Från Vildmarksvägen till Ishotellet i Jukkasjärvi

Av | 4 juli, 2020

Våra dagar längs Vildmarksvägen kommer sannolikt kvarstå som höjdpunkten från årets semester, men fortsatt var det ett par veckor kvar för upplevelser. Denna resa har vi helt och hållet planerat eftersom och dagarna efter vi körde Vildmarksvägen ändrade vi dessutom våra planer flera gånger längs vägen. Det blev några riktigt fina dagar med lite kultur, lite natur, campingplatser som blev en del av upplevelsen och sedan toppades det otippat med ett besök på Ishotellet i Jukkasjärvi.

När vi lämnade Vildmarksvägen hade vi siktet inställt på Nationalparken Stora Sjöfallet. Vi behövde dock både bunkra och tvätta lite kläder, samt att vi var jättetrötta efter den värste myggnatten i vårt husbilsliv! Enligt våra aktivitetsarmband hade vi inte sovit mera än fyra timmar. Det fick alltså bli en kort etapp med lite nödvändiga stopp längs vägen. Strax innan Sorsele vaknade vi dock snabbt när det plötsligt sprang en stor älgoxe ut i vägen från vänster sida. Hade inte älgen stannat i vänster körfält hade vår semester ganska säkert varit över där.

Campingplats Sjöstärnan vid Arvidsjaur

Inköp av mat och myggmedel fixades i Sorsele och sedan åkte vi till campingplatsen Sjöstjärnan lite utanför Arvidsjaur. Där fick vi höra att det var ovanligt mycket mygg i år och de lånade ut en 230V ”Mr. Mosquito” med extra tablett att använda inne i husbilen. Vi frågade även om de hade tips på myggmedel, så det blev inköp av beckolja och Bushman dagen efter… Nu borde vi vara förberedda för att skrämma alla myggor i världen!

Detta har kompletterats med en egen Mr. Mosquito, beckolja och Bushman. Nu fattas en 12 V Mr. Mosquito och myggen kommer aldrig vara en plåga för oss igen!

Sjöstjärnan var en trevlig liten campingplats med några stugor och gräsytor för husbilar och husvagnar. Den är en del av den trevliga värdfamiljens sommarställe. All service finns och är i bra skick även om det är lite äldre standard. Tyvärr var tvättmaskinen ur funktion när vi var där, så det ärendet fick vi inte uträttat.

På campingen finns det en danslokal och förr i tiden arrangerades det dans två gånger i veckan samt andra aktiviteter som lockade folk från när och fjärran. Lokalen var tapetsera med affischer från den gång då. Vi var endast tre ekipage på campingen när vi var där och vi fick en trevlig visning av lokalerna med en massa historier om arrangemangen.

Festlokalen på Sjöstärnan Camping
Ett litet visdomsord på väggen i festlokalen!

Under natten lyckades vi hålla myggen ute och vi fick en god natts sömn. Morgonen efter pratade vi lite med de andra gästerna och spanade på en ensam ren som smög runt på campingen innan vi åkte vidare.

Campingrenen var lite skygg, men jag lyckades till slut fånga den på bild

Lappstaden i Arvidsjaur

Innan vi lämnade Arvidsjaur fick det bli ett besök i Lappstaden. Lappstaden är en samling kåtor som användes för övernattning i samband med de obligatoriska kyrkbesöken som samerna behövde göra i samband med att de första kyrkorna dök upp på 1600-talet. Då skulle landet kristnas. De flesta kåtorna är fortfarande privatägda, så det gick inte att kolla in i någon. Vi fick därför nöja oss med att gå en runda och kolla lite

Lappkåtor i Lappstaden
Flera lappstugor i Lappstaden.

Kyrkan i närheten är också fin, men den var omringad av diverse liftar på grund av underhåll när vi var där, så den ville inte fastna på bild.

Camping Skabram i Jokkmokk

Resan fortsatte norrut och strax innan Jokkmokk passerade vi Polcirkeln för femte gången tillsammans.

Polcirkeln.

