Från Piteå till Höga Kusten

Av | 9 juli, 2020

I det vi var på väg in i paltkoma efter att ha avslutat det förra blogginlägget med besök på Paltzerian i Piteå, parkerade vi på Jävre ställplats. Där först började vi vår research för resan längs kusten söderut. För det mesta bestod researchen av att kolla i några utvalda Facebookgrupper som handlar om att resa i Sverige och vi fick ihop en lista med några möjliga platser och saker att göra. På köpet visade det sig att det skulle bli inte bara en träff med bloggarna från MEcamping.se på vår fortsatta resa.

Jävre Ställplats

Jävre är den största och mest välordnade ställplatsen vi bott på under semestern. Här fanns all service man behöver och det var tydligt hur man skulle parkera på de relativt plana platserna. Vi fick till och med plats på första raden med utsikt över vattnet. Platserna kanske saknar lite mysfaktor och om man stör sig på ljud, så kan E4:an vara lite störande. För oss var det inga problem, vi hade en trevlig kväll och sov gott.

Fint på första raden på ställplatsen i Jävre.

Bredvid ställplatsen finns en rastplats där det också stod en hel del husbilar över natten. Rastplatsen är den första jag sett i Sverige som har möjlighet för tömning av gråvatten genom att köra över en brunn. Vid rastplatsen finns även en av landets äldsta fyrar Skags fyr som flyttats dit från Skags udde som jag kommer skriva mera om i ett senare inlägg. Fyren är öppen om sommaren och annars kan man hämta nyckeln på Ica i Jävre. Det var redan folk uppe i fyren när vi var där, så vi hoppade att klättra i trapporna.

Den gamla fyren från Skags Udde.

Vi gick i stället vidare till Kafeterian och fiskrökeriet. Det var nästan stängningsdags, men vi hann köpa med oss lite rökt sik och lite god sås som fick bli middag dagen efter.

Rökt fisk. Så gott!

På andra sidan E4:an ligger Turiststationen i Jävre. Denna byggnad är i dag ett byggnadsminne. Den färdigställdes i 1967 och var tänkt vara en rastplats och porten till Norrbotten för bilturister. Samma år växlade Sverige från vänster- till högertrafik och den hamnade på ”fel” sida om vägen. Lite roligt är det, men det är i dag inga problem att stanna vare sig på ställplatsen eller på Turiststationen oavsett vilket håll man kommer i från.

Turiststationen som ligger på ”fel” sida av vägen!

Bjuröklubb

Bjuröklubb var en av platserna jag noterade när jag kollade igenom resetips i Facebookgrupperna. För mig var det en helt ny plats, men Pär hajade till direkt att detta var en plats han kände igen från Sjörapporten. Platsen lät dessutom trevlig och det skulle vara möjligt att övernatta med husbil där, så efter att ha tömt och fyllt våra tankar i Jävre åkte vi direkt till Bjuröklubb.

Där hittade vi plats på en badplatsparkering där det redan stod en del husbilar och några bilar parkerade. Vi tog den bästa platsen vi hittade och flyttade sedan till en bättre när flera åkt därifrån. Nån husbil bort stod husbilsbloggarna Majk och Eva från MEcamping.se som varit till många av de samma platserna som under vår semester. Nu hamnade vi till slut på samma plats, samtidigt och fick en trevlig kväll tillsammans.

Trevlig kväll med MEcamping.se

Men först begav vi oss ut på en promenad som Majk och Eva redan hade gjort runt Jungfrugraven och ut på Sillhällarna. Tyvärr missade vi sjöjungfrun som satt där ute på klipporna, så hon får ni leta upp bild på i deras blogg. Det var oavsett en trevlig promenad, delvis genom skog och delvis ute på klipporna. Det fanns flera spår av fornlämningar längs rundan.

Jungfrugraven.
Råd: Om ni går rundan motsols, så gå längst ut på klippan till den vita pricken i bild när ni kommer ut av skogen! Det är en vacker skulptur av en sjöjungfru som vi missade.
Kargt och vackert på klipporna

Morgonen efter tog vi det lugnt och väntade in uppehållsväder för vi ville så klart besöka fyren och väderstationen på Bjuröklubb också. Sen körde vi de två kilometrarna bort till en närmare parkering och gick uppför backen till fyren och cafét som ligger där. Dagens väderleksrapport får bli lätt regn och kraftig blåst där uppe vid fyren! Som alltid trevligt med utsikt över havet och roligt att ha sett Bjuröklubb i verkligheten!

Fyren vid Bjuröklubb är inget imponerade bygge, men ligger fint på klipporna.
Fina gångvägar enda ut i havgapet!

Umedalens skulpturpark och Umeälvens delta

Efter Bjuröklubb hade vi siktet inställt på trakterna av Umeå då vi hade stämt träff med en kompis hemifrån som blivit heltidsboende i sin plåtis. Innan vi letade reda på en plats för natten blev det ett mycket snabbt besök i Umedalens Skulpturpark där vi skulle jubilera. Vi skriver inte så mycket om det här, men vi håller på med geocaching och nu, tio och ett halvt år sen vi började, var det dags att logga cache nummer 4000. Vi ville att det skulle bli en speciell cache så vi valde ut en så kallad virtuell cache. I detta fall innebar det att ta ett foto med en av skulpturerna i parken. Vi hade fulparkerat lite, så vi skyndade oss, men hann med att kolla på ett par andra skulpturer i farten också.

Vi loggar vår cache nummer 4000 i Umedalens skulpturpark
Denna stod lite utanför själva parken, men fastnade på bild.

Sen var det dags att kolla övernattningsplats, och vi började med att åka till och kolla på ett par platser som fanns i ställplatsappen vi använder mest, men det var inga ställen vi ville övernatta på. Majk och Eva hade nämnt en plats från en annan app, så vi valde till slut att åka dit. Detta var en stor parkering vid en liten hamn och naturreservatet Stora Tuvan. Från parkeringen gick en liten stig in i skogen och över en hängbro ut till Stora Tuvan som är en ö i Umedeltat. Vi fick rapporter om att promenaden runt inte var så märkvärdig och vi hade redan varit ute och gått på Bjuröklubb, så vi nöjde oss med att hänga kring husbilen i trevligt sällskap av Majk och Eva ytterligare en kväll samt att vår bekanta också kom förbi ett par timmar.

Gungig hängbro ut till Stora Tuvan
Utsikt till parkeringen från hängbron!

Från Umeå åkte vi vidare till Höga Kusten som ni får läsa mera om i nästa resebrev.

6 svar på ”Från Piteå till Höga Kusten

  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack! Du var ju med på ett par! ???

   Svara
 1. bmlarsreseblogg

  Vilken fin resa ni gjort! Nu kommer inläggen på löpande band så jag fick läsa ikapp. Vi funderar på att ägna oss åt Norrlandskusten när jag jobbat klart om några veckor. Det verkar inte som om vi behöver lida brist på vackra och intressanta platser att besöka!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vi tyckte det var glest med sevärdheter när vi samlade på oss saker att göra, men fick några fina dagar på fina platser! Hör av er om ni vill ha flera tips och håll span på nästa inlägg också!

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tack! Var fint vid Bjurö och promenadslingan till Jungfrugraven

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.