelt så dyrt och andra varianter på dyrt. Speciellt brukar man nämna att man sett en dyr pizza på menyn någonstans. Ja, Norge har ett högre kostnadsläge än Sverige, men just nu skiljer det åtminstone inte så mycket i värde mellan den norska och den svenska kronan. Det där med pizzan är dessutom oftast en felaktig jämförelse, för i Norge räcker en pizza normalt till 2-3 personer. Det finns även produkter som är billigare i Norge än i Sverige, till exempel är ofta både diesel och gasol billigare.

Vi vill inte försvara prisläget i Norge på något sätt, men oavsett vart vi reser, så brukar vi fundera på hur vi ska resa, vilka aktiviteter vi ska göra, vart vi ska övernatta och om vi ska äta mycket ute eller göra maten själva och så vidare. Sen anpassar vi oss efter den budget eller de möjligheter som finns. Är det en plats eller ett land vi gärna vill besöka, så får vi detta att fungera på något sätt.

Vägtullar och färjekort

Detta har vi nyligen skrivit ett separat inlägg om. Som vi skriver i det inlägget, så är det inget du måste ha, men om du ska resa i områden med många vägtullar och färjor, så kan det absolut vara värt att kolla upp detta. Ju längre och tyngre ditt ekipage är, ju mera finns det att spara. Tänk på att detta kan ta minst ett par veckor att få på plats, så börja i tid inför din resa. Mera detaljer om detta kan ni läsa i inlägget vi länkar längst ner på denna sida.

När det gäller färjor, så går dessa oftast inte att boka, utan man åker dit och ställer sig i kö. Många korta färjor ”går hela tiden”, så det blir oftast inte så lång väntetid. Några av de längre färjorna har dock inte lika många avgångar, så där kan det vara värt att kolla upp färjetiderna och se till att vara på plats i god tid.

Att köra i Norge

Vi upplever vägstandarden i Norge som bra, men på grund av fjordar och fjäll, så är vägarna i många områden både smalare och kurvigare än i Sverige. Det går också mycket mera upp och ner. Genomsnittshastigheten och därmed tiden det tar att köra ett antal mil kan därför ofta vara längre än vad vi är vana med från Sverige. Släng in nån färja med lite väntetid längs rutten och ni förstår att det gäller att gå in i semestermode när man passerar gränsen.

Har ni ett stort ekipage kan det vara värt att göra lite research för att inte hamna på allt för smala och kurviga vägar. Och är ni i ett område med mycket färjor, så kan kan det även vara värt att kolla lite på färjetider och ta det med i beräkningen, speciellt om ni har bokat plats eller har ett bestämt mål för dagen.

Angående att det går mycket upp och ner, så brukar man rekommendera att köra på samma växel nedför som man skulle ha använt uppför, och på så vis hjälpa bromsarna genom att motorbromsa.

Norge har fartkameror, precis som i Sverige, och de är alltid skyltade innan. Det finns dessutom en del sträckor där man gör genomsnittsmätning, så kallad ”strekningsmåling” mellan två fartkameror. Detta är också alltid skyltat. Bötesbeloppen för fortkörning är betydligt högre i Norge än i Sverige.

Nu tänker jag inte ramsa upp alla trafikregler och skyltar i Norge, men en skylt man ser ofta, är den med överstruken hastighet, alltså hastighetsgräns upphör. Om hastighetsgränsen har varit lägre än 50, så innebär det att den nya hastighetsgränsen blir 50. Och om hastighetsgränsen har varit högre än 50, så innebär det att den nya hastighetsgränsen är 80.

Det är inte ovanligt att turister skapar köer för att de inte är vana att köra på de smala och kurviga norska vägarna och för att de vill njuta längs vägen. Om du märker att det bildas kö bakom dig, så uppskattas det om du kör åt sidan och släpper förbi trafiken.

Fin norsk väg

Diesel

Dieselpriserna i Norge varierar mycket mera från dag till dag och plats till plats än i Sverige, och ofta är faktiskt dieseln lite billigare i Norge än i Sverige. Vi har laddat ner en app som heter Bränsleappen. I den appen uppdaterar användarna priserna, så den är inte alltid 100% uppdaterad, men den kan ge en bra idé om vart det brukar vara billigast i området.

Gasol

I Norge har man två olika anslutningar på sina gasolflaskor, ”husmorkobling”/”hurtigkobling” och ”industrikobling”. Den senare är samma anslutning som vi har i Sverige. På platser där man kan fylla flaskor, skall det alltså inte vara något problem att fylla svenska gasolflaskor. Platser där man kan byta gasolflaska ”över disk” tror vi också ofta kan ha en likvärdig flaska, men i automater där man kan byta, så är finns det oftast endast gasolflaskor med ”husmorkobling”.

Vi har börjat fylla på kartan på vår hemsida med platser där man kan fylla svenska gasolflaskor i Norge. Ni kan även kolla in på hemsidan till LPG Norge, som ni hittar länk till längst ner i detta inlägg.

Känner du till någon plats i Norge där det går att fylla gasol, så lämna gärna en kommentar så vi kan fylla på vår karta.

Alkohol och tobak

Norge är inte med i EU och därmed är det rätt så begränsat hur mycket alkohol och tobak man får ta med. Gränsen för vad man får ta med är 1 liter sprit, 1,5 liter vin, 2 liter öl och 200 cigaretter eller 250 g andra tobaksprodukter per person över 18. Starkare alkohol får bytas mot svagare, så om du till exempel endast vill ta med öl, så är gränsen 5 liter. Mera detaljer och flera exempel och hittar ni i länken till norska tullen som ni hittar längst ner på denna sida.