I Jokkmokk letade vi reda på Turistinformationen för att få tag i lite kartor och information om Stora Sjöfallet och de andra Nationalparkerna i området. Internett i all ära, men det är trevligt med en bunke broschyrer och lite information från någon som känner till området. Vi fick även information om vart vi kunde köpa renkött, så nu har vi lite gott i frysen till senare i höst.

Sen åkte vi till Skabram camping i Jokkmokk och tvättade lite kläder. Sen började vädret och väderutsikterna att se lite sämre ut, så vi bestämde oss för att stanna en natt till och fundera över vägen vidare. Mest satt vi i husbilen och kurade, men vi var även ut på promenad och hälsade på våra grannar på campingen.

Coola grannar på campingen, men de var svåra att få med på foto…..
Lite bus
Fin stig precis bakom husbilen, tyvärr lite blött, så vi gick inte hela rundan.

Sen kom vi fram till att vi skulle spara Stora Sjöfallet till en annan resa. Dåliga väderutsikter och förhållandevis dyr övernattningen tyckte vi inte var värt det. Vi bestämde oss i stället för att förflytta oss ut mot kusten. Det vill säga helt till MECamping sent på kvällen nämnde att Ishotellet i Jukkasjärvi skulle öppna för säsongen dagen efter… Vi sov på tanken och efter frukost dagen efter så fortsatte vi resan norrut.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Ishotell mitt i sommaren kanske ni tänker, men sen 2016 finns det ett antal rum och en bar inne i en byggnad som är tillgängligt hela året. Allt var dock inte öppet som vanligt på grund av det ni vet, och det var lite uppstartsproblem i ett av rummen så där på öppningsdagen. Inget som var något problem för oss dock. Vi fick låna var sin kappa för att hålla värmen och gick en runda och kollade på alla de olika rummen med sängar, skulpturer, sittgrupper och annan utsmyckning. Det var kul att titta, men själva ser vi inget behov av att övernatta i den kylan! Skulle du villa övernatta där?

Här kommer några foton från Ishotellet:

Där inne finns all is!
Sitt ner en stund!
Eller ta en blund?
Eller något gått i baren?

Efter besöket stannade vi till på rastplatsen Laxforsen i närheten för att få oss en matbit och det slutade med att vi övernattade där också.

8 svar på ”Från Vildmarksvägen till Ishotellet i Jukkasjärvi

 1. Eva

  Så roligt att ni uppskattade Ishotellet. Vi har nu varit där också denna sommarresa, men måste erkänna att det är sååååå mycket mer mäktigt på vintern. Alltså har ni något att se fram emot. ???

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Ja, tack för tipset! Och vinfår se hur det blir med norrut om vintern… ??

   Svara
 2. bmlarsreseblogg

  Vilket härligt inlägg om fina platser. Mr Mosquito har vi aldrig hört talas om men är det bra ska vi omgående utöka vår arsenal med myggbekämpningsmedel med en sådan!
  Det här är väl ett bra exempel på varför det är så bra med husbil. Ena dagen bestämmer en sig att köra österut för att nästa dag istället avverka massor med mil norrut!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vi hade inte heller hört talas om Mr. Mosquito. Har inte haft myggproblem när vi använt den, men vet inte om det beror på om Mr.M eller att det inte fanns några mygg där! Vi är verkligen flexibla med husbil! Speciellt skönt nu i år!

   Svara
 3. Elisabeth

  Stora Sjöfallet får ni lov att ta vid nästa resa och då också fortsätta den sämre vägen till Ritsem. Den senare biten är den vackra! Men förstås är vädret avgörande för upplevelsen. Vi övernattade utanför Naturrum vid Stora Sjöfallet. Ingen service, men heller ingen kostnad. Du kan se på vår blogg från 2019. Jukkasjärvi har jag besökt ett antal gånger. Förutom ishotellet är kapellet med Bror Hjorts altartavla värt ett besök!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Som det verkade kostade det runt 400 kr utan ström att stå vid Stora Sjöfallet nu, det var en anledning till att vi inte väderchansade. Ska absolut kolla in i din blogg och se om jag hittar!

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Det tycker jag du ska göra! Troligen inte lika mycket snö nu dock

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.