Från Jukkasjärvi via fika, Storforsen, Gammelstad och paltkoma till kusten!

Av | 8 juli, 2020

Efter förra etappen som slutade med ett besök på ishotellet i Jukkasjärvi blev det en orolig natt och en lång morgon vid Laxforsen. Det kom folk till rastplatsen vid midnatt och parkerade in oss. Inte att vi hade tänkt oss någonstans mitt i natten, men det kändes lite olustigt. Sedan försvann dom bort till en av bänkarna i närheten. Vid tre-tiden var dom färdiga med sin nattliga utflykt och åkte i väg. Troligen flera än oss som tappat dygnsrytmen i midnattssolens rike!

Det blev en morgonpromenad i Laxforsen och på väg tillbaka fick vi syn på denna…

Vi är rätt så aktiva i sociala medier när vi är ute och reser och även här var det en tidigare kollega till Pär som hade sett att vi var i närheten och hörde av sig om ett fikabesök. Första stoppet för dagen blev därför utanför Gällivare för en liten reunion! Och jag vet inte för vilken gång i ordningen vi ändrade våra planer, men här fick vi besked om att vi borde åka via Storforsen till Luleå. Vi som hade tänkt ta E10:an för att slippa köra samma sträcka flera gånger lät oss återigen påverka.

Efter fikabesöket satte vi oss i husbilen och åkte söderut på 45:an igen och fram på eftermiddagen kom vi fram till Storforsen. Enligt ställplatsappen skulle det gå att övernatta här, men skyltarna på parkeringen lyste gult om att det var camping förbjudet. Nu kan man alltid ta diskussionen om skillnaden på camping och parkering, men vi tog hinten och bestämde oss för att ta en promenad i området och sedan åka vidare.

Och vilket härligt område det var! Vi var en snabbis bort och kollade på museumsområdet som ligger innan man kommer fram till forsen, men då det började bli sent, så vi prioriterade forsen. Det var fina gångvägar och gott om rastplatser och verkligen ett härligt område för en utflykt. Nästa gång fyller vi ryggsäcken med mat eller fika och tar en rejäl paus och njuter av området lite mera.

Spanar på lite gamla byggnader vid Storforsen

Höjdpunkten var dock själva forsen. Alltså, vilka krafter! Jättesvårt att visa på bild så klart, men här har ni några foton.

Mäktiga Storforsen
Även i Storforsen fick vi syn på en regnbåge

Vi åkte vidare till Älvsbyn där vi kom fram sent och fick en fin plats med utsikt över Piteälven. Ännu lite senare fick vi en fin solnedgång så det fick blir en promenad ut för att fotografera lite.

Absolut värt att lämna husbilen för att fotografera detta!

Under natten började det regna och det skulle det göra hela dagen, så vi bestämde oss för att stå kvar ett dygn till och vänta ut vädret lite. I en liten period av uppehållsväder hann vi ge oss ut i elljusspåret som fanns i närheten för en liten promenad, men vi hann bli rätt så blöta innan vi kom tillbaka igen.

Fint elljusspår i Älvsbyn
Vi hann med att baka lite i det dåliga vädret också

Morgonen efter såg det lite ljusare ut och vi åkte mot Boden. Där blev det ett besök på Bothnia Fritid för att köpa lite förnödenheter till husbilen innan vi åkte till Gammelstad kyrkstad vi Luleå. Regnjacka och kängor på och vi var klara för promenad i lätt regn. Det hade så klart varit mysigare med bra väder, men det är ett trevligt område. Vi var in i kyrkan och in i en lada där det fanns konsthantverk. Där träffade vi på bloggarna från 365Degreees för andra gång på resan och pratade lite innan vi promenerade tillbaka till bilen.

Mysiga gränder i Gammelstad. Kyrktornet kunde man se nästan hela tiden.
Vi kollade in i den trevliga kyrkan där det skulle vara dop nån timme senare

Sen var det dags för sen lunch/tidig middag. Siktet var inställt på Paltzerian som ligger vid Piteå. Som ni kanske förstår av namnet, så är det palt som stod på menyn. Vi valde buffén för 95 kronor och provade både den traditionella kokta pitepalten, blodpalt och stekt palt. Alltid roligt att prova lokala specialiteter och gott var det också.

Strax dax för paltkoma!

Efter maten fortsatte vi vår resa söderut längs E4:an och landade på ställplatsen i Jävre, men det berättar jag mera om i nästa inlägg.

8 svar på ”Från Jukkasjärvi via fika, Storforsen, Gammelstad och paltkoma till kusten!

 1. Nils-Åke Hansson

  Det var ordentligt av er att prova det lokala utbudet på maten. På tal om att bli instängd det blev vi på Ösel Estland vi hade stannat på en större parkering basstation. vi satt och åt frukost så parkerade det massabilar framför oss. Men det löste sig också. fina bilder

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, vi brukar försöka smaka lokala specialiteter! Brukar lösa sig med att komma fram trots att det är mycket folk och bilar, man får ha lite tålamod bara! ?

   Svara
 2. Eva

  Fina bilder och fina platser. Jag känner ett par som har åkt ungefär samma rutt som ni. ???

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, det blir ännu mera gemensamma platser i nästa inlägg 🙂

   Svara
 3. Maggan Lillvik

  Så fina bilder och mycket igenkänning från vår resa mot norr 2016. Laxforsen fick ett besök av oss också. Vad var det för gott du bakade, var det matbröd? Såg gott ut.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack för det! Vi har mycket fint att se i Sverige. Jag ska inte ta på mig äran för att baka i husbilen, det är det min sambo som gör. Detta var ett ”diabetesbröd” gjort på havregryn och keso som vi hittat på http://www.lindasbakskola.se (en annan Linda).

   Svara
 4. Elisabeth

  Fina foton, där jag känner igen mig på många av dem. Laxforsen har vi också övernattat vid liksom vid Storforsen. Där har jag varit många gånger, men tydligen har det kommit upp skyltar sen vi var där. Jag har inte stannat vid det palt-stället men ätit mycket palt då min tidigare svärmor lagade god och också lärde mig att göra. Blodpalten tror jag är lite tillrättalagd. Funderar på om det var renblod i den eller om det var lite turistanpassat. Det vi åt hos svärmor i Gällivare skulle kokas samman med märgben av ren och innehöll renkött. Kul att testa det lokala. Det gör vi alltid när vi är ute och reser.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Var inte så stor skillnad på smaken på vanlig och blodpalt, vet inte vad som var i, men det var värt ett stopp! Vi frågade även i en av restaurangerna vid Storforsen ang övernattning, men det gillades inte. Såg dock ut som ett tiotal bilar planerade att stå där.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.