Ett år sen vi kom hem från fyra månaders husbilsresa i Tyskland och varför vi fortsätter att åka dit!

Av | 31 augusti, 2019

I dag är det ett år sen vi kom hem från vår fyra månader långa husbilsresa i Tyskland förra sommaren. Samtidigt är det bara några få dagar kvar tills vi rullar i riktning Tyskland igen. I dag tänkte vi berätta lite om vad det är som är så bra med Tyskland och svara på några av de vanligaste frågorna vi fortfarande får angående våra fyra månader i favoritlandet!

Fyra månader i husbil?

Många undrade hur vi skulle stå ut i en husbil i fyra månader, vad vi skulle göra med all tid, om vi skulle stå ut att vara så nära på varandra hela tiden, och hur kunde jag vara ledig så länge.

Skulle vi gå varandra på nerverna?

Att leva i en husbil i fyra månader var förmodligen, åtminstone på pappret, den största utmaningen. Skulle det funka att leva så tätt på varandra under så lång tid? Vi har gemensamma intressen och gillar att göra saker tillsammans, så det visade sig gå jättebra! Vi åker fortfarande husbil så mycket vi kan – tillsammans! Det var inte länge sen jag nämnde våra 41 anledningar till att vi älskar husbilslivet, men de kan vara värt att nämna igen!

VI pysslar med var sina aktiviteter tillsammans under markisen. Pär målar och jag gör läxor!

Vad skulle vi göra med all tid?

Som jag skrev redan innan resan, så tyckte vi att fyra månader inte var så lång tid! Vi hade en lång lista med saker vi ville göra och platser vi ville besöka. Innan resan hade vi tänkt besöka flera länder än bara Tyskland. Vi upptäckte dock att vi ville ta det lugnt och köra korta sträckor och inte stressa för att hinna till de arrangemang vi tänkt oss. Vi skalade därför tidigt bort de tänkta avstickarna till andra länder och bestämde oss för att stanna i Tyskland hela tiden.

Men du jobbar ju…

Att ens tänka på att vara ledig så länge med ett fulltidsjobb var något som växt fram under tid. Pär har redan 52 veckors semester varje år, och jag känner att jag inte vill vänta tills jag blir pensionär med att uppfylla alla drömmar. Det är ju inte ens säkert att jag blir så gammal!

Vi började spara pengar och kolla i kalendern. När vi såg en möjlighet frågade jag om jag kunde kombinera semester med tjänstledighet och hade sån tur att det blev beviljad. Vi satte in ett extra ryck med sparandet och alla förberedelser och sen var det dags cirka ett halvt år senare. För att få en bild av vad själva resan kostade, kan ni kolla på vår summering av kostnader för resan.

Vad är det som är så bra med Tyskland?

Ni som följer oss i någon av våra kanaler har redan koll på att vi gillar Tyskland lite mera än den genomsnittliga resenären. Det började med Berlin, där vi varit runt 30 gånger sen 2006. Sen började vi varva Berlin med roadtrips och andra städer i Tyskland. Jag åker även en del på tjänsteresor till Tyskland och räknade nyligen ut att jag totalt spenderat över ett år av mitt liv i Tyskland.

Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är som lockar med Tyskland, men jag tror det är en kombination av praktiska saker och att Tyskland har så mycket att bjuda på.

Tyska flaggan på taket av Riksdagen i Berlin

Det är bekvämt!

Den tråkiga, oromantiska och praktiska anledningen är att Tyskland ligger nära. Både med flyg, bil och husbil är det enkelt och relativt billigt att ta sig dit. Vi kan ta en lång åksträcka eller connecting flight om det krävs, men det är bekvämt att undvika detta, åtminstone för en kort resa.

Vi har rest så mycket i Tyskland nu att det är bekant, samtidigt som det finns så mycket nytt att uppleva. Varje gång vi är där fyller vi på listan med nya saker vi blir uppmärksamma på. Det krävs därför inte så mycket planerande. Speciellt nu som vi börjat resa med husbil är det enkelt att planera från dag till dag.