Det finns en app som heter ”KvoteAppen” där ni kan fylla i vad ni tänker ta med och få reda på om ni har mera än vad som är tillåtet och vad det eventuellt skulle kosta att förtulla in varor utöver det som är tillåtet.

Några andra tips

I och med att Norge inte är med i EU, så kan det vara värt att kolla lite på vad man får och inte får ta med över gränsen, samt hur mycket man får ta med även av andra kategorier än alkohol och tobak. Det finns både värdegränser och viktgränser på vissa produkter. Ett normalfyllt kylskåp och skafferi i en husbil på semester borde inte överskrida dessa gränser, men om du packar bilen full för att det är billigare hemma i Sverige, så kan det vara värt att ta en extra koll på tullreglerna.

Utöver alla gränser som finns, så finns det några varor som kräver tillstånd som man normalt inte får som privatperson. Med andra ord är det inte tillåtet att ta med potatis till Norge, och när ni reser tillbaka till EU (Sverige) är det till exempel inte tillåtet att ta med de flesta frukter, rotfrukter och blommor.

Reser du med hund eller andra djur är det också regler att förhålla sig till. Hund, som troligen är det mest vanliga, måste ha pass och måste få masktablett som signeras av veterinär 24-120 timmar innan inresa i Norge. Och precis som när ni reser till alla andra länder, så ska hunden alltid anmäls till Tullverket innan ni reser tillbaka in i Sverige.

Det finns säkert annat att tänka på och förbereda också, men detta är det vi oftast får frågor och kommentarer om, samt har uppmärksammat själva. Om du har erfarenheter från Norge som vi du vill dela med dig av eller tycker vi har missat något, så blir vi jätteglada om du skriver detta i en kommentar.

Länkar till sidor som nämns i detta blogginlägg:

Vägtullar och Färjekort (Blogginlägg)

Gasolkartan (Andra kartan på sidan)

LPG Norge

Tullgränser alkohol och tobak

Andra Tullregler

Resa med djur till Norge

14 svar på ”Några tips inför Norgeresan

  1. Marguerite

    Spännande att läsa 🙂 Har just konstaterat att just Norge INTE kommer att bli ett framtida resmål. Min trädgård och vårt barskåp skulle få tullarna att gå i spinn 🙂

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Haha, ja, det är också en anledning!

      Svara
  2. Siv Joskitt i Finland

    Tack för all info här. Vi står inför en Norge resa, då till nord Norge. Tyvärr har vi blivit sjuka men kanske det blir lite senare. Har drömt om nord Norge ända sen vi var dit för kanske 20år sen. Helt fantastisk natur tyckte vi då. Gillade de många kalfjällen som kändes mycket bättre att färdas i än typ Trollstigen . Så bra att ni bjuder på info här, jag tackar för det.

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Hoppas eran resa blir av! Annars hoppas jag vi kan bidra med med mera inspiration nu som vi pker dit igen! 👍🏼😃

      Svara
  3. Christer

    Man behöver inte anmäla hunden till tullen i Sverige om hunden har EU-pass. Så det är en fördel att skaffa pass om man tänker åka till Norge mer än en gång med hunden. Man kan dessutom passera obevakade gränser om man har pass.

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      På Tullverkets hemsida står det att man alltid ska anmäla sin hund vid inresa till Sverige, det står inget om något undantag vid pass, så detta borde du komma upp. Om du är säker på att du har rätt, så hade det varit trevligt med en källa på det.

      Svara
      1. C

        ” När man reser till Norge från Sverige är det inte nödvändigt att visa upp djuret och intygen ifall djuret har vistats lagligt i Sverige och uppfyller alla krav på införsel.”
        Norden.org/sv/info-norden —> Resa med hund eller katt till Norge. Om man följer reglerna om vaccin och mask, hunden bor i Sverige och inte varit nån annanstans på sistone så behöver man inte stanna (man måste dock kunna uppvisa dokumentation ifall man stannas i kontroll). Är norsk själv och har gjort den här transfern genom 35 års ändrade tullagar.

        Svara
  4. Susanne Eklund

    Planerar för Norge I sommar.
    Funderar hur det är med vattenpåfyllning i Norge, fungerar mackar ?
    Funderar även på kontanter eller om det mest är tex Mastercard?

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Det finns gratis tömnings- och fyllningsstationer i nästan alla kommuner, så vi har aldrig fyllt på en mack (om det inte är där stationen ligger). Här hittar du en lista sorterat efter län, tror tyvärr inte den finns som karta. https://bobilplassen.no/tommestasjoner/

      Svara
    2. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Och kort funkar för det mesta, men lite kontanter är alltid bra att ha för platser som t.ex. använder Vipps som är Norges motsvarighet till Swisch.

      Svara
  5. ilpo aavisto

    Det verkar omöjligt att hitta reglerna gällande förkörsrätt i en norsk rondell. Det verkar som om högerregeln gäller om inga vägmärken/vägmarkeringar säger annat. Är det så?
    Jag har varit nära att krocka med bil som kom från höger i rondellen, möttes av en näve i högsta hugg av den norske bilisten. Kommer inte ihåg om det var vägmärken. Tog för givit att jag hade förkörsrätt som befann mig i rondellen.
    Tacksam för ett svar…

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Har aldrig varit med om annat än att man har förkörsrätt inne i rondellen, men vi har inte varit överallt.

      Svara
  6. fredrik naurstad

    bra info tack.det blir med varme vi kommer imorgon torsdag.3de aug 2023 år
    hoper bare det blir mindre vind-styrke.glädje og varme klem.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.