Förutom att vi blev bekväma, så var en av anledningarna att vi stannade i Tyskland förra året att jag ville lära mig språket bättre. Det var faktiskt en av anledningarna att vi ville göra resan också. För mig betyder det att kunna språket att vi får ett större utbyte av våra resor. Det är mycket som blir enklare och det blir lättare att komma i kontakt med folk.

Det är vackert och varierat!

Att resa i Tyskland innebär att man kan få lite av det mesta. Kolla i kartan längst ner på denna sida (när ni läst klart inlägget), så kan ni klicka runt och läsa om det mesta vi gjorde på vår resa förra året. För att nämna några saker:

Alla fina vyer från toppar vi besökte, t.ex. Zugspitze, Nebelhorn och Brocken.

Utsikt från Zugspitze, Tysklands högsta fjäll.

Vackra slott, borgar och fästningar som också har vyer i bland! T.ex. Burg Eltz, Festung Königstein, Neuschwanstein och Bastei

Vi besökte Burg Eltz för andra gång! Såå vackert!

Monument och historielektioner från andra världskriget. I denna kategori fick vi till exempel se vackra återuppbyggda Dresden, rättegångssalen från Nürnbergrättegångarna och imponerande Reichsparteigelände i Nürnberg.

Dutzendteich med en av byggnaderna på Reichsparteigelände i bakgrunden.

Mysiga korsvirkesstäder, t.ex. Rothenburg ob der Tauber, Bamberg och Wernigerode.

Klassiska Plönlein i Rothenburg ob der Tauber

Härlig närhet till vatten vid havet, floder och sjöar fick vi bland annat se vid Seebrücke i Sellin, Koblenz, Rüdesheim, Traben Trarbach och i Rendsburg.

Campingplätzen i Koblenz med vår husbil längs ”strandlinjen” till höger i bild.

Dessutom badade vi, cyklade, åkte museijärnväg, kollade på en gejser, gick på museum åt en massa god mat, pluggade tyska och njöt av husbilslivet i det lite för varma vädret!

Lämna gärna en kommentar om ditt förhållande till Tyskland och om du blev mera nyfiken på Tyskland efter att ha läst detta!

20 svar på ”Ett år sen vi kom hem från fyra månaders husbilsresa i Tyskland och varför vi fortsätter att åka dit!

 1. BossE

  Vi tycker mycket om att vara i Tyskland. Någorlunda begripligt språk är ju en fördel! Älskar tysk mat och dryck. Fantastiskt vackert landskap – eller förstås : Fantastiskt vackra landskap … Så fint. Än så länge bor vi på hotell när vi är där, eller på Tysklands Bed and Breakfast : ”Zimmer frei” är skylten man letar efter – alltid ( jag menar verkligen ALLTID) med bästa hotellstandard, vilket även gäller frukosten! Så mycket historia – från alla perioder av människans historia. Det enda som möjligen skulle kunna vara bättre är … Alsace! Eller Elsass då, på tyska 🙂

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Härligt att vi är flera som älskar Tyskland! Vi bodde på hotell och Airbnb tills vi skaffade husbilen för två år sen. Nu är det nästan bara den som gäller. Ev, kan det bli nån storstadshelg med flyg och hotell när det inte är husbilssäsong!

   Svara
 2. Christina

  Vi gillar också Tyskland och sen vi köpt husbil är vi där minst 1 gång/år. Läste tyska i skolan och våra 3 barn likaså. Yngsta gjorde 3 veckors praktik i Düsseldorf på gymnasiet. Vi tycker om ordning och reda, maken älskar ölen och jag blir lycklig av att gå in på Rewe eller Edeka för att köpa mat. Finns så många fina städer i landet. Snart är det dags för nästa resa. 3 gången detta år.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Härligt med flera som gillar Tyskland! Rewe ich Edeka är våra favoriter också. Lite dyrare, men så värt det!

   Svara
 3. Britt-Marie Lundgren

  Så fint inlägg där er kärlek till Tyskland lyser igenom i varje mening. Vi har också insett hur mycket det finns att uppleva där. Visst har vi besökt många fina platser längs Rhen och Mosel, många korsvirkesstäder och våra vänner söder om Köln har visat det mesta i det området men vi kan säkert fylla många husbilsresor med härliga upplevelser framöver i Tyskland.
  Så rätt ni gjorde att inte vänta med er långresa. Ingen har garantier för hur länge vi orkar och kan.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vi är jätteglada att vi gjorde resan nu och inte väntade! Än så länge har mycket kvar att se i Tyskland, men det blir nog lite annat också framöver!

   Svara
 4. Ann

  Jag har faktiskt aldrig varit i tyskland…
  Det har aldrig riktigt lockat, när jag hört tyskland, så tänker jag dynkande diskon i Berlin, eller öl överallt i munchen. Fördomsfullt ja visst, och till med lite dumt. Jag ser ju i ditt inlägg att jag missat jättemycket 🙂
  Tack för en bra läsning!

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Tyskland är absolut värt flera besök! Hoppas du kan hitta inspiration till att åka dit! Hör gärna av dig om du vill ha tips.

   Svara
 5. Ann Johansson

  Trodde väldigt länge att Tyskland var ett land man körde igenom för att komma söderut. Så fel vi hade och vilken tur att vi tog oss tid för några år sedan en att stanna till
  i detta fantastiska och spännande land. Vi återkommer varje år några dagar. Vilken resa ni gjort, så spännande att läsa om.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vad kul att ni hittat Tyskland som semesterland! Kul om vi kan inspirera till mera! ???

   Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Var i Berlin första gången bara några få år efter muren, häftigt att se hur staden utvecklas och ändras. Och nu börjar vi få bra koll på resten av landet också.

   Svara
 6. Nils-Åke Hansson

  Neuschwanstein och Füssen så långt ned i Tyskland har vi varit. Vår dotter bode i trakterna ett tag. Gillar också Tyskland kört mycket i norra delen

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Det går väl inte å komma så mycket längre söderut! Där var vi förra året. Slottet är verkligen äventyrligt!
   Denna gång håller i oss i norr.

   Svara
 7. FREEDOMtravel

  Det är intressant med frågan om vad man ska ”göra” under flera månader under en resa? Vad ”gör” man när man är hemma …? Under en resa har man ju dessutom massor att se och uppleva! Vi har nog från början sett Tyskland som en ”genomfartsled” men den bilden har ändrats helt för oss. Fantastiskt mycket att se och uppleva i Tyskland, i form av natur, kultur, historia, slott, folkfester … Vi har också generellt blivit mer intresserade av att upptäcka ”nära” länder så då passar ju Tyskland bra! 🙂

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Vi fattar inte riktigt den frågan, men så har vi säkert ett annat perspektiv på saker… Kul att ni börjat upptäcka Tyskland. Man behöver inte alltid åka så långt!

   Svara
 8. Staffan Lindqvist

  Roligt att flera nordbor börjar få upp ögonen för Tyskland. I min ungdom trodde jag också att det mer var ett genomfartsland på väg ner till södra Europa. Av mer en tillfällighet (det är en lång historia) bosatte jag mig i München för 40 år sedan. Har aldrig ångrat det beslutet. Landet har så mycket historia, kultur och vacker natur att erbjuda. Om ni har frågor speciellt om resor i Bayern så står jag gärna till tjänst med information och tipps. Driver också en blogg men nu under pandemin har det inte blivit så många nya inlägg.

  Svara
  1. ReiseLinda Inläggsförfattare

   Hej, Jag gjorde mitt ”Diplomarbeit” i Tyskland 2000 och sen 2006 har min sambo och jag spenderat runt ett år i Tyskland. Flera bilturer och många weekends har det blivit! Ett underbart land med så mycket att erbjuda! Bayern kommer vi besöka mera, så jag kollar in på bloggen och kanske jag hör av mig!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